• 7 Μαΐου 2024,

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Τα καλά νέα αφορούν τη βελτίωση του καιρού, φυσικά την άνοδο της θερμοκρασίας. Με αποτέλεσμα ο κόσμος έχοντας το απαραίτητο σε αυτές τις περιπτώσεις θάρρος, να προσεγγίζει τη θάλασσα κι αρχίζει να κολυμπά σε αυτήν. Ακόμη και στις παραλίες εντός της πόλης. Σχετική είναι η χθεσινή φωτογραφία από τη Ραψάνη. Τα κακά νέα σχετίζονται με το πλαγκτόν. Κι αυτό δυστυχώς δείχνει έτοιμο να επανέλθει. Κάποιες τέτοιες ανησυχητικές «κηλίδες» έκαναν πρόσφατα την εμφάνιση τους σε θαλάσσιες περιοχές επίσης εντός πόλης. Ευχόμαστε να μην υπάρξει συνέχεια. Να ήταν κάτι μεμονωμένο.


 

Φέτος το Πάσχα υπήρξε ένας ευχάριστος συνδυασμός γεγονότων που επηρέασε τους ανθρώπους. Θετικά. Πρώτα πρώτα ήταν η μεγάλη αυτή γιορτή. Ήταν επίσης η σημαντική χαλάρωση των μέτρων πρόληψης της πανδημίας και επιτέλους ήταν και η Άνοιξη. Με άνοδο της θερμοκρασίας. Όλα αυτά μαζί έβγαλαν τους ανθρώπους από τα σπίτια τους. Για λόγους θρησκευτικούς, για λόγους διασκέδασης – αναψυχής. Βγήκαν σχεδόν όλοι και δεν βιάζονταν να επιστρέψουν. Ξέσπασαν κινούμενοι εκτός σπιτιού μιας και δύο προηγούμενα χρόνια- το Πάσχα- δεν είχαν αυτήν την δυνατότητα.

 

Ότι περιγράψαμε δεν έγινε μόνο στην πόλη και στο Ν. Καβάλας. Έγινε σε όλη την Ελλάδα. Οι πολίτες χαλάρωσαν κι άλλο τα μέτρα αφού κατά γενική ομολογία παρασύρθηκαν και δεν πρόσεχαν όσο έπρεπε. Επ’ αυτού οι επιστήμονες μας καθησυχάζουν. Και δεν προβλέπουν επόμενη αύξηση των κρουσμάτων. Άρα ότι έγινε, έγινε φυσιολογικά και με αυθόρμητο τρόπο. Ήταν κάτι αναμενόμενο. Πιο μεγάλο σε σχέση με αυτό που περιμέναμε.

 

Ειδικά η περιοχή μας είχε κι άλλα καλά νέα. Είχε τουρισμό. Αρκετό τουρισμό και μετά από πολύ καιρό. Είχε εκδηλώσεις, όλες πετυχημένες. Είχε νυχτερινή ζωή. Είχε γεμάτη την εστίαση κι είχε κι έναν δυνατό ήλιο που έσπρωχνε τον κάθε έναν στο ουζάκι ή στο καφεδάκι. Και κάπως έτσι όλα άλλαξαν. Κι έγιναν, ανάμεσα στα άλλα, αισιόδοξα. Πλέον άπαντες αισιοδοξούν και δεν το κρύβουν.

 

Χθες μάλιστα που έγινε ο απαραίτητος απολογισμός αλλά και η καθημερινή καταμέτρηση, ασθενών και κρουσμάτων, οι αριθμοί συνέχισαν να είναι μικροί και ως εκ τούτου καλοί. Και δεν είναι μόνο αυτά που έγιναν. Είναι και το άλλο, που τούτη την φορά δεν είναι σχήμα λόγου. Είναι το ότι τα καλύτερα έρχονται. Πολύ σύντομα μάλιστα.

