• 25 Απριλίου 2024,

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Στη χθεσινή φωτογραφία εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ Καβάλας με τον βουλευτή του κόμματος από το Ν. Ξάνθης, τον κ. Μπαράν Μπουρχάν. Φωτογραφήθηκαν στο δικαστήριο όπου άπαντες δήλωσαν συμπαράσταση στους απολυμένους της ΒΦΛ. Κοντά στον βουλευτή βρίσκονται ο Χάρης Σεϊτανίδης που εξελέγη μέλος της νέας κεντρικής επιτροπής του κόμματος, ο Κώστας Χατζηαναστασίου μέλος της νέας νομαρχιακής επιτροπής και ο δικηγόρος Παναγιώτης Μαμτσαδέλης που συνεχίζει στη νομαρχιακή επιτροπή Καβάλας. Η χθεσινή συμβολική τους παρουσία στο δικαστήριο ήταν ουσιαστικά η πρώτη εμφάνιση της νέας νομαρχιακής σε τοπικό γεγονός.

 


 

Ο Δήμος Καβάλας θεωρεί τη στιγμή κατάλληλη και τους όρους τους καλύτερους δυνατούς. Προσπαθεί να συμφωνήσει με την ΕΤΑΔ ώστε να αναλάβει πλήρως την ακτή της Καλαμίτσας. Η αντιπολίτευση διαφωνεί κι η προσφυγή της κ. Αναστασίας Ιωσηφίδου ακυρώνει την πρώτη δημοτική προσπάθεια. Οι λόγοι είναι περισσότερο γραφειοκρατικοί, λιγότερο ουσιαστικοί. Η κ. Ιωσηφίδου ωστόσο έκανε έρευνα κι η έρευνα αποκάλυψε στοιχεία που πρώτη φορά αναφέρονται δημοσίως.

 

Όλοι οι προηγούμενοι γνώριζαν και υποστήριζαν ότι η Καλαμίτσα ανήκει στο δημόσιο. Κι ως εκ τούτου έπρεπε να παραχωρηθεί από αυτό στο Δήμο. Έλεγαν επίσης ότι το καλύτερο θα ήταν η νέα παραχώρηση να είναι όπως η αρχική. Αυτή της εποχής του Αθανασιάδη. Ως που χθες η κ. Ιωσηφίδου έθεσε το όλο θέμα σε μια εντελώς άλλη βάση. Πολύ καλή για να είναι αληθινή.

 

Στηρίχθηκε στο γεγονός ότι ο Δήμος Καβάλας δήλωσε ως περιουσία του την Καλαμίτσα. Η δήλωση έγινε το 2000 στο Εθνικό Κτηματολόγιο. Τότε το δημόσιο δεν έκανε το αυτονόητο. Μάλλον ξέχασε να δηλώσει την Καλαμίτσα ως δική του περιουσία, επίσης στο Εθνικό Κτηματολόγιο. Είναι δυνατόν αυτή η δήλωση κι αυτή η παράλειψη να λειτουργήσουν υπέρ του Δήμου Καβάλας; Το βλέπουμε δύσκολο. Όσο μπάχαλο κι αν είναι το δημόσιο, όση σημασία κι αν έχει η προαναφερθείσα παράλειψη του.

 

Με αφορμή μια δήλωση (αυτή του Δήμου Καβάλας) και μια μη δήλωση (αυτή του δημοσίου) γίνεται προσπάθεια ανατροπής όλων όσων ξέραμε. Η προσπάθεια θα κριθεί στα δικαστήρια. Εκεί η ΕΤΑΔ (δηλαδή το δημόσιο) έχει επιχειρήματα. Έχει έγγραφα. Ο Δήμος Καβάλας όχι. Υπό αυτές τις συνθήκες μάλλον καθυστέρηση θα υπάρξει και τίποτα περισσότερο. Άλλωστε αν όλα όσα μάθαμε είναι όντως καθοριστικά, δεν θα έπρεπε να τα ακούσουμε κι ως επιχειρήματα της διοίκησης της κ. Τσανάκα τον καιρό που προσπαθούσε να βρει την ΕΤΑΔ; Να μιλήσει μαζί της για τη Καλαμίτσα;

 

Κατά συνέπεια άνθρακες ο θησαυρός. Θα γίνει μεν φασαρία και ντόρος αλλά η ουσία απομακρύνεται. Το όλο θέμα περιπλέκεται κι έτσι με τις προσφυγές που θα επακολουθήσουν μάλλον δεν θα προλάβει ο κ. Μουριάδης να υλοποιήσει τον στόχο του. Θα μείνει ίδιος ή παρόμοιος για την επόμενη διοίκηση. Όποια κι αν είναι αυτή.

 

Η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Καβάλας σύντομα θα λάβει μια άλλη απόφαση, ίδια με αυτή που ακυρώθηκε. Περισσότερο ισχυρή. Θα την προσβάλει η κ. Ιωσηφίδου και σε δουλειά να βρισκόμαστε. Τουλάχιστον μέχρι να ξεμπερδευτεί το κουβάρι, να γίνουν τα απαραίτητα έργα συντήρησης στην παραλία. Ευτυχώς σε αυτό συμφωνούν όλοι οι εμπλεκόμενοι. Τόσο η διοίκηση του Δήμου όσο και η αντιπολίτευση.

 

Ο συμπολίτης συνταξιούχος γιατρός κ. Βασίλης Τραϊφόρος τελικά δεν εκλέγεται στην νέα Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ. Αρχικά αυτό ήταν σχεδόν σίγουρο, στη συνέχεια η σιγουριά πήγε περίπατο… Λένε ότι για τη μη εκλογή του παίζουν ρόλο οι ποσοστώσεις… Στην ίδια ψηφοφορία και πάντα στην ΑΜΘ, τα πήγε καλά (αν και πρωτάρης) ο κ. Γιάννης Χατζηκωνσταντίνου. Που επίσης δεν εκλέγεται.

