• 6 Μαΐου 2024,

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Δημοτικός υπάλληλος εργάζεται στο δάσος της Παναγούδας, καθαρίζοντας όλα τα σκουπίδια των πολιτών που πέρασαν εκεί την 2η μέρα του Μάη (προχθές Δευτέρα). Κι ο κόσμος ήταν πολύς. Ήταν προσεκτικός και … φρόνιμος. Άπαντες μετέφεραν τα απορρίμματα τους στα σημεία των κάδων, τα οποία άδειασε χθες ο εκπρόσωπος του Δήμου. Παρόλα αυτά η Παναγούδα έχει πάλι τα θεματάκια της: 1) Ξύλινες κατασκευές παιχνιδιού (για παιδιά φυσικά) είναι έτοιμες να καταρρεύσουν. Τουλάχιστον ας αποκλειστούν για να μην χρησιμοποιούνται. 2) Σε δύο τρία σημεία κολώνες φωτισμού έπεσαν στο έδαφος αλλά λειτουργούν. Το φως ανάβει αν και πεσμένο. 3) Τα χόρτα μπορεί να κόπηκαν πρόσφατα αλλά πάλι άρχισαν να μεγαλώνουν.

 


 

Συνεδρίασε χθες το μεσημέρι με τη γνωστή μικτή διαδικασία (και δια ζώσης και από απόσταση) η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Καβάλας. Κι ενώ στη συνεδρίαση ειδήσεις δεν υπήρξαν, προετοιμάζεται όπως φαίνεται η επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Η οποία καλώς εχόντων των πραγμάτων θα γίνει την προσεχή Δευτέρα το απόγευμα. Το Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας έχει να συνεδριάσει (κυρίως λόγω Πάσχα) περισσότερες από 15 μέρες.

 

Σήμερα το μεσημέρι στο Δημαρχείο θα δοθεί η καθιερωμένη συνέντευξη τύπου λόγω της προσεχούς εκδήλωσης της Λευκής Νύχτας. Σύμφωνα με την πρόσκληση στη συνέντευξη τύπου θα παραστούν και θα μιλήσουν για τη Λευκή Νύχτα ο Δήμαρχος Θόδωρος Μουριάδης, ο Αντιπεριφερειάρχης Αλέξης Πολίτης, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μάρκος Δέμπας, του Εμπορικού Συλλόγου Βασίλης Λεμονίδης και της δημοτικής επιχείρησης Δημωφέλεια κ. Τάκης Αγγελίδης.

 

Ούτε χθες επανήλθαν τα έργα του φυσικού αερίου στην οδό Κολοκοτρώνη. Το νέο δεν είναι καλό μιας και οργιάζουν οι φήμες περί αλλαγής εργολάβου κτλ. Θα ξέρουμε σύντομα αν είναι αλήθεια. Στο Περιγιάλι οι εργασίες έγιναν χθες κανονικά, προέβλεπαν αποκαταστάσεις. Σε μια αρκετά μεγάλη απόσταση, από τη γωνία «Ασημακοπούλου» και ΟΑΕΔ έως μπροστά από το γήπεδο Κωτσάλου.

 

Μόνο 22 κρούσματα ανακοίνωσε τη Δευτέρα (2/5) για το Ν. Καβάλας ο ΕΟΔΥ. Ναι μεν ήταν αργία αλλά τα 22 μόνο κρούσματα είναι είδηση και ευχάριστη είδηση. Τόσο λίγα κρούσματα ο Ν. Καβάλας είχε να παρουσιάσει από τον περασμένο Αύγουστο! Η Θάσος την ίδια μέρα είχε μόνο ένα κρούσμα, όπως έγινε πάλι πρόσφατα. Στις 26 και 18 Απριλίου.

 

Τα στατιστικά στοιχεία της πανδημίας για το Ν. Καβάλας συνεχίζονται. Κυριακή 1η και Δευτέρα 2η Μάη δεν έγιναν καθόλου εμβόλια στο Νομό μας. Τέλος την Πέμπτη 28 Απριλίου τα δωρεάν rapid test του ΕΟΔΥ στην Ελευθερούπολη εντόπισαν 4 νέα κρούσματα με ενδιάμεση ηλικία τα 14 έτη. Που σημαίνει ότι και τα 4 κρούσματα εκείνης της ημέρας αφορούσαν μαθητές της περιοχής του Δήμου Παγγαίου.

 

Χθες και σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, τα κρούσματα του Ν. Καβάλας αυξήθηκαν από τα 22 στα 38. Πάλι ο αριθμός είναι μικρός. Κι έτσι καταλήγουμε σε οριστικό- ευχόμαστε- συμπέρασμα, μιας καθημερινής βελτίωσης της υγειονομικής κατάστασης στο Ν. Καβάλας. Που τόσο πολύ έχουμε ανάγκη.

 

Κεντρικό περίπτερο στην Καβάλα είναι κλειστό αυτές τις μέρες. Πάνω στα κατεβασμένα στόρια του περιπτέρου υπάρχει μια σχετική πινακίδα και εξήγηση. «Κλειστό λόγω covid» αναφέρει. Κάποτε αυτό θα ήταν είδηση. Σήμερα, που μάθαμε να ζούμε με τα κρούσματα, δεν είναι.

