μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Με μικρή καθυστέρηση δημοσιεύουμε μία ακόμη φωτογραφία σχετική με τις εκδηλώσεις στην Καβάλα για την εργατική Πρωτομαγιά. Αυτές στην πλατεία Καπνεργάτη τις παρακολουθούν από απόσταση δύο φιλοξενούμενες στη πόλη μας μαθήτριες (ή φοιτήτριες). Προερχόμενες από το εξωτερικό. Κι είναι φανερό ότι προσπαθούν να καταλάβουν τι συμβαίνει μιας και σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες (και σε αυτήν από την οποία προέρχονται) τέτοιες εκδηλώσεις έπαψαν προ πολλού να πραγματοποιούνται…

 


 

Η τοπική ΝΔ συμμετείχε κανονικά και με αρκετούς εκπροσώπους της, στη συνεδριακή διαδικασία του κόμματος. Όπου είχε και υποψήφιο για την Πολιτική Επιτροπή. Ο κ. Ιορδάνης Παπαντίδης τελικά εξελέγη στην επιτροπή, γεγονός που χαροποίησε και τον ίδιο και τους υποστηρικτές του. Υποψήφιος για τον ίδιο λόγο θα ήταν και ο Παντελής Ηλιάδης. Την τελευταία στιγμή το μετάνιωσε κι απέσυρε το σχετικό του ενδιαφέρον. Η απόφαση του μάλλον διευκόλυνε την εκλογή Παπαντίδη.

 

Ο κ. Παντελής Ηλιάδης που έχει μεγάλη εμπειρία από τα προηγούμενα συνέδρια της ΝΔ, ρωτήθηκε χθες για το πρόσφατο. Το χαρακτήρισε ενωτικό. Του έκανε εντύπωση η μεγάλη συμμετοχή συνέδρων και τέλος έβγαλε πολιτικό συμπέρασμα. Την προοπτική του κόμματος για μια ακόμη 4ετια. Με λίγα λόγια όλοι (και ο Παντελής Ηλιάδης) επέστρεψαν στην Καβάλα αισιόδοξοι για την πορεία του κόμματος.

 

Στο Ν. Καβάλας περίπου 2.500 άνθρωποι ψήφισαν για τη νέα Νομαρχιακή Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ. Αριθμός πολύ μεγάλος. Υπήρξε κινητοποίηση από τους περισσότερους υποψήφιους (για τη νέα Νομαρχιακή Επιτροπή) με αποτέλεσμα στις εκλογές να συμμετάσχουν και αρκετοί άλλοι… Οι οποίοι δεν είχαν και μεγάλη σχέση με το κόμμα. Ε και; Αυτό δεν απαγορεύονταν. Είναι δε πολύ πιθανό να έγινε το ίδιο σε όλη την Ελλάδα.

 

Για να καταλάβουμε πόσο μεγάλο ενδιαφέρον είχαν ξαφνικά οι εκλογές στο ΠΑΣΟΚ, αρκεί να διαβάσουμε τι έγινε στις εκλογές στο Ν. Έβρου (πηγή ΕΡΤ Ορεστιάδας): « Περίπου 2.600 μέλη του Κινήματος Αλλαγής από τον Έβρο προσήλθαν εχθές στις κάλπες που στήθηκαν στον νομό, για την ανάδειξη νέας νομαρχιακής επιτροπής, τοπικών επιτροπών, συνέδρων και νέου ονόματος. Τα επίσημα αποτελέσματα αναμένονται εντός της (χθεσινής) ημέρας».

 

Το ενδιαφέρον ως προς το τοπικό ΠΑΣΟΚ αφορά πλέον τον επόμενο γραμματέα της Νομαρχιακής Επιτροπής. Τα 11 νέα μέλη της θα πρέπει να εκλέξουν αυτόν που θα διαδεχθεί στη θέση τον κ. Ιορδάνη Χοροζίδη. Η νέα αυτή προεκλογική περίοδος (συζητήσεων και ζυμώσεων) άρχισε ήδη.

 

Στα άλλα κόμματα τώρα και στην δράση τους στην περιοχή. Ο ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας ετοιμάζεται για τα δικά του εσωκομματικά. Ετοιμάζει κάλπες σε όλο τον Νομό Καβάλας. Σε εξέλιξη είναι μεγάλη καμπάνια ώστε να συμμετάσχουν στη διαδικασία πολλοί άνθρωποι. Πλέον στόχο στην Καβάλα έχει να ξεπεράσει τους 2.500 ανθρώπους που προχθές ψήφισαν στις εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ. Θα τα καταφέρει; Θα το γνωρίζουμε την ερχόμενη Κυριακή. Υπάρχει σχετική αισιοδοξία και επειδή –λένε στον τοπικό ΣΥΡΙΖΑ- η επίσκεψη Τσίπρα στην πόλη μας είχε ανέλπιστα μεγάλη επιτυχία.

 

Το Σάββατο και την Κυριακή θα είναι σε κινητοποίηση και το τοπικό ΚΚΕ. Για την επίσκεψη του κ. Δημήτρη Κουτσούμπα. Η είδηση είναι ότι τελικά ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής θα παραστεί σε εκδήλωση (συνεστίαση) το βράδυ του Σαββάτου στην πόλη μας. Αρχικά θα έρθει το πρωί της ίδιας μέρας. Θα συναντήσει τους απολυμένους στην πλατεία Καπνεργάτη. Θα φύγει για την Αλεξανδρούπολη και μετά θα επιστρέψει στην Καβάλα. Την Κυριακή το πρωί από την Καβάλα θα κινηθεί προς την Ξάνθη.

