μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Φωτογραφία από τη συνεδρίαση του δικαστηρίου στο Πρωτοδικείο της Καβάλας την περασμένη Παρασκευή. Άπαντες οι γνωστοί συμπολίτες δικηγόροι με τη μάσκα τους. Όπως επιβάλλουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα που συνεχίζουν να ισχύουν. Από την 1η Ιουνίου και μετά δεν έχει αποσαφηνιστεί το τι θα ισχύει με τα δικαστήρια στη χώρα μας. Το πιθανότερο είναι το θέμα να ρυθμιστεί με την Κ.Υ.Α. η οποία αναμένεται ως το τέλος της εβδομάδας. Προς το παρόν τα δικαστήρια δεν περιλαμβάνονται στους εσωτερικούς χώρους όπου η μάσκα θα συνεχίσει να είναι υποχρεωτική και μετά την 1η Ιουνίου (νοσοκομεία, λεωφορεία κτλ).

 


 

Κάθε χρόνο τον Μάιο επαναλαμβάνονται ακριβώς τα ίδια. Τα ίδια παράπονα, οι ίδιες γκρίνιες, οι ίδιες συζητήσεις και τελικά οι ίδιες πιέσεις. Στο πρόσφατο παρελθόν και στο τέλος αυτής της ιστορίας πάντα κάποιος ή κάποιοι τα κατάφερναν κι έβρισκαν τη χρυσή τομή. Οι εκδηλώσεις στην Καβάλα για την επέτειο της γενοκτονίας των ποντίων πραγματοποιούνταν όπως επιβάλλονταν. Κι όσα είχαν προηγηθεί, ξεχνιόνταν γρήγορα. Μόνο που φέτος τα πράγματα εξελίχθηκαν κάπως αλλιώς.

 

Όλη αυτή η προ των εκδηλώσεων συζήτηση (στην πραγματικότητα αντιπαράθεση) δημοσιοποιήθηκε. Με πρωτοβουλία κάποιων εκ των συμμετεχόντων. Ανησύχησαν ότι αδικούνται ή θα αδικηθούν; Δεν είχαν την υπομονή των προηγούμενων ετών ή δεν εμπιστεύτηκαν την καθοριστική παρέμβαση της τελευταίας στιγμής; Παρακολουθήσαμε λοιπόν τη δημόσια διαφωνία των τοπικών ποντιακών συλλόγων κι είναι αλήθεια ότι αισθανθήκαμε άσχημα.

 

Οι τοπικοί φορείς που είναι πάνω από τους συλλόγους, βρήκαν μια καλή λύση. Ας πούμε ότι απέτρεψαν τα χειρότερα μιας και αυτά εμφανίστηκαν ως ένα από τα πιθανά σενάρια. Δεν τους μόνοιασαν, τους έπεισαν για το ελάχιστο. Να συνυπάρξουν. Όπως τόσα προηγούμενα χρόνια. Ωστόσο το κακό έχει γίνει, υπό την έννοια ότι άπαντες πληροφορήθηκαν μια διαμάχη που μόνο αφορμή φαίνεται να έχει τις εκδηλώσεις για την γενοκτονία των ποντίων.

 

Όσο κι αν αυτά δεν είναι ωραία πράγματα, ταυτόχρονα είναι φυσιολογικά γιατί είναι απολύτως ελληνικά. Μια επίμονη διχόνοια που δεν κάνει εξαιρέσεις κι έτσι πολύ συχνά εμφανίζεται ακόμη κι εκεί που δεν το περιμένεις. Ακόμη κι όταν πραγματικά δεν το περιμένεις.

 

Στη χώρα μας οι ποντιακοί σύλλογοι έχουν τα δικά τους. Βρίσκονται μοιρασμένοι σε διαφορετικές ομοσπονδίες, οι οποίες μεταξύ τους έχουν εχθρικές σχέσεις! Εδώ και χρόνια. Δεν είναι ώρα να αναφερθούν λεπτομέρειες. Είναι ώρα να δηλώσουμε τη δυσαρέσκεια μας που ακόμη και σε θέματα τέτοιων σημαντικών επετείων, όταν πρέπει να είμαστε ενωμένοι, εμείς κάνουμε το ακριβώς αντίθετο. Επιρρίπτοντας ευθύνες συνεχώς στους άλλους. Είναι δυνατόν να φταίνε μόνο οι άλλοι κι εμείς καθόλου;

 

Αδυνατούμε να το πιστέψουμε. Ως τελικό συμπέρασμα για όσα έγιναν στην Καβάλα το προηγούμενο διάστημα καταλήγουμε σε μία και συγκεκριμένη προτροπή. Άπαντες να κάνουν την αυτοκριτική τους. Προκειμένου έτσι να βάλουν λίγο παραπάνω μυαλό και να μην δημιουργούν σοβαρά προβλήματα εκεί που η ενότητα οφείλει να ξεχωρίζει. Να είναι δυνατή και κυρίαρχη. Ναι, ψάχνουμε το ιδανικό που ταυτόχρονα είναι και το δύσκολο. Το ψάχνουμε με ελάχιστες πιθανότητες να το βρούμε. Παρόλα αυτά αξίζει να αναφέρεται το σωστό άσχετα από το ότι οι εμπλεκόμενοι μια ζωή επιλέγουν και υλοποιούν το λάθος…

 

Τούρκοι τουρίστες επισκέπτονται όλο και πιο συχνά την πόλη και το Ν. Καβάλας. Από τους Βαλκάνιους, λένε οι επαγγελματίες που κάτι παραπάνω γνωρίζουν, είναι οι καλύτεροι. Γιατί αποδεδειγμένα ξοδεύουν τα περισσότερα χρήματα. Η επιστροφή αυτών των επισκεπτών είναι μια ακόμη καλή είδηση για την τοπική οικονομία που τόσα πολλά στήριξε και στηρίζει στη νέα τουριστική σεζόν. Προχθές που ρωτήθηκε σχετικά και ο γενικός γραμματέας του Εμπορικού Συλλόγου Καβάλας κ. Γιάννης Κελγιώργης, απάντησε ότι πραγματικά οι Τούρκοι τουρίστες άρχισαν και κάνουν αισθητή την παρουσία τους στην περιοχή. Και στην αγορά.

