• 7 Μαΐου 2024,

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Το περασμένο Σάββατο ήταν μέρα εθελοντικής εργασίας. Μεγάλη εξόρμηση έγινε για το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο και το Ειδικό Νηπιαγωγείο. Στη φωτογραφία εθελοντές του συνοικιακού συλλόγου Αγίου Κωνσταντίνου «Ο δρόμος του νερού». Προετοίμασαν τους χώρους τους μιας και παραμονή της εορτής Κωνσταντίνου και Ελένης ετοιμάζουν εκδήλωση στην περιοχή. Καλή τους επιτυχία.

 


 

Είναι απόλυτα βέβαιο. Φέτος το Καλοκαίρι (και όχι μόνο το Καλοκαίρι) περιλαμβάνει ως προς την πόλη μας και πολλά έργα. Το πιο γνωστό είναι αυτό του φυσικού αερίου. Υπάρχουν όμως κι αρκετά άλλα. Κυρίως του Δήμου Καβάλας. Ο κόσμος δυστυχώς δεν τα συμπαθεί τα έργα κι αυτό προκύπτει εύκολα και αμέσως. Και δεν τα συμπαθεί, αν και γίνονται για να βελτιώσουν την καθημερινότητα του, επειδή υπάρχουν σχετικοί λόγοι. Σοβαροί και σημαντικοί.

 

Τα έργα (πάσης φύσεως δημόσια έργα) καθυστερούν αρκετά. Εκτελούνται όχι με τον σωστό τρόπο. Επηρεάζουν και αλλάζουν προς το χειρότερο καθημερινές συνήθειες πολλών ανθρώπων. Κι αν αυτό αφορούσε ένα μικρό χρονικό διάστημα, θα ήταν ένα μικρό πρόβλημα. Επειδή κανένα έργο δεν τελειώνει στην ώρα του, η οποιαδήποτε ταλαιπωρία είναι μεγάλη και στο τέλος ανυπόφορη.

 

Μπορεί και να είναι και ένα ξέσπασμα. Οι πολίτες που πιέζονται από διάφορα άλλα ζητήματα, μπορεί να επιλέγουν να ξεσπούν (αφού κάπου πρέπει να ξεσπάσουν) στα έργα. Στο τέλος ίσως και να προτιμούν το να μην γίνεται απολύτως τίποτα από το εξελίσσονται όλες αυτές οι εργολαβίες.

 

Φυσικά και αυτή η αλλαγή σε σχέση με τα έργα είναι σχετικά πρόσφατη. Προ λίγων δεκαετιών δεν ήταν έτσι. Τα έργα είχαν τη μεγάλη στήριξη της κοινωνίας. Από την ημέρα που άρχισαν. Μόνο που τότε δεν είχαν … «ανακαλυφθεί» ούτε οι διαδοχικές παρατάσεις, ούτε οι διακοπές εργασιών λόγω ανωτέρας βίας. Σήμερα κι ενώ υπάρχουν μελέτες και επιβλέποντες, όλα τα έργα ακολουθούν μια πορεία διαφορετική απ’ αυτή που έχει προγραμματιστεί. Κι ενώ στην υπογραφή της σύμβασης συνάπτεται ουσιαστικά μια συγκεκριμένη συμφωνία μεταξύ του αναδόχου και του φορέα που δημοπράτησε, η συμφωνία αυτή σχεδόν ποτέ δεν τηρείται.

 

Κατά συνέπεια θα πρέπει να βρούμε και να κάνουμε πολύ υπομονή και για το έργο του φυσικού αερίου και για τα έργα που τώρα ξεκινούν κι αφορούν την πλατεία Καπνεργάτη και την ευρύτερη περιοχή της πλατείας Καπνεργάτη. Κι είναι άραγε μόνο αυτά; Είναι κι άλλα, τα οποία θα εμφανιστούν στην πορεία. Θα προστεθούν στα βασικά κι όλα μαζί θα κάνουν το Καλοκαίρι διαφορετικό. Τόσο για τους μόνιμους κατοίκους όσο και για τους τουρίστες.

 

Φαίνεται ότι θα είναι μια καλή τουριστική περίοδος αυτή που τώρα ξεκινά. Φαίνεται από το ότι ξεκίνησε νωρίς. Πολύ νωρίς. Για τα δεδομένα της περιόδου που διανύουμε και ειδικά στην Καβάλα, ο ξένος κόσμος είναι πολύς. Κι όχι μόνο τα Σαββατοκύριακα. Αυτή η αλλαγή οφείλεται στην χαλάρωση των μέτρων και στην απόφαση όσων ήταν για καιρό σπίτι τους, να βγουν από αυτό. Τρέχοντας…

 

Ακούμε διάφορες περιγραφές, γινόμαστε μάρτυρες διαφόρων διηγήσεων για την τουριστική κίνηση των προηγούμενων ημερών. Ήρθαν όσοι περιμέναμε αλλά ήρθαν κι αρκετοί ακόμη. Επωφελείται η τοπική οικονομία. Κάποιοι περισσότερο, κάποιοι λιγότερο. Σίγουρα αυτή η κατάσταση είναι προτιμότερη από την προηγούμενη. Δεν θα ξεχάσουμε εύκολα τον δύσκολο και πρόσφατο Χειμώνα, ο οποίος μεγάλωσε αφού στους 3 μήνες του προστέθηκαν κάποιοι ακόμη. Του (προηγούμενου) Φθινόπωρου και της (φετινής) Άνοιξης.