 

Αυτός δεν ήταν τελικός της ΕΠΣ Καβάλας. Ήταν η… εαρινή συνάντηση αιρετών του Ν. Καβάλας. Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Το απόγευμα της Δευτέρας στο «Ανθή Καραγιάννη» έπαιξαν για τον τελικό του κυπέλλου της ΕΠΣ Καβάλας ο Βύρωνας με τη Δόξα Θεολόγου Θάσου. Στις κερκίδες υπήρχε πολιτικό ενδιαφέρον αφού βρίσκονταν: Νίκος Παναγιωτόπουλος, Γιάννης Πασχαλίδης, Μακάριος Λαζαρίδης, οι Δήμαρχοι Καβάλας και Θάσου, αρκετοί αντιδήμαρχοι- περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι.

 

Όλοι αυτοί φαίνονται σε πολλές φωτογραφίες που ήδη αναρτήθηκαν. Το ενδιαφέρον τους για το ποδόσφαιρο είναι γνωστό, μεγαλώνει όταν η αθλητική αναμέτρηση είναι τελικός και μάλιστα με Καβαλιώτικο χρώμα. Ο Υπουργός, οι βουλευτές και οι Δήμαρχοι κλήθηκαν να κάνουν τις σχετικές απονομές.

 

Μήπως έρχονται εκλογές και δη βουλευτικές; Αυτή η απορία δεν έχει σχέση μόνο με τα προαναφερθέντα. Αφορά την εκ νέου παρουσία στην Καβάλα του κ. Παναγιωτόπουλου και την περιοδεία του σε Θάσο (συνάντηση με τον Λευτέρη Κυριακίδη και όχι μόνο), την επίσκεψη του σε Ζυγό- Ελευθερές- Νέα Πέραμο. Οπότε πώς να μην αναρωτηθείς αν όντως έρχονται πρόωρες εκλογές…

 

Τις οποίες ο Πρωθυπουργός -και σε κάθε ευκαιρία- διαψεύδει κατηγορηματικά. Οι εκλογές στην ώρα τους, δηλώνει συνεχώς ο κ. Μητσοτάκης. Κάτι που αν συμβεί σημαίνει εθνικές εκλογές περίπου σε έναν χρόνο από σήμερα. Ή το αργότερο σε έναν χρόνο από σήμερα. Τέλος χθες ο κ. Μακάριος Λαζαρίδης ήταν στην Αλεξανδρούπολη, παρακολούθησε την εκδήλωση για το πλωτό LNG. Σε μια φωτογραφία εμφανίζεται να υποδέχεται τον κ. Μητσοτάκη και να έχει μαζί του την καθιερωμένη χειραψία.

 

Την ερχόμενη Κυριακή προγραμματίζονται νομαρχιακές εκλογές στο ΠΑΣΟΚ Καβάλας. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις η οργάνωση πρόκειται να γυρίσει σελίδα. Προς κάτι το νεανικότερο. Σύμφωνα με τις έως τώρα υποψηφιότητες και την κινητοποίηση των υποψηφίων, η νέα νομαρχιακή επιτροπή θα έχει μόνο νέα πρόσωπα. Τα περισσότερα μάλλον θα είναι νέα και στην ηλικία. Μια ολόκληρη γενιά στελεχών μοιάζει να αποσύρεται από την πρώτη γραμμή. Θα είναι πάντα παρούσα αλλά όπως συχνά λέμε, πλέον θα βρίσκεται στα «μετόπισθεν».

 

Είχαν κόσμο οι εκδηλώσεις της Εργατικής Πρωτομαγιάς στην πλατεία Καπνεργάτη. Αυτή του ΕΥΚ περίπου 30 ανθρώπους. Αυτή των άλλων- όλων των άλλων- πολύ περισσότερους. Άτυχη στιγμή της δεύτερης και μεγάλης εκδήλωσης οι πολλές ομιλίες. Οι μεγάλες χρονικά και διαδοχικές ομιλίες. Μια κακή εκτίμηση των οργανωτών που αρκετούς από τους παρόντες τους …έκανε να αποχωρίσουν. Κουρασμένοι από τα πολλά λόγια που άκουγαν.

 

Και να σκεφθεί κανείς ότι θα μιλούσαν κι άλλοι. Αλλά εν τω μεταξύ είχε περάσει η ώρα και ο κόσμος έφευγε. Τότε αποφασίστηκε να μην υπάρξουν λίγες ακόμη ομιλίες, αν και οι επόμενοι ομιλητές ήταν έτοιμοι, ώστε να γίνει πορεία. Η απόφαση ήταν σωστή. Η πορεία παρόλα αυτά έγινε με τη συμμετοχή περίπου των μισών από αυτούς που αρχικά συγκεντρώθηκαν στην πλατεία του Καπνεργάτη.

 

Σημειώνουμε ότι τόσο την Κυριακή 1η Μάη όσο και τη Δευτέρα 2η Μάη έγιναν κανονικά όλα τα δρομολόγια των φέρι μποτ. Και στις δύο γραμμές. Αυτό σημαίνει ότι το δραστήριο σωματείο των ναυτεργατών δεν έκανε απεργία, θέτοντας πάλι ως προτεραιότητα του την εξυπηρέτηση των τουριστικών αναγκών της Θάσου.

 

Οι πρόεδροι των Επιμελητηρίων της ΑΜΘ προσπαθούν να πιέσουν την Κυβέρνηση ώστε να γίνουν επιτέλους (ή έστω να δρομολογηθούν) οι συμψηφισμοί με την απλήρωτη επιδότηση εργασίας (12% και 4%). Κι ενώ ήταν να πραγματοποιηθεί τηλεδιάσκεψη των προέδρων των Επιμελητηρίων με τους Υπουργούς Σταϊκούρα και Χατζηδάκη, αυτή δεν έγινε την Μεγάλη Τετάρτη. Συμφωνήθηκε να γίνει μετά το Πάσχα αλλά ως χθες δεν είχε καν προγραμματιστεί.

Διαβάστε επίσης