• 19 Απριλίου 2024,

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Στο δικαστικό μέγαρο Καβάλας βρέθηκε το πρωί της περασμένης Παρασκευής ο γνωστός δικηγόρος από τη Θεσσαλονίκη κ. Νίκος Διαλυνάς. Μετά του γιο του, επίσης δικηγόρου. Παραστάθηκε σε υπόθεση του Μονομελούς. Έτυχε θερμής υποδοχής από τους συναδέλφους του, δικηγόρους της Καβάλας. Στη φωτογραφία ο κ. Διαλυνάς με τον παλιό καλό του φίλο- δικηγόρο Καβάλας- κ. Χρίστο Ζαχαράκη.

 


 

Όσοι παρακολούθησαν από κοντά την πρόσφατη επίσκεψη στην Καβάλα της κ. Λίνας Μενδώνη, σχολιάζουν θετικά τόσο την ίδια όσο και τα νέα που προέκυψαν. Ισχυρίζονται ότι η Υπουργός Πολιτισμού ήρθε στην περιοχή με τους συνεργάτες που έπρεπε και άριστα προετοιμασμένη. Αν αυτά ισχύουν, όπως λένε πολλοί, τότε όντως ήταν μια επίσκεψη πετυχημένη. Η οποία θύμισε τις παλιές καλές εποχές. Τότε που οι Υπουργοί είχαν κάτι να πουν και κυρίως κάτι συγκεκριμένο να ανακοινώσουν.

 

Αυτό όσο ισχυρό κι αν ήταν κάποτε, εν τω μεταξύ άλλαξε. Βρεθήκαμε μπροστά σε πολλές Υπουργικές επισκέψεις, στις οποίες ο Υπουργός μόνο άκουγε. Κι απαντούσε αόριστα. Άφηνε τους συνομιλητές του με την όρεξη… Στο τέλος ισχυρίζονταν ότι όσα του ζητήθηκαν θα τα εξετάσει με την επιστροφή του στην Αθήνα. Φυσικά δεν υπήρχε καμία ή σχεδόν καμία συνέχεια. Κάπως έτσι πολλές επισκέψεις κυβερνητικών παραγόντων (όλων των Κυβερνήσεων) ήταν μόνο λόγια. Ουσία μηδέν.

 

Η κ. Μενδώνη και επειδή έρχεται στην περιοχή αρκετά συχνά, παρουσίασε κάτι άλλο. Κάτι που έπεισε. Ήταν πολύ συγκεκριμένη, γνώστης των αιτημάτων που τέθηκαν υπόψη της. Αλλά και των προβλημάτων. Τα οποία ίσως και να ήταν ο λόγος που επισκέφθηκε τον Αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων, το Φρούριο (μαζί με το Διοικητήριο και το Δημαρχείο). Είναι επίσης σαφές ότι είχε προηγηθεί επικοινωνία (τηλεφωνική και δια ζώσης), με ανθρώπους που για αυτά τα προβλήματα είχαν επισκεφθεί και την Αθήνα αλλά και το Υπουργείο Πολιτισμού ειδικότερα.

 

Σύμφωνα μάλιστα με τον κ. Μουριάδη είχε τη σημασία της μια επίσκεψη Υφυπουργού, την οποία είχαμε προ πολλού ξεχάσει. Ήταν η επίσκεψη του κ. Γιατρομανωλάκη στην Καβάλα, προ 1,5 περίπου χρόνου. Τότε (και μετά τις διάφορες και μαραθώνιες συσκέψεις υπό τον Υφυπουργό) δεν είχε ανακοινωθεί απολύτως τίποτα. Να όμως που εκείνη η επίσκεψη έπαιξε το ρόλο της. Είχε τη σημασία της. Ειδικά για τη δημοτική καπναποθήκη.