 

Έχοντας όλα αυτά κατά νου το κράτος, κι αφού λύσεις στα πραγματικά προβλήματα δεν δίνει, είπε να … πρωτοτυπήσει. Δημιούργησε ένα έξτρα τριήμερο. Αυτό της Πρωτομαγιάς. Το έκανε δώρο στους Έλληνες ώστε όσοι δεν χόρτασαν το έξω- κατά τις ημέρες του Πάσχα- να αποκτήσουν νέα ευκαιρία. Μια επιπλέον δυνατότητα. Αυτή η εβδομάδα λοιπόν άρχισε με τη γιορτή του Πάσχα, τελειώνει σύντομα με το τριήμερο της Πρωτομαγιάς. Και μετά βλέπουμε (ώστε να υπάρξει ανάλογη συνέχεια).

 

Ο κ. Θόδωρος Μουριάδης επανέρχεται στη γνωστή μεταπασχαλινή παράδοση όλων των προηγούμενων δημάρχων. Επισκέπτεται τα ΚΑΠΗ και τσουγκρίζει αβγά, ανταλλάσσει ευχές με τους ηλικιωμένους. Αυτό θα συμβεί σήμερα και αύριο και μετά από διακοπή τριών ετών λόγω των μέτρων πρόληψης της πανδημίας. Το πρόγραμμα του περιλαμβάνει επισκέψεις σε όλα τα ΚΑΠΗ του Δήμου.

 

Εκτός από το Νίκο Παναγιωτόπουλο και ο Κώστας Φραγκογιάννης πέρασε τις ημέρες του Πάσχα στην Καβάλα. Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας και ο Υφυπουργός Εξωτερικών είχαν κυρίως ιδιωτικό πρόγραμμα. Εξαίρεση ήταν η επίσκεψη του κ. Παναγιωτόπουλου στην έδρα της ΧΧ Μεραρχίας. Την οποία και εκ των υστέρων έκανε γνωστή ο ίδιος με ανάρτηση του στο facebook.

 

Κανείς εκ των δύο δεν ήταν στην τελετή της Ανάστασης το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου στην κεντρική πλατεία. Εκεί αντίθετα βρίσκονταν οι τρεις βουλευτές Λαζαρίδης- Ελευθεριάδου- Πασχαλίδης μαζί με Αλέξη Πολίτη και Θόδωρο Μουριάδη. Άπαντες φορούσαν μάσκα. Οι περισσότεροι πολίτες γύρω τους, όχι. Δυστυχώς.

 

Μικρή προσέλευση χθες το πρωί στα δωρεάν rapid τεστ του ΕΟΔΥ στην Καβάλα. Στο γνωστό σημείο του Αμφιθεάτρου. Περιμένοντας άκουγες ή συμμετείχες σε σχετικές με την πανδημία συζητήσεις. Ηλικιωμένος συμπολίτης νόσησε πρόσφατα, χρειάστηκε μάλιστα και να νοσηλευτεί. «Με κόλλησε ο εγγονός μου. Φάγαμε μαζί την 25η Μαρτίου. Κόλλησε όλη την οικογένεια» διηγούνταν.

 

Άλλος συμπολίτης έκανε τεστ καλού κακού, λόγω θετικού συγγενικού του προσώπου. «Μάλλον κόλλησε στην εκκλησία την Μεγάλη Παρασκευή» σχολίαζε. Στο μεταξύ η τιμή των Rapid test στα φαρμακεία της Καβάλας «έπεσε» κι άλλο. Τις ημέρες του Πάσχα έκανες τεστ στα διημερεύοντα ακόμη και με 3,5 ευρώ!

 

Ειδικά χθες τα σημεία των δωρεάν τεστ του ΕΟΔΥ ήταν μόνο δύο στο Ν. Καβάλας. Το προαναφερθέν στο Αμφιθέατρο και το Κ.Υ. Πρίνου. Από σήμερα ή το αργότερο αύριο, επανέρχονται το Κ.Υ. Χρυσούπολης, το ΚΑΠΗ Ελευθερούπολης. Γιατί και το προσωπικό του ΕΟΔΥ έχει θέματα αδειών (λόγω Πάσχα) αλλά και δικών του κρουσμάτων.