 

Την Παρασκευή το απόγευμα και το βράδυ στο κέντρο της πόλης είχε πολύ κόσμο. Πάρα πολύ κόσμο. Αυτή είναι η πρώτη επιτυχία της φετινής Λευκής Νύχτας. Η δεύτερη της αφορά την εστίαση. «Τραυματισμένη» απ’ όσα έγιναν το προηγούμενο διάστημα, επανήλθε και χάρηκε περισσότερο απ’ όλους το γεγονός. Γενικά η εστίαση είναι επιτέλους σε μια καλή κατάσταση, η οποία φαίνεται ότι θα συνεχιστεί.

 

Τα ξενοδοχεία της πόλης το ίδιο. Επανέρχονται στην περίοδο πριν την πανδημία. Χάρη στις εκδηλώσεις που φαίνεται ότι θα συνεχιστούν και το επόμενο διάστημα. Οχήματα με ξένες πινακίδες κυκλοφορούν πολλά, πούλμαν βλέπουμε συχνά και γενικά αντιλαμβανόμαστε ότι το πράγμα άλλαξε. Τούτη την φορά όπως θέλαμε. Προς το καλύτερο.

 

Όλη αυτή η δυναμική που αποκτά η πόλη και ο Νομός Καβάλας είναι το καλύτερο «φάρμακο» για όσα προηγήθηκαν. Υπάρχουν φυσικά σημαντικές και καθοριστικές λεπτομέρειες αλλά και αυτές θα αξιολογηθούν σωστά στο τέλος. Όταν μετά από το Καλοκαίρι έρθει η ώρα του απολογισμού. Του σωστού και δίκαιου απολογισμού. Μέχρι τότε υπομονή με τα έργα, καλή εξυπηρέτηση των επισκεπτών και κυρίως καλές τιμές. Η τουριστική Καβάλα πρέπει να είναι και φθηνή μιας και το κόστος των διακοπών είναι σημαντικός παράγοντας που λαμβάνουν υπόψη τους αυτοί που μας επισκέπτονται. Αυτοί που ήρθαν και όσοι σχεδιάζουν να έρθουν.

 

Παράπονα συμπολιτών πάλι για το θέμα του φωτισμού της περιοχής όπου κατοικούν. Τα παράπονα έρχονται από τις παλιές εργατικές κατοικίες στη συνοικία του Προφήτη Ηλία. Οδός Δωδεκανήσου. Εκεί υπάρχει και μια μικρή πλατεία που αρκετές μέρες τώρα είναι στα … σκοτάδια. Οι κάτοικοι της περιοχής ενημέρωσαν τον Δήμο αλλά δεν φάνηκε κανείς.

 

Ανάμεσα στους πολλούς που κυκλοφόρησαν στην αγορά το βράδυ της Παρασκευής (βράδυ της Λευκής Νύχτας) ήταν φυσικά και οι αιρετοί. Πρώτα πρώτα η διοίκηση του Δήμου Καβάλας. Στη συνέχεια ο βουλευτής Μακάριος Λαζαρίδης και η ομάδα Τοψίδη. Ένα γκρουπ περιφερειακών συμβούλων και υποψήφιων περιφερειακών συμβούλων (όλοι της ΠΕ Καβάλας) υπό τον κ. Τοψίδη. Οι άλλοι (της τοπικής ΝΔ) που δεν εμφανίστηκαν, ήταν κατά κάποιο τρόπο δικαιολογημένοι. Προτίμησαν να είναι στην Αθήνα, στην έναρξη του συνεδρίου του κόμματος.

 

Συνεδριάζει σήμερα το απόγευμα και μετά από αρκετό καιρό, το Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας. Η συνεδρίαση δεν άλλαξε, θα γίνει και δια ζώσης και από απόσταση. Τα θέματα της ημερήσιας διάταξης παρουσιάζουν μικρό ενδιαφέρον. Άρα και αυτή τη φορά όλοι θα προσέξουν περισσότερο τις ερωτήσεις προς τη διοίκηση και τις απαντήσεις της διοίκησης.

 

Εντός των ημερών συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο Νέστου, το οποίο θα συνεδριάσει όπως παλιά. Δια ζώσης. Είναι κάτι που σύντομα φαίνεται ότι θα γίνει και στα άλλα συμβούλια του Ν. Καβάλας. Οι δια ζώσης συνεδριάσεις έρχονται πάλι κι έρχονται για όλους. Θα τις δούμε μάλλον στη διάρκεια του Καλοκαιριού.

 

Για σήμερα έχει ενδιαφέρον αν θα γίνει ή όχι η συνεδρίαση του τοπικού συμβουλίου Καβάλας. Ορίστηκε για το μεσημέρι, την προηγούμενη εβδομάδα η συνεδρίαση δεν έγινε λόγω έλλειψης απαρτίας. Σήμερα άραγε θα υπάρξει απαρτία;

 

Σχετικά με το τμήμα Φυσικής του ΔΙΠΑΕ Καβάλας, συνεχίζουν να μην υπάρχουν νεότερα. Καθηγητές του ΔΙΠΑΕ Καβάλας εκμεταλλεύτηκαν την πρόσφατη επίσκεψη Τσίπρα και προσπάθησαν να τον ενημερώσουν για το θέμα που προέκυψε. Από πλευράς διοικούσας του ΔΙΠΑΕ και εκπροσώπων του ΔΙΠΑΕ Καβάλας φέρονται να υπάρχουν κάποιες διαβουλεύσεις. Καταλαβαίνουμε και υποψιαζόμαστε, για να «μαλακώσουν» όλα όσα προηγήθηκαν. Εφικτό; Μπορεί.

 

 

 

Διαβάστε επίσης