 

Και κάτι ακόμη. Η κ. Μενδώνη περιγράφεται αυστηρή προς τους υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπουργείου! Τόσο της Καβάλας όσο και της ΑΜΘ. Φέρεται να τους ζήτησε να βλέπουν διαφορετικά τα θέματα που ανακύπτουν ώστε η γραφειοκρατία να μην είναι εμπόδιο στην αξιοποίηση καπναποθηκών και άλλων σημαντικών ακινήτων. Και διατηρητέων.

 

Αυτή η περιγραφή της επίσκεψης επικρατεί και φυσικά σχολιάζεται θετικά. Σα να μας λένε (οι εκπρόσωποι μας) ότι κάτι πάει να γίνει. Κι αυτό όντως φαίνεται. Για τον Αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων και τη δημοτική καπναποθήκη. Η οποία θα λειτουργούσε το 2020 αλλά πλέον δεν είμαστε σίγουροι ότι θα λειτουργήσει έστω το 2023!

 

Το πρόβλημα που αντιμετωπίζει αφορά τη γνωστή γραφειοκρατία. Η οποία προκάλεσε τόσο μεγάλες καθυστερήσεις που πλέον κάποιες σημαντικές εργασίες πρέπει να γίνουν από την αρχή. Κι ας έγιναν στο πλαίσιο της γνωστής εργολαβίας. Δηλαδή το βασικό και πολυετές έργο τέλειωσε όμως επειδή ήταν «μαραθώνιο», ότι έγινε αρχικά (στα πρώτα του στάδια) πρέπει να ξαναγίνει! Ε ναι, αυτά μόνο στην Ελλάδα συμβαίνουν.

 

Η κ. Υπουργός κατανοώντας ότι τα έργα που θα επαναληφθούν έχουν μεγάλο κόστος, τα χρηματοδοτεί μέσω του Υπουργείου. Σα να ζητά συγνώμη από την πλευρά της για την καθυστέρηση που μεσολάβησε. Η οποία οφείλεται γενικώς στο κράτος κι ειδικότερα σε όλους όσους εμπλέκονται στην υπόθεση. Άλλος έχει μεγάλο μερίδιο ευθύνης κι άλλος μικρό.

 

Ας ευχηθούμε αυτά που εξαγγέλθηκαν για τη δημοτική καπναποθήκη να γίνουν γρήγορα. Πολύ γρήγορα. Γιατί όσο αργεί η λειτουργία της τόσο κινδυνεύουμε να βρεθούμε πάλι μπροστά σε προβλήματα. Τα γνωστά και προαναφερθέντα. Να πρέπει να ξαναγίνουν αυτά που έγιναν όταν το έργο άρχιζε…

 

Η επίσκεψη της κ. Μενδώνη στην Καβάλα δεν περιελάμβανε τον γνωστό και συμπαθή μας υπηρεσιακό παράγοντα κ. Μιχάλη Λυχούνα. Με τον οποίο η υπουργός είχε προηγούμενα… Ο κ. Λυχούνας πλέον εργάζεται στη Θεσσαλονίκη κι έτσι ούτε αυτός συνάντησε την Υπουργό (όσο η κ. Μενδώνη ήταν στην Καβάλα), ούτε η Υπουργός τον Μιχάλη Λυχούνα. Μακριά κι αγαπημένοι, που λένε.

 

Οργανωτικές δυσκολίες παρουσίασε στο Ν. Καβάλας η χθεσινή εσωκομματική ψηφοφορία του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν υπήρχαν εθελοντές προκειμένου να στελεχώσουν ακόμη περισσότερα σημεία ψηφοφορίας. Αυτό το παραδέχθηκε ο κ. Μορφίδης όταν την Παρασκευή (πριν τη χθεσινή ψηφοφορία) μίλησε στην Πρωινή. Το Σάββατο το πρωί στελέχη του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ έκαναν διανομή υλικού στο παζάρι. Στη συνέχεια φωτογραφήθηκαν. Ήταν αισιόδοξοι και ικανοποιημένοι. Γενικά όσοι ασχολήθηκαν με τη χθεσινή ψηφοφορία (κι ανεξάρτητα από το τι τελικά συνέβη σε αυτήν) ήταν ήσυχοι. Έκαναν ότι περνούσε από το χέρι τους.