 

Διαμαρτυρίες πολιτών που αναφέρονται με μικρή καθυστέρηση λόγω των αργιών και των εορτών. Περίπτωση πρώτη, οι βρύσες στα δημοτικά κοιμητήρια. Την Μεγάλη Παρασκευή, πριν τον επιτάφιο στα δημοτικά κοιμητήρια, οι πιο πολλές δεν λειτουργούσαν με αποτέλεσμα ο κόσμος να συνωστίζεται και να δημιουργεί ουρά στη μία που … πάσχιζε να τους εξυπηρετήσει όλους. Γιατί οι άλλες βρύσες δεν λειτουργούσαν; Αρμόδιος να απαντήσει είναι ο Δήμος Καβάλας.

 

Παράπονο νούμερο δύο. Μια διαρροή νερού στο δίκτυο ύδρευσης στο Παληό. Με πίδακα μάλιστα. Οι περίοικοι τη δήλωσαν έγκαιρα στη ΔΕΥΑΚ αλλά αυτή δεν εμφανίστηκε όταν έπρεπε. Με αποτέλεσμα να χαθεί μπόλικο νερό. Παράπονο νούμερο τρία, ο φωτισμός δρόμων και πλατειών. Πάλι λειτουργεί με πρόβλημα αφού συχνά φώτα δεν ανάβουν. Αμέσως διατυπώνονται διαμαρτυρίες, ως που τα φώτα ανάβουν και λειτουργούν κανονικά. Άλλοτε μετά από λίγες ώρες (στο σκοτάδι) κι άλλοτε μετά από λίγες μέρες!

 

Είναι είδηση. Τα δρομολόγια στη γραμμή του Πρίνου όχι μόνο επανήλθαν, όχι μόνο αυξήθηκαν ελαφρώς αλλά εκτελούνταν κανονικά ακόμη και την Κυριακή του Πάσχα. Είναι κάτι που στο παρελθόν δεν συνέβαινε αφού τα λίγα δρομολόγια διακόπτονταν τις Κυριακές, τις γιορτές και τις αργίες. Ευτυχώς αυτό έπαψε να συμβαίνει. Για την ιστορία να σημειώσουμε ότι η γραμμή την Δευτέρα του Πάσχα εξυπηρετήθηκε και από τον γνωστό φέρι μποτ «Νικητής».

 

Πριν το Πάσχα γνωστοποιήθηκε επίσημα η απόφαση της επιτροπής του άρθρου 152. Στην οποία προσέφυγε ο Δήμος Καβάλας. Η προσφυγή του απορρίφθηκε. Κατόπιν τούτου η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου που ακυρώθηκε από την Αποκεντρωμένη, παραμένει άκυρη. Είναι η απόφαση έγκρισης αποτελεσμάτων προϋπολογισμού τελευταίου τριμήνου του 2021. Το τι σημαίνει αυτό είναι άγνωστο. Η απόφαση ακυρώθηκε λόγω του αποτελέσματος της σχετικής ψηφοφορίας που δεν ήταν σωστά καταμετρημένο.

 

Τα διόδια της Ασπροβάλτας είναι τα χειρότερα της Εγνατίας οδού. Έγιναν για να γίνουν. Σε ένα εντελώς ακατάλληλο σημείο. Δημιουργούν κυκλοφοριακό πρόβλημα και καθυστέρηση σε δρόμο μεγάλων ταχυτήτων. Δεν είναι περίεργο που προχθές Δευτέρα του Πάσχα άνοιξαν πάλι. Άπαντες περνούσαν ελεύθερα. Αυτό έγινε για να μην «κολλήσουν» την κίνηση και ταλαιπωρήσουν τους οδηγούς….

 

 

 

Διαβάστε επίσης