• 6 Μαΐου 2024,

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Το μέτρο της Καλοκαιρινής πεζοδρόμησης στην οδό Εθνικής Αντίστασης (παραλιακή οδό) ήταν ιδέα του Ανδρέα Καραμπουρνιώτη. Τον καιρό που αυτός ήταν πρόεδρος του Οργανισμού Λιμένα Καβάλας. Πριν από περίπου 15 χρόνια. Από τότε το μέτρο άλλαξε, διορθώθηκε, καθιερώθηκε. Αρχικά υπήρξαν προβλήματα. Διαμαρτυρίες κι αντιρρήσεις. Τώρα πια το περιμένουν όλοι. Η εφαρμογή του είναι κάθε φορά και καλύτερη. Πλέον ο ΟΛΚ για να ενημερώσει περί της ενάρξεως του, μοιράζει ακόμη και έντυπα. Τα αφήνει στα αυτοκίνητα ώστε να ενημερωθούν άπαντες. Η φωτογραφία είναι του Σαββάτου 30 Απριλίου, μια μέρα πριν την έναρξη της φετινής πεζοδρόμησης.

 


 

Ο Εμπορικός Σύλλογος Καβάλας είχε χθες την τιμητική του. Για αυτόν και το διοικητικό του συμβούλιο ακούστηκαν πάρα πολύ ωραία λόγια. Αυτό έγινε στη συνέντευξη τύπου, με θέμα τη Λευκή Νύχτα. Χθες το μεσημέρι στη Μεγάλη Λέσχη.

 

Ο κ. Λεμονίδης χάρηκε φυσικά για αυτά που άκουσε, κι όταν ήρθε η σειρά του να μιλήσει είπε (αρχικά) τα εξής: « Μετά τα τόσο ωραία λόγια τους θα ήθελα να τους ευχαριστήσω. Τον Δήμο Καβάλας, την Π.Ε. Καβάλας, το Επιμελητήριο και τη Δημωφέλεια. Είναι δίπλα μας. Όταν λοιπόν συνεργαζόμαστε φέρνουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα».

 

Το μήνυμα της συνεργασίας ως προϋπόθεση επιτυχίας είναι γνωστό και από το παρελθόν. Επειδή ωστόσο συχνά το ξεχνάμε, είναι χρήσιμες κάτι τέτοιες στιγμές. Δείχνουν ότι όντως, οι έξυπνοι συνεργάζονται προκειμένου μαζί να φθάσουν εκεί που στοχεύουν. Σήμερα αυτές οι συνεργασίες είναι ακόμη χρησιμότερες. Γιατί όλοι σήμερα δείχνουν να κάνουν ένα νέο ξεκίνημα. Με τις συνεργασίες και τις λεγόμενες «συνέργειες», το νέο ξεκίνημα έχει ακόμη περισσότερες πιθανότητες να ξεπεράσει τα προβλήματα. Να προκαλέσει επιτυχίες με οφέλη σε πολλούς. Στην προκειμένη περίπτωση στους επαγγελματίες, που τόσα πέρασαν (και περνούν) το προηγούμενο διάστημα.

 

Κι ενώ όλοι γνωρίζουν τι σημασία έχει η κάθε συνεργασία, πολλές φορές την αποφεύγουν. Θεωρούν ότι μπορούν να τα καταφέρουν ακόμη και μόνοι τους. Σφάλουν. Αυτό δυστυχώς το καταλαβαίνουν στο τέλος κι όταν τίποτα δεν μπορεί να αλλάξει. Ας χρησιμοποιήσουμε λοιπόν το συγκεκριμένο παράδειγμα κι ας το έχουμε συνεχώς στο μυαλό μας. Συνεργασίες και όχι καυγάδες. Όχι εγωισμοί. Αποδοχή του άλλου, με τα καλά και τα κουσούρια του. Συμπόρευση. Γιατί πολλοί μαζί περπατούν πιο γρήγορα. Τρέχουν προς τη σωστή κατεύθυνση…

 

Η αυριανή Λευκή Νύχτα έβαλε ένα μεγάλο στοίχημα. Με τον εαυτό της και με τις γενικότερες συνθήκες. Άπαντες ήταν πεσμένοι και μόλις τώρα σηκώνονται…. Θα καταφέρουν άραγε μια εκδήλωση όπως αυτή του 2019; Αυτός είναι ο στόχος. Όρεξη υπάρχει, διάθεση το ίδιο. Πέρασαν (καλώς ή κακώς) τρία δύσκολα χρόνια. Τις συνέπειες αυτής της 3ετίας πρέπει να ξεπεράσουμε. Να κάνουμε πράξη τη Λευκή Νύχτα και να αφήσουμε να μας παρασύρει. Θα φανεί, όπως λέει το σχετικό τραγούδι, στο χειροκρότημα…

 

Στην πόλη μας θα βρίσκεται σήμερα το πρωί ο Αλέξης Τσίπρας. Έχει να επισκεφθεί την Καβάλα από την προεκλογική περίοδο του 2019. Περίπου τρία χρόνια. Τότε ήταν Πρωθυπουργός, σήμερα είναι αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο κ. Τσίπρας έχει υπέρ του κάποιες πρόσφατες δημοσκοπήσεις. Κι έχει μια όρεξη, μια ορμή που σε κάποιους θυμίζει την εποχή πριν το 2015. Εις βάρος του ισχύουν φυσικά τα σφάλματα που έγιναν στη διάρκεια της περιόδου που ήταν στα πράγματα. Ο κόσμος ξεχνά γρήγορα. Όχι όμως όλος ο κόσμος.