 

Χθες ο ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας συνάντησε το ΚΚΕ Καβάλας. Η συνάντηση έγινε έξω από το δικαστήριο κι είχε όλα τα σωστά χαρακτηριστικά. Το μικρόφωνο πέρασε από τα χέρια του κ. Κουτσούμπα σε αυτά της κ. Ξενογιαννακοπούλου. Κι ήταν μικρόφωνο (όπως και το φορητό ηχείο) του ΚΚΕ Καβάλας. Που για λίγο το παραχώρησε στον ΣΥΡΙΖΑ. Τα στελέχη του έσπευσαν να χαιρετήσουν με θερμή χειραψία τον κ. Κουτσούμπα που ανταπέδωσε με επίσης πλατύ χαμόγελο. Ο λεγόμενος πολιτικός πολιτισμός μιας και χθες και τα δύο κόμματα ήταν με την ίδια πλευρά. Των απολυμένων.

 

Νωρίτερα βέβαια ο κ. Κουτσούμπας μιλώντας στους απολυμένους τις πέταξε τις σπόντες του (για κόμματα που όταν είναι στην αντιπολίτευση δίνουν υποσχέσεις, τις οποίες δεν τηρούν όταν γίνουν κυβέρνηση) αλλά οι του ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας προτίμησαν να κάνουν ότι δεν άκουσαν…

 

Παρκάρισμα στο μέσο της πλατείας Καπνεργάτη! Το είδαμε και αυτό προχθές το απόγευμα. Δύο επιβατικά οχήματα επωφελήθηκαν το ότι η πλατεία είναι εργοτάξιο, ανέβηκαν σε αυτήν και στάθμευσαν σα να μην τρέχει τίποτα. Το άλλο περιστατικό είναι παρκάρισμα μετά μουσικής και μάλιστα δυνατής. Μπροστά από το κτίριο του Τελωνείου. Από το παρκαρισμένο όχημα ακούγεται λαϊκή μουσική. Τόσο δυνατά που εργαζόμενοι του Τελωνείου διαμαρτύρονται. Τους αποσπά την προσοχή και δεν μπορούν να δουλέψουν!

 

Οδηγοί που βγαίνουν από την οδό Πτολεμαίου στην οδό Γαλλικής Δημοκρατίας διαμαρτύρονται. Ο καθρέπτης που βρίσκεται σε σωστό σημείο για να τους δίνει ορατότητα, σκούριασε. Πρέπει να αντικατασταθεί αφού έπαψε προ πολλού να λειτουργεί για τον λόγο για τον οποίο τοποθετήθηκε.

 

Ο πρώην Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας Κώστας Αντωνιάδης ήταν το απόγευμα της Δευτέρας σε εκδήλωση του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου στην Ξάνθη. Μίλησε ως εκπρόσωπος του Περιφερειάρχη κ. Χρήστου Μέτιου. Και κάπως έτσι επανεμφανίστηκε σε εκδήλωση. Απουσίαζε αρκετό καιρό.

 

Σχολιάζεται θετικά από πολίτες το αποτέλεσμα του καθαρισμού του μονοπατιού «Δρόμος του νερού» στο τέρμα της συνοικίας του Αγίου Κωνσταντίνου. Ο καθαρισμός έγινε από το Δήμο Καβάλας. Συνετέλεσε και η δραστηριότητα του Δασαρχείου. Ειδικά από την 3η γέφυρα και μετά. Οι άνθρωποι που βλέπουν τη διαφορά, σχολιάζουν θετικά τη δουλειά που έγινε. Αυτό το διάστημα το Δασαρχείο Καβάλας κάνει κι άλλες τέτοιες παρεμβάσεις σε διάφορα σημεία που τελειώνουν τα σπίτια κι αρχίζει το περιαστικό δάσος.

 

Ένα ακόμη έργο ενεργειακής αναβάθμισης δημοσίου κτιρίου. Ωρίμασε και το προσεχές διάστημα θα δημοπρατηθεί. Πρόκειται για την ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου της βιβλιοθήκης το πρώην ΤΕΙ ΑΜΘ. Το κτίριο εδώ και χρόνια δεν είναι σε καλή κατάσταση, δίδεται σε αυτό η ευκαιρία να λύσει τα πολλά προβλήματα του. Σημειώνουμε ότι το έργο δεν είναι μικρό. Ο προϋπολογισμός του (με το ΦΠΑ) αναφέρεται στο ποσό του 1,4 εκ ευρώ.

 

Μικρή ξενοδοχειακή μονάδα της Θάσου έχασε την άδεια λειτουργίας της. Πρόσφατα αποφάσισε σχετικά η περιφερειακή υπηρεσία του ΕΟΤ στην Κομοτηνή. Ο λόγος που το ξενοδοχείο δεν μπορεί να λειτουργήσει είναι το ότι δεν ανανέωσε την άδεια πυρασφάλειας του.

 

Γράφαμε για την κλοπή του λάστιχου ποτίσματος από τα κοιμητήρια του Αμυγδαλεώνα. Κάτοικοι της περιοχής που κάτι παραπάνω γνωρίζουν, συμπληρώνουν ότι δεν είναι η πρώτη φορά. Λένε μάλιστα ότι μπορεί να είναι η 5η φορά που αυτό το λάστιχο γίνεται στόχος ανόητων ανθρώπων… Η αξία του λάστιχου είναι φυσικά πολύ μικρή.

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης