• 4 Μαΐου 2024,

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Κάτοικος της περιοχής φωτογράφησε το νότιο πεζοδρόμιο κοντά στην πεσμένη γέφυρα (περιοχή Καρνάγιου). Όπως φαίνεται πρόκειται για ένα … πρώην πεζοδρόμιο. Πάνω στο οποίο μεταφέρθηκαν οι πλαστικές μπαριέρες, ο ρόλος των οποίων αρχικά ήταν άλλος. Τα δε παρκαρισμένα οχήματα συμπλήρωσαν το κακό… Σταθμεύοντας τόσο κοντά στο πεζοδρόμιο, ώστε να μην μπορεί να κινηθεί άνθρωπος σε αυτό! Καταλαβαίνουμε ότι και στην περιοχή (πριν την πεσμένη γέφυρα) υπάρχει πρόβλημα, λόγω μεγάλης ανάγκης στάθμευσης. Αυτό ωστόσο που επικρατεί και γίνεται δεν είναι λύση.

 


 

Καμιά φορά κι όχι συχνά, προκύπτουν από εκεί που δεν το περιμένεις κάποιες διαφορετικές καταστάσεις. Κάποια αναπάντεχα γεγονότα που ακόμη σπανιότερα είναι και ευχάριστα. Τότε είναι που το χαίρεσαι πραγματικά. Γιατί ακριβώς είναι που δεν το περιμένεις! Είναι το ξαφνικό, το μη αναμενόμενο και φυσικά το καλό. Το θετικό και το αναπτυξιακό.

 

Με αυτήν την γενική εισαγωγή επιλέγουμε να ασχοληθούμε με την επιτυχία των πρόσφατων αγώνων μότο κρος στην πίστα των Κρηνίδων. Κάπου ανάμεσα στις Κρηνίδες και τη Λυδία. Στα καλά καθούμενα και χωρίς να το περιμένει κάποιος, έγιναν όχι μόνο αγώνες αλλά αυτοί είχαν μεγάλη επιτυχία. Και μεγάλη προσέλευση. Σύμφωνα μάλιστα με αντικειμενικούς παρατηρητές, ο κόσμος ήταν περισσότερος την Κυριακή (που έβρεχε) απ’ ότι το Σάββατο (που ο καιρός ήταν άριστος).

 

Η πίστα μότο κρος επανήλθε σε μια περιοχή με τέτοιο παρελθόν. Η νέα προσπάθεια έγινε κυρίως με εθελοντική δουλειά, προσαρμοσμένη στα δεδομένα της εποχής. Έπρεπε να τηρηθούν όλα όσα προβλέπει ο νόμος. Έτσι ώστε η πίστα να αναγνωριστεί, να είναι κατάλληλη για αγώνες. Αυτό επετεύχθη κατόπιν πολλών προσπαθειών. Από τις οποίες απουσίαζαν οι φορείς. Εργάστηκαν αθόρυβα ιδιώτες και μόνο ιδιώτες.

 

Αυτός είναι ο λόγος που ο Δήμαρχος, ο οποίος πήγε στους αγώνες, υποσχέθηκε κάθε δυνατή βοήθεια. Ώστε το καλό των ιδιωτών να γίνει ακόμη καλύτερο. Η Δημοτική Ενότητα Φιλίππων απέκτησε λόγω της πίστας ένα μεγάλο προσόν. Αθλητικό και όχι μόνο. Απέκτησε έναν λόγο για να αυξήσει τους επισκέπτες της. Όπως έγινε το προηγούμενο Σαββατοκύριακο.

 

Κι επειδή κάθε προσπάθεια είναι πάντα δύσκολη στο ξεκίνημα της, οι αγώνες προχθές έγιναν με γεννήτριες! Η πίστα μότο κρος δεν διαθέτει σύνδεση με το ρεύμα αφού το δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ δεν φθάνει στην περιοχή. Οι γεννήτριες επιστρατεύτηκαν, δούλεψαν κι έβγαλαν ασπροπρόσωπους όσους τις εμπιστεύτηκαν. Αυτό όμως δεν μπορεί να συνεχιστεί.

 

Τώρα λοιπόν που η αρχική επιτυχία γίνεται λόγος περαιτέρω στήριξης της προσπάθειας, τώρα πρέπει να καλυφθεί κι αυτό το πρόβλημα. Ίσως το μοναδικό. Η πίστα μότο κρος να αποκτήσει κανονική σύνδεση με το ρεύμα ώστε οι επόμενοι αγώνες που θα φιλοξενήσει να έχουν ακόμη περισσότερους διαγωνιζόμενους και κυρίως ακόμη περισσότερους θεατές.

 

Νέα διαμαρτυρία προς τη ΔΕΥΑΚ. Πάλι εξ αιτίας λογαριασμού της. Συμπολίτης μας έστειλε σε φωτογραφία τους δύο πιο πρόσφατους που έλαβε για το σπίτι του. Αυτός του Μαρτίου αναφέρει προσαύξηση 5,40 ευρώ. Ο συμπολίτης ρώτησε τον λόγο, του είπαν ότι έγινε λάθος που θα διορθωθεί. Ο λογαριασμός του Απρίλη, ο αμέσως επόμενος, διόρθωσε το λάθος αλλά μόνο στο ποσό του 1 ευρώ. Στον ίδιο λογαριασμό του Απρίλη εμφανίστηκε νέα και χωρίς λόγο προσαύξηση, αυτήν την φορά 2,87 ευρώ. Ο πολίτης προσπαθεί να βρει το δίκιο του αλλά αυτό να συμβεί τηλεφωνικά μοιάζει αδύνατο! Πρέπει να αφήσει την εργασία του, να πάρει τους λογαριασμούς και να πάει στη ΔΕΥΑΚ. Άλλος τρόπος να διορθωθεί το λάθος δεν φαίνεται να υπάρχει!