 

Θα τον περιμένουν πως και πως οι απολυμένοι. Των Πετρελαίων και των Λιπασμάτων. Ραντεβού προς το μεσημέρι στην πλατεία Καπνεργάτη. Εκεί θα είναι και οι διοικήσεις σωματείων συνταξιούχων. Θα είναι άραγε όλοι; Θα είναι κι αυτοί (συνταξιούχοι συνδικαλιστές) που προέρχονται από το ΚΚΕ; Το βλέπουμε λιγάκι δύσκολο να συμβεί….

 

Γράψαμε και χθες στην Πρωινή για τα φώτα που συνεχώς διαπιστώνεται ότι δεν ανάβουν, σε διάφορους συνοικιακούς δρόμους. Το κείμενο έγινε αφορμή ο… κατάλογος αυτών των προβλημάτων να συμπληρωθεί και φυσικά να μεγαλώσει. Μας λέτε για την οδό Αθανασίου Διάκου. Στο νούμερο 37. Οι λάμπες άναψαν, μόνο για 3 μέρες. Μετά έσβησαν κι από τότε (πό τον περασμένο Γενάρη) παραμένουν σβηστές. Αναφέρονται επίσης ίδια προβλήματα στην οδό Ευξείνου Πόντου αλλά και σε τμήμα της Περιμετρικής.

 

Δύο Δήμαρχοι του Νομού Καβάλας ήταν την Τρίτη στην Αλεξανδρούπολη, στα εγκαίνια (από τον Πρωθυπουργό) της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων. Έργο της ΔΙΑΜΑΑΘ. Πρόκειται για τον Δήμαρχο Παγγαίου και το Δήμαρχο της Καβάλας. Υπάρχει πλούσιο φωτογραφικό υλικό των δύο Δημάρχων, πολύ κοντά στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Πιο κοντά απ’ τους δύο φυσικά ο Φίλιππος Αναστασιάδης.

 

Ο επιχειρηματίας Δημήτρης Μελισσανίδης ήταν προχθές στη Δράμα, για την κηδεία του μακαριστού Μητροπολίτη Δράμας Παύλου. Ο κ. Μελισσανίδης με την ευκαιρία πέρασε και από την Νέα Ηρακλείτσα. Αυτό το μαρτυρά η φωτογραφία του με το Γιάννη Σαρρή, στο κατάστημα της Νέας Ηρακλείτσας.

 

Δεν έγινε και φέτος, παρά τη χαλάρωση των μέτρων, η αναπαράσταση του Ποντιακού γάμου στο Ζυγό. Οι εκπρόσωποι του τοπικού συλλόγου και του χωριού δεν πρόλαβαν, δεν έκαναν προετοιμασίες και δεν υπολόγισαν τόσο άμεση χαλάρωση υγειονομικών μέτρων. Πρώτα ο Θεός το έθιμο θα αναβιώσει μετά το Πάσχα του 2023.

 

Η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Νέστου συνεδρίασε κανονικά χθες το μεσημέρι, σε μια συνεδρίαση σημαντική. Διαφορετική. Η πρώτη μετά από δύο χρόνια που έγινε όπως παλιά. Δια ζώσης. Αυτό ήταν σχετικά εύκολο μιας και τα μέλη της Επιτροπής είναι λίγα, η αίθουσα που φιλοξενεί τη συνεδρίαση κατάλληλη. Με αυτόν τον τρόπο πρώτη η συγκεκριμένη Επιτροπή (του συγκεκριμένου Δήμου) άφησε πίσω της την εποχή της πανδημίας και τα μέτρα πρόληψης αυτής.

 

Χθες το μεσημέρι ήταν να συνεδριάσει το τοπικό συμβούλιο Καβάλας ή αλλιώς συμβούλιο της τοπικής Κοινότητας Καβάλας. Η συνεδρίαση μικτή. Δια ζώσης και εξ αποστάσεως. Τελικά δεν έγινε λόγω έλλειψης απαρτίας. Στο σχετικό πρακτικό που αναρτήθηκε αμέσως μετά διαβάζουμε τι ακριβώς συνέβη: «Διαπιστώθηκε ότι δεν υπάρχει η νόμιμη απαρτία δεδομένου ότι σε σύνολο δεκαπέντε (15) μελών του Σώματος βρέθηκαν παρόντα, τέσσερα (04) μέλη, ήτοι οι: Δοξάκης Νικόλαος, Λυκουρίνος Απόστολος και Χαβιαρόπουλος Παύλος, η κ. Πρόεδρος ανέβαλε την κήρυξη της έναρξης της συνεδριάσεως κατά μισή (30 ́) ώρα, δηλαδή μέχρι την 14.00 ώρα. Μετά την πάροδο του ανωτέρω χρονικού διαστήματος και αφού διαπιστώθηκε και πάλι, κατά την προαναφερθείσα διαδικασία, ότι δεν υπάρχει η νόμιμη απαρτία για την έναρξη της συνεδριάσεως, η Πρόεδρος ανακοίνωσε ότι η συνεδρίαση ματαιώνεται, ελλείψει απαρτίας».

 

Τα νέα από την τοπική αυτοδιοίκηση συνεχίζονται. Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας Θράκης ακύρωσε χθες απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Καβάλας. Πρόκειται για ομόφωνη απόφαση εκποίησης δημοτικής έκτασης σε περιοχή κοντά στον Αμυγδαλεώνα. Η Αποκεντρωμένη έλαβε υπόψη της έγγραφο του Δασαρχείου Καβάλας, σύμφωνα με το οποίο τμήμα της προς εκποίηση έκτασης δεν είναι δημοτικό αλλά δασικό!

 

Διαβάστε επίσης