• 6 Μαΐου 2024,

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Μικροί και μεγάλοι κάτοικοι του Κεχρόκαμπου μας εύχονται για την επικείμενη εορτή του Πάσχα με τον τρόπο που φαίνεται στη φωτογραφία. Το τρίκυκλο και τα κόκκινα αβγά βρίσκονται σε κεντρικό σημείο του χωριού. Ευχαριστούμε για τις ευχές κι ανταποδίδουμε.

 


 

Δημοσίευμα μέσου ενημέρωσης της Γερμανίας μνημόνευσε προ λίγων ημερών το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης. Το περιέγραφε και το χαρακτήριζε λιμάνι του ΝΑΤΟ! Τέτοια κείμενα υπάρχουν συνεχώς το τελευταίο διάστημα. Τόσο εντός όσο και εκτός Ελλάδας. Την ίδια ώρα το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης είναι και λιμάνι πλωτών LNG. Δύο μάλιστα!

 

Ο δε φανερός φιλοαμερικανικός του χαρακτήρας θα ενισχυθεί περισσότερο το επόμενο διάστημα, με την ολοκλήρωση της διαδικασίας ιδιωτικοποίησης του. Πλήρους και γενικής. Κι η Αλεξανδρούπολη – καλώς ή κακώς- δεν είναι όπως η Καβάλα που έχει δύο λιμάνια. Η Αλεξανδρούπολη έχει μόνο ένα.

 

Τόσο η Αλεξανδρούπολη όσο και κυρίως το λιμάνι της, έλαβαν όπως είναι φανερό μια άλλη πορεία ανάπτυξης. Συγκεκριμένης ανάπτυξης. Συγκεκριμένης ενεργειακής και στρατιωτικής δραστηριότητας. Μετά από αυτήν την αλλαγή, πόσο η πρωτεύουσα του Έβρου μπορεί να «απειλήσει» τουριστικά την Καβάλα; Κατά την άποψη μας καθόλου.

 

Το μοναδικό της πλεονέκτημα ήταν και παραμένει το αεροδρόμιο της. Που μέσω επιδοτούμενων πτήσεων συνδέει τον Έβρο και με την Αθήνα και με την υπόλοιπη Ελλάδα. Εντός των ημερών και με την Κρήτη! Αλλά αυτά πρέπει να τα βλέπουν οι εκπρόσωποι μας. Όλοι οι εκπρόσωποι μας. Οι οποίοι ανέχονται εδώ και χρόνια τη γνωστή στάση της Aegean, την υποβάθμιση Χειμώνα- Καλοκαίρι του αεροδρομίου «Μέγας Αλέξανδρος» στη Χρυσούπολη.

 

Δεν τίθεται λοιπόν θέμα τουριστικού ανταγωνισμού με την Αλεξανδρούπολη. Ούτε η Σαμοθράκη μπορεί να γίνει δεύτερη Θάσος. Δεν μπορεί καν να την πλησιάσει. Αυτό που οι τοπικοί φορείς πρέπει αμέσως να κάνουν είναι να συνεργαστούν με τη Fraport για την ενίσχυση των δρομολογίων στο αεροδρόμιο. Μόνο αυτό. Όλα τα άλλα έχουν πάρει το δρόμο τους. Σίγουρος δρόμος επιτυχίας. Αν δεν υπάρχουν απρόοπτα και πανδημία, μεγάλης επιτυχίας.

 

Το αποτέλεσμα των συνεργασιών είναι πάντα σημαντικό. Αρκεί να πεισθούν να συνεργαστούν. Να δράσουν από κοινού. Πιο πρόσφατο παράδειγμα αυτό που ανακοινώθηκε χθες, η διοργάνωση «Άδοντες και Ψάλλοντες». Όλοι μαζί στήριξαν την προσπάθεια του Μουσικού Σχολείου, όλοι μαζί βοήθησαν κι έτσι ο στόχος φαίνεται να επιτυγχάνεται. Μέσω του οποίου η Καβάλα θα έχει πολιτιστικά και οικονομικά οφέλη. Όσο συχνότερα συνεργάζονται, τόσο καλύτερα. Για την Καβάλα, το Νομό και τους ανθρώπους της πόλης και του Νομού.

 

Το Εργατικό Κέντρο Καβάλας ανακοίνωσε πρώτο χθες την εκδήλωση του για την Εργατική Πρωτομαγιά. Θα γίνει την Κυριακή 1η Μάη στην πλατεία Καπνεργάτη. Στις 10 το πρωί. Εύκολα μπορεί να αντιληφθεί κάποιος ότι στην Καβάλα για την Εργατική Πρωτομαγιά θα γίνουν κι άλλες εκδηλώσεις. Περιμένουμε να μάθουμε πότε και που. Όσο για την υποχρεωτική αργία, για τη γιορτή της Πρωτομαγιάς, αυτή μεταφέρθηκε. Για τη Δευτέρα 2 Μάη. Σχετική απόφαση έλαβε ήδη ο αρμόδιος Υπουργός Μάκης Βορίδης.

 

Συνεδρίασε χθες το μεσημέρι μέσω τηλεδιάσκεψης η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Καβάλας. Η συνεδρίαση είχε διαφωνίες, είχε ομόφωνες αποφάσεις και φυσικά ανταλλαγή ευχών για την εορτή του Πάσχα. Σημαντική είδηση δεν φαίνεται να υπήρξε. Η συγκεκριμένη συνεδρίαση ήταν η πρώτη και η τελευταία για τη Μεγάλη Εβδομάδα. Επόμενες συνεδριάσεις των συλλογικών οργάνων του Δήμου Καβάλας την ερχόμενη εβδομάδα κι ακόμη περισσότερες αρχές Μάη.