 

Ο Δήμος Καβάλας προσπαθεί και περιποιείται την Καλαμίτσα προκειμένου να μην υπάρχουν παράπονα από τον κόσμο που κάθε μέρα και περισσότερο την επισκέπτεται. Εξαίρεση η περιοχή επί της οδού Τενέδου, μπροστά από το κατάστημα πρώην Μερσέντες. Εκεί τα χόρτα έγιναν… ζούγκλα. Πέρσι ο Δήμος τα καθάρισε και αυτά τα χόρτα (μιας και άλλος δεν ενδιαφέρθηκε). Το ίδιο προβλέπουμε να συμβεί και φέτος.

 

Ταλαιπωρούνται στα δικαστήρια οι πολίτες και οι δικηγόροι. Δεν λειτουργούν εδώ και μέρες οι ηλεκτρονικοί πίνακες που παρακολουθούν την εξέλιξη των υποθέσεων, δείχνουν τον αριθμό της υπόθεσης που δικάζεται κτλ. Κατά συνέπεια όλοι πρέπει να είναι εντός αιθούσης για να προλάβουν και να παραστούν στη δική τους υπόθεση. Πέραν όλων των άλλων, η συγκεκριμένη βλάβη προκαλεί συνωστισμό στα ακροατήρια. Για αυτό και πρέπει να διορθωθεί άμεσα.

 

Κι άλλες διαμαρτυρίες πολιτών. Αυτών που σταθμεύουν τα οχήματα τους στην οδό Φιλίππου. Εκεί μας λένε και στα καλά καθούμενα, δεσμεύτηκαν δύο θέσεις στάθμευσης για τις ανάγκες των οχημάτων του ΔΗΠΕΘΕ. Με αποτέλεσμα οι διαθέσιμες θέσεις για τους μόνιμους κατοίκους να μειωθούν. Θεωρούν την εξέλιξη λάθος. Μεγαλύτερο λάθος ότι για χάρη του ΔΗΠΕΘΕ υπάρχουν δύο θέσεις στάθμευσης και ούτε καν μία. Που λένε ότι θα ήταν το σωστότερο.

 

Παραμένει 3η συνεχόμενη εβδομάδα κλειστό το πάρκινγκ της πλατείας Καπνεργάτη. Χθες μάλιστα δεν υπήρξε καμία πρόοδος των εργασιών. Λέγεται ότι αυτό έγινε εξ αιτίας της ΔΕΥΑΚ που δεν ήταν έτοιμη για τις δικές της εργασίες στο σημείο. Το βλέπουμε δύσκολο το έργο της κατασκευής των πεζοδρομίων να προλάβει να τελειώσει εντός της εβδομάδας (ώστε ο χώρος στάθμευσης, απαραίτητος για το κέντρο της πόλης, να ξαναλειτουργήσει).

 

Το Επιμελητήριο Καβάλας συμμετείχε στα έξοδα για το πετυχημένο μαθητικό φεστιβάλ μουσικών σχολείων «Άδοντες και Ψάλλοντες». Ομόφωνα η διοικητική επιτροπή του φορέα το ενίσχυσε με το ποσό των 1.500 ευρώ. Και πολύ καλά έκανε.

 

Ένας εργάτης καθαριότητας λιγότερος για το Δήμο Καβάλας. Με τη συνήθη διαδικασία αποχωρεί με απόσπαση από το Δήμο Καβάλας για να εργαστεί στο Δήμο Δράμας, όπου και φαίνεται ότι διαμένει. Οι λόγοι αναφέρονται ως λόγοι υγείας. Η απόσπαση θα έχει διάρκεια ως το τέλος του έτους αλλά στη συνέχεια δεν αποκλείεται να ανανεωθεί.

 

 

 

Κι ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, οι συνοικιακοί σύλλογοι έχουν τα δικά τους. Προσπαθούν να επανέλθουν και να ξεπεράσουν και τα οικονομικά ζητήματα που δημιούργησε η πανδημία. Η χθεσινή ανακοίνωση προέρχεται από το σύλλογο κατοίκων της Νεάπολης: «  Σε μια εποχή με οικονομικές δυσκολίες για όλους ,ειδικά με τον κορονοϊό που ο Σύλλογος είχε αναστείλει όλες του τις δραστηριότητες, περιορίστηκαν αρκετά τα έσοδά του προκειμένου να αντιμετωπίσει τα λειτουργικά και όποια άλλα έξοδα. Για αυτό παρακαλούμε όποιον από τα μέλη και τους κατοίκους της περιοχής μας θέλει και μπορεί να συνεισφέρει ώστε ο Σύλλογος κατοίκων Νεάπολης να συνεχίσει να υπάρχει πληρώνοντας την ετήσια συνδρομή των 10€. Κάθε Τετάρτη του Μαΐου άτομα από το ΔΣ του συλλόγου θα βρίσκονται στο σπιτάκι του Συλλόγου (Τραπεζούντας 54) από 6.00-7.00 το απόγευμα .Ελπίζουμε γρήγορα να επανέλθουμε στην κανονικότητα και τις δράσεις μας».

 

Στην ίδια δύσκολη οικονομική θέση βρέθηκαν και βρίσκονται πολλοί ακόμη τοπικοί σύλλογοι. Κάποτε μάλιστα, στην καραντίνα του 2020, υπήρξε η ιδέα να ζητηθεί οικονομική συνδρομή των συλλόγων από το κράτος. Ή από την αυτοδιοίκηση.

 

Διαβάστε επίσης