 

Το ΚΚΕ Καβάλας είναι ικανοποιημένο για την επίσκεψη Κουτσούμπα. Διαμαρτυρήθηκε εντόνως που ο Δήμος Καβάλας έβγαλε τις αφίσες αλλά αυτό ήταν αναμενόμενο αφού έχει ξαναγίνει. Κάποιες φορές το κόμμα ακολουθεί μεθόδους ξεπερασμένες, οι συνέπειες που φυσιολογικά ανακύπτουν το εκνευρίζουν. Όμως ακόμη κι ο Πελετίδης να ήταν Δήμαρχος, ακόμη κι αυτός θα τους συνιστούσε λιγότερη αφισορύπανση. Όπως άλλωστε κάνουν τόσοι άλλοι στην πόλη μας.

 

Ταξίδι στην Αθήνα, στο συνέδριο του κόμματος, περιλαμβάνει αυτή η εβδομάδα για τα στελέχη του τοπικού ΠΑΣΟΚ. Με εντολή της κεντρικής διοίκησης του κόμματος οι νομαρχιακές επιτροπές θα συγκροτηθούν μετά το συνέδριο. Για τη θέση του νέου γραμματέα στο Ν. Καβάλας οι ενδιαφερόμενοι παραμένουν δύο. Ο Παναγιώτης Μαμτσαδέλης και ο Κώστας Παπαδόπουλος. Το θέμα της ψηφοφορίας «πάγωσε» αλλά θα επανέρθει αρκετά σύντομα.

 

Ανεξάρτητη βουλευτής του ελληνικού κοινοβουλίου κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή σχετικά και με το τμήμα Φυσικής του ΔΙΠΑΕ στην Καβάλα. Ποιο είναι το μέλλον του κτλ. Ημερομηνία ερώτησης 4 Απριλίου. Αυτή δεν απαντήθηκε ακόμη. Φαίνεται η Υπουργός Παιδείας συνεχίζει να το σκέπτεται…

 

Την περασμένη Παρασκευή οι απολυμένοι των Πετρελαίων έκαναν εθελοντική εργασία καθαρισμού στην Παιδόπολη. Έκοψαν πολλά χόρτα έχοντας την συμπαράσταση και του Δήμου Καβάλας. Μπράβο τους. Ευχαριστήρια ανακοίνωση για τη δράση υπήρξε και από την Παιδόπολη, μέσω ανάρτησης του κ. Ιορδάνη Αγγελιάδη.

 

Καλό Καλοκαίρι στην ακτή της Τόσκα. Άρχισε να λειτουργεί από χθες. Με αισιοδοξία και χαμόγελα. Η Τόσκα θα απευθυνθεί ακόμη πιο συγκεκριμένα φέτος στην τοπική κοινωνία. Και για τα καθημερινά μπάνια και με τις εκδηλώσεις μουσικής που προετοιμάζει. Ήδη συμφωνήθηκε να εμφανιστεί στην Τόσκα ο Πασχάλης. Αυτό θα γίνει αρχές Ιουνίου.

 

Γενικά ο κόσμος πλησιάζει όλο και περισσότερο τις παραλίες. Με ότι αυτό συνεπάγεται. Π.χ. χθες το πρωί η Ραψάνη είχε τα χάλια της! Σκουπίδια πολλά από γλέντι που είχε γίνει εκεί το προηγούμενο βράδυ. Τα παιδιά ή οι νεαροί του πάρτι, διασκέδασαν αλλά φεύγοντας δεν μάζεψαν αυτά που χρησιμοποίησαν. Γεγονός αναμφίβολα θλιβερό.

 

 

 

Διαβάστε επίσης