 

Από τότε που κατέρρευσε το τμήμα της γέφυρας μπροστά από το παλιό Νοσοκομείο, κάτι άλλαξε στην πόλη. Κάτι που έχει σχέση με τη διέλευση από αυτήν μεγάλων και βαρέων  οχημάτων. Όλα αυτά πλέον ζητούν την προβλεπόμενη άδεια διέλευσης και φυσικά την εξασφαλίζουν. Οι πρώτοι που ζητούν τέτοια άδεια, πολύ συχνά μάλιστα, είναι οι γερανοί. Τα μεγάλα αυτά οχήματα. Εύκολα καταλαβαίνουμε το λόγο.

 

Καλές δουλειές στην οικογένεια Λιόλιου. Μετά από καιρό το κεντρικό πρατήριο στη Δημοτική Αγορά απέκτησε «αδελφάκι». Ένα νέο κατάστημα με τις γνωστές σαλάτες λειτουργεί από χθες στην Βενιζέλου, κοντά στη διασταύρωση της με την οδό Ηπείρου.

 

Γνωστή εταιρία σούπερ μάρκετ διαφημίζει το νέο της μεγάλο κατάστημα στο Ν. Καβάλας. Το οποίο πρόσφατα ξεκίνησε να λειτουργεί. Σε σχετικές διαφημίσεις (ταμπλό), δίπλα σε κεντρικούς δρόμους διαβάζουμε ότι η ίδια εταιρία διαθέτει πλέον 6 μεγάλα καταστήματα στο Νομό. Και να ήταν η μόνη;

 

Γεμίσαμε σούπερ μάρκετ. Είναι οι πιο σίγουρες, οι πιο συχνές επενδύσεις στην αγορά. Σε όλο το Νομό και όχι μόνο στην πόλη. Η περίοδος της πανδημίας ευνόησε αυτά τα καταστήματα που φυσικά και αυξήθηκαν παντού και όχι μόνο στην Καβάλα. Ο κόσμος δημιουργεί ουρές μέσα και έξω από τα σούπερ μάρκετ, νέο που δεν είναι καλό για τα παραδοσιακά μπακάλικα (όσα έμειναν) και τα περισσότερα μικρομεσαία μίνι μάρκετ.

 

Βελτιώνεται από σήμερα και επιτέλους ο καιρός. Είναι βέβαιο. 100% διασταυρωμένο. Το λένε από προχθές όλοι οι ειδικοί. Η βελτίωση του καιρού και η πραγματική Άνοιξη είναι αυτό που άπαντες έχουν ανάγκη. Μεγάλη μάλιστα. Θα το δούμε και στην πόλη μας αφού αμέσως θα επηρεαστούν θετικά οι άνθρωποι. Το Πάσχα το Ελληνικό και χωρίς πανδημία θα είναι τελικά (και ευτυχώς) Πάσχα με καλό καιρό. Μια μικρή, μια πρώτη «αποζημίωση» όσων περάσαμε! Για μετά το Πάσχα βλέπουμε…

 

Δύο θέματα από την ΑΜΘ. Πρώτα η ΔΕΥΑ Δράμας, η οποία κλονίζεται οικονομικά λόγω της αύξησης στην τιμή του ρεύματος. Χθες η βουλευτής Δράμας του ΚΙΝΑΛ κ. Κεφαλίδου έστειλε αναφορά στη Βουλή με αναλυτική περιγραφή της δύσκολης θέσης στην οποία είναι η ΔΕΥΑ της γειτονικής πόλης. Αντιγράφουμε από το κείμενο της αναφοράς τα εξής: «Ο κ. Χατζηγιάννης (πρόεδρος της ΔΕΥΑ Δράμας) υπογράμμισε (σε συνέντευξη του) ότι ενώ η ΔΕΥΑΔ δεν είχε οφειλές μέχρι σήμερα, πλέον αποκτά τεράστιο πρόβλημα, λόγω των υπέρογκων αυξήσεων της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος, που επιβαρύνουν υπέρμετρα το λειτουργικό κόστος της καθώς και της ρήτρας αναπροσαρμογής που επιβλήθηκε στους λογαριασμούς».

 

Δεύτερο θέμα η κίνηση στην αγορά της Ορεστιάδας. Πηγή η ΕΡΤ Ορεστιάδας: «Η κίνηση δεν είναι υποτονική, είναι ανύπαρκτη», δήλωσε στην ΕΡΤ Ορεστιάδας η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ορεστιάδας, Φιλιώ Μυλωνά, μεταφέροντας το κλίμα και την εικόνα που επικρατεί στην αγορά. Η ίδια υπογράμμισε ότι ένδυση, υπόδηση και εστίαση είναι οι επιχειρήσεις που δέχονται άμεσα τα μεγαλύτερα πλήγματα».

 

Οι δύο αυτές αναφορές και ειδήσεις μπορεί να μην έχουν άμεση σχέση με την πόλη και το Νομό Καβάλας, διαβάζοντας ωστόσο και τα δύο κείμενα βρίσκει κάποιος πολλές και μεγάλες ομοιότητες. Και ως προς τη ΔΕΥΑΚ και ως την αγορά και την κίνηση των καταναλωτών σε αυτήν . Άρα πολλά από τα τοπικά προβλήματα, είναι προβλήματα όλης της ελληνικής επαρχίας. Αυτό κάτι σημαίνει σε σχέση με την προσπάθεια που πρέπει να γίνει ώστε τα προβλήματα να λυθούν.

 

Διαβάστε επίσης