 

Ο βουλευτής της ΝΔ Έβρου κ. Τάσος Δημοσχάκης απλώς το… τερμάτισε! Με επιστολή του προς την Κυβέρνηση ζητά να δημιουργηθεί θέση Υφυπουργού με αρμοδιότητα τη Θράκη. Είναι η πρώτη φορά που διατυπώνεται μια τέτοια πρόταση, η οποία φυσικά και δεν θα γίνει δεκτή. Δείχνει από την άλλη πλευρά το σκεπτικό των αιρετών της Θράκης που θέλουν να ξεχωρίσουν (εκλογές έρχονται ας μη το ξεχνάμε), κάνοντας προτάσεις τουλάχιστον εξωπραγματικές.

 

Ο κ. Βασίλης Τραϊφόρος είναι ένας ακόμη μη Νεοδημοκράτης που σχολίασε θετικά το πρόσφατο ταξίδι του Πρωθυπουργού στις ΗΠΑ. Έγραψε το εξής κείμενο: «Το να μηδενίζεις το ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, σκοντάφτει στο περί κοινού συναίσθημα. Και μόνο η εικόνα και οι αντιδράσεις της Τουρκίας είναι αρκετές, για να μην το μηδενίσουν. Φυσικά τα αποτελέσματα θα φανούν αργότερα. Όμως άλλο είναι αυτό, άλλο είναι να έχεις σοβαρές αντιρρήσεις για την κούρσα των εξοπλισμών, και άλλο ο μηδενισμός του. Το όχι σε όλα δεν βοηθάει». Θυμίζουμε ότι ο κ. Τραϊφόρος δεν είναι απλά «μη Νεοδημοκράτης», είναι στέλεχος του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ.

 

Πρόσφατα η Αρχαιολογική υπηρεσία Καβάλας ενέκρινε μια από τις βασικές εκδηλώσεις του προγράμματος των Ελευθερίων του 2022. Η απόφαση της υπηρεσίας αναφέρει: Εγκρίνουμε την προσωρινή παραχώρηση χρήσης του Αρχαίου Θεάτρου Φιλίππων στον Δήμο Καβάλας, για την πραγματοποίηση μουσικοχορευτικής παράστασης των πολιτιστικών συλλόγων του Δήμου Καβάλας στις 03/07/2022 (Κυριακή) και στις 02/07/2022 (Σάββατο) για τη διεξαγωγή της πρόβας τους. Η συγκεκριμένη εκδήλωση πραγματοποιείται σε συνεργασία του Δήμου Καβάλας – της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης του εν λόγω Δήμου –ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ».

 

Μέσω του διαδικτύου και του δημοφιλούς Facebook μαθαίνουμε για μια κλοπή που μάλλον δεν έχει προηγούμενο. Αφορά την περιοχή του Αμυγδαλεώνα: « Κλάπηκαν τα λάστιχα από τα νεκροταφεία. Κάποιος μάλλον είχε έλλειψη στην αυλή του στο κτήμα του! Ούτε ιερό ούτε όσιο».

 

Στην Αποκεντρωμένη συνεχίζει να βρίσκεται –σε εκκρεμότητα φυσικά- το θέμα της συμφωνίας του Δήμου Καβάλας με την ΕΤΑΔ για την Καλαμίτσα. Εξετάζεται η απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής αλλά και η προσφυγή της κ.Αναστασίας Ιωσηφίδου. «Δεν έχω νεότερα. Η υπηρεσία ψάχνει το θέμα» είπε τις προάλλες η κ. Ιωσηφίδου. Σε στάση αναμονής είναι φυσικά και ο Δήμος Καβάλας. Και οι δύο πλευρές αποφεύγουν να κάνουν δημοσίων σχόλια και πολύ περισσότερο προβλέψεις για την έκβαση της υπόθεσης. Μόνο περιμένουν.

 

Η διοίκηση του Οργανισμού Λιμένα Καβάλας έδωσε όλες τις σχετικές άδειες σε δύο εταιρίες του εξωτερικού για λήψη πλάνων και φωτογραφιών του κεντρικού λιμανιού. Το υλικό θα χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία διαφημιστικής καμπάνιας για την Καβάλα της αεροπορικής εταιρίας «S.A.S». Η άδεια που χορηγήθηκε έγινε με τον όρο το υλικό να παραδοθεί και στον Οργανισμό. Ώστε να έχει και αυτός δυνατότητα να το χρησιμοποιήσει. Όταν και όπου χρειαστεί.

 

Ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Καβάλας κ. Δημήτρης Παπουτσής ήταν ένας από τους λίγους συνέδρους από την Καβάλα που είχαν τη δυνατότητα να μιλήσουν στο συνέδριο του κόμματος στην Αθήνα. Ο κ. Παπουτσής μίλησε το πρωί του Σαββάτου.

Διαβάστε επίσης