 

Συνεχίζουν να διαμαρτύρονται όσοι διαμένουν στην οδό Γαλλικής Δημοκρατίας. Περιγράφουν τον δρόμο στα … σκοτάδια αφού από 10 και πλέον σημεία φωτισμού, λειτουργούν κανονικά μόνο τα 3. Αυτό συμβαίνει παρά τις αναφορές τους σε Δήμο και ΔΕΔΔΗΕ, εδώ και 3 τουλάχιστον εβδομάδες! Κάποιος επιτέλους να ανάψει τα φώτα στην οδό Γαλλικής Δημοκρατίας!

 

Ολοκληρώθηκε στην είσοδο του καταστήματος Φαλήρου της τράπεζας Πειραιώς, παρέμβαση για την εγκατάσταση και λειτουργία ειδικού μηχανισμού για άτομα με κινητικά προβλήματα. Πλέον όποιος θέλει να εξυπηρετηθεί στο κατάστημα θα γλιτώσει μέσω του μηχανισμού την ταλαιπωρία των σκαλοπατιών. Η τράπεζα άργησε αλλά έπραξε το σωστό.

 

Παρουσία στην πλατεία Καπνεργάτη θα έχει αυτές τις ημέρες το παράρτημα Καβάλας των Γιατρών του Κόσμου. Ένα μικρό πασχαλινό παζάρι, μια ευκαιρία ενίσχυσης της σταθερής και αξιόλογης εθελοντικής προσπάθειας. Λόγω της χθεσινής βροχής, η πρωτοβουλία αρχίζει σήμερα. Στο μεταξύ το παράρτημα Καβάλας των Γιατρών του Κόσμου στηρίζει και το Επιμελητήριο. Με απόφαση της διοικούσας του επιτροπής θα δοθούν 400 ευρώ, όλα για την αγορά εμβολίων για παιδιά.

 

Αναρτήθηκε χθες στη Διαύγεια της Περιφέρειας ΑΜΘ η πρόσφατη απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου της ΑΜΘ για τη διευκόλυνση της Λευκής Νύχτας στην Καβάλα. Η απόφαση εκτός των άλλων αναφέρει και ότι «… εισηγούμεθα την παράταση ωραρίου λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων της πόλης της Καβάλας για την 6η Μαΐου 2022, ημέρα Παρασκευή, στα πλαίσια των Τοπικών δρώμενων, από 9:00 μμ έως την 12:00μμ. (και ως εναλλακτική την Παρασκευή 13 Μαΐου 2022)». Με λίγα η Λευκή Νύχτα στην Καβάλα διαθέτει και εναλλακτικό σενάριο αν κάτι δεν πάει καλά με την 6η του Μάη.

 

Στην ίδια απόφαση διαβάζουμε και την άλλη άποψη… Αυτή που είναι αντίθετη στις Λευκές Νύχτες γενικώς: «Κατά της ανωτέρω απόφασης ψήφισαν οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι κ. κ. 1.Ταπατζάς Εμμανουήλ, 2.Τρέλλης Χρήστος, 3. Στεφανίδης Ιωάννης, γιατί θεωρούν ότι καταστρατηγούνται τα δικαιώματα των εργαζομένων». Όλοι τους είναι περιφερειακοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης.

 

Συνέντευξη τύπου θα δοθεί σήμερα το μεσημέρι στο Δημαρχείο. Ο Μητροπολίτης Στέφανος, ο Δήμαρχος, ο Αντιπεριφερειάρχης Αλέξης Πολίτης, ο πρόεδρος της Δημωφέλειας και ο διευθυντής του Μουσικού Σχολείου κ. Γιάννης Κακάρας θα παρουσιάσουν το φετινό φεστιβάλ «Άδοντες και Ψάλλοντες».

 

Σχόλιο επί της πολιτικής επικαιρότητας, με αφορμή το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ. Γραμμένο στο διαδίκτυο από τον συμπολίτη εκπαιδευτικό κ. Χρήστο Αρβανιτόπουλο: «Τι σύνθημα κι αυτό! Σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα! Δηλαδή σοσιαλισμός είναι να υπόσχεσαι πράγματα που δεν πρόκειται να υλοποιήσεις (π.χ. με ένα νόμο και ένα άρθρο, κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, πρόγραμμα Θεσσαλονίκης κτλ); Σοσιαλισμός είναι να κλείνεις τις τράπεζες και να στέλνεις τους πολίτες στα ΑΤΜ για λίγα ευρώ; Σοσιαλισμός είναι να κάνεις δημοψήφισμα για την υπόσταση της χώρας και να αλλάζεις το αποτέλεσμα; Ή μήπως να κυνηγάς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους πολιτικούς σου αντιπάλους στις παρελάσεις; Αν σοσιαλισμός είναι να έχεις αυταπάτες, τότε τι είναι η βαρβαρότητα;».

 

Αργά το απόγευμα της Κυριακής και υπό δυνατή βροχή, αυτοκίνητο με πινακίδες Ρουμανίας στάθμευσε στην παραλιακή οδό Εθνικής Αντίστασης. Από το όχημα βγήκαν δύο άνδρες, κατάλληλα ντυμένοι. Έτοιμοι για εκδρομή. Εκδρομή στη θάλασσα. Κινήθηκαν στις πλωτές εξέδρες. Σε σκάφος. Δικό τους ή νοικιασμένο, δεν έχει και τόση σημασία. Με αυτό ξεκίνησαν το ταξίδι τους στο Βόρειο Αιγαίο, θυμίζοντας μας και αυτήν την μορφή τουρισμού. Είναι κάτι που επίσης έρχεται. Έρχεται μαζί με το Καλοκαίρι!

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης