μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Πριν από λίγες μέρες η Πρωινή αναφέρθηκε στο πρόβλημα στάθμευσης των τουριστικών λεωφορείων που μεταφέρουν επισκέπτες στην πόλη μας. Η φωτογραφία κι όσα έγιναν χθες το μεσημέρι στο κεντρικό λιμάνι, επιβεβαιώνουν το πρόβλημα. Με το οποίο πρέπει να ασχοληθούν – έστω συνεργαζόμενοι- τόσο το Λιμεναρχείο όσο και ο ΟΛΚ.

Τα δύο λεωφορεία της φωτογραφίας είχαν ως επιβάτες μαθητές σχολείου από την πόλη των Σερρών. Τα παιδιά αποβιβάστηκαν στο γνωστό σημείο και κινήθηκαν προς κατάστημα της περιοχής για το γεύμα τους. Οι οδηγοί μετακίνησαν τα λεωφορεία εντός του λιμένα αφού χώρος στάθμευσης- νόμιμης στάθμευσης- δεν υπήρχε. Κι όσο τα παιδιά γευμάτιζαν, οι οδηγοί ήταν συνεχώς στα λεωφορεία μήπως και χρειαστεί να αποτρέψουν κάποια κλήση παράνομης στάθμευσης. Οι θέσεις που σταθμεύουν τα λεωφορεία στην ίδια περιοχή, ήταν και χθες όλες «πιασμένες». Από τουριστικά λεωφορεία της Καβάλας και λεωφορεία του Υπεραστικού ΚΤΕΛ Καβάλας. Τόσο ωραία…

 


Η επίσκεψη της κ. Μενδώνη στην Καβάλα πριν από λίγες μέρες αποδεικνύεται ιδιαίτερα χρήσιμη. Πλέον όχι με λόγια (ή με τα λόγια της Υπουργού) αλλά με πράξεις. Δικές της ή και δικές της. Συνέχεια της επίσκεψης της είναι η χρηματοδότηση των δύο έργων στο Φρούριο. Ειδικά αυτό για το θέατρο του Φρουρίου ήταν κάτι περισσότερο από απαραίτητο.

 

Ποιος είπε ότι το 2022 δεν είναι έτος εκλογών; Είναι και παραείναι (αν και οι κυριότερες θα γίνουν του χρόνου). Χθες λοιπόν είχαμε τις εκλογές για τη νέα διοίκηση της ΕΛΜΕ Καβάλας. Την Κυριακή 5 Ιουνίου έχει εκλογική διαδικασία ο φιλοζωϊκός σύλλογος «Αίσωπος» ενώ προχθές το απόγευμα έγιναν εκλογές στην Ομοσπονδία Επαγγελματιών και Βιοτεχνών. Χωρίς απρόοπτα και με μεγάλη συμμετοχή και προσέλευση.

 

Στο μεταξύ σημαντική είναι η γενική συνέλευση συλλόγου που ετοιμάζεται να πραγματοποιηθεί στην Καβάλα το απόγευμα της ερχόμενης Δευτέρας: «Την Δευτέρα 30 Μαϊου, θα πραγματοποιηθεί η γενική συνέλευση του Ελληνικού Ορειβατικού Συλλόγου Καβάλας 1933 στις 19:00 στα γραφεία μας, Βότση 5. Η πρώτη συνέλευση της νέας εποχής και είναι σημαντικό όλα τα μέλη των δύο παλιών σωματείων να είναι παρόντα. Την Δευτέρα, γινόμαστε μέρος της ιστορίας».

 

Την περασμένη Τρίτη συγκροτήθηκε σε σώμα το νέο διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης Συλλόγων Γονέων Κηδεμόνων των σχολείων του Δήμου Καβάλας. Πρόεδρος εξελέγη ο Βασίλης Μαυρομμάτης. Ο παλαιότερος και ο πιο έμπειρος του συμβουλίου. Καλή επιτυχία σε όλο το νέο διοικητικό συμβούλιο.

 

Το απόγευμα της Δευτέρας συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας. Η συνεδρίαση είναι κι αυτή τη φορά μικτή. Άλλοι δια ζώσης κι άλλοι από απόσταση (κι από τον υπολογιστή τους). Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Κώστας Πεφάνης είπε χθες ότι περιμένει τα νέα μέτρα που θα ισχύουν από την 1η Ιούνη. Αν η χαλάρωση είναι μεγάλη, τότε ίσως η επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου γίνει μόνο δια ζώσης. Όπως παλιά. Όπως πριν την πανδημία.

 

Την ίδια μέρα και περίπου την ίδια ώρα συνεδριάζει στην Κομοτηνή το Περιφερειακό Συμβούλιο της ΑΜΘ. Η συνεδρίαση είναι δια ζώσης. Η πρώτη μετά από πολύ καιρό. Τα θέματα της συνεδρίασης δεν είναι πολλά. Ανάμεσα σε αυτά δύο αποφάσεις για ισάριθμες εκδηλώσεις «Λευκής Νύχτας». Μία στην αγορά της Αλεξανδρούπολης και μία στην αγορά της Ορεστιάδας. Εμπρός στο δρόμο που «άνοιξε» ο Εμπορικός Σύλλογος Καβάλας…

 

Η δια ζώσης συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου δεν είναι και τόσο καλή είδηση για πολλά μέλη του συμβουλίου. Θα πρέπει να ξαναμπούν στα βάσανα αφού θα πρέπει να ταξιδέψουν στην Κομοτηνή. Κι αν το «πήγαινε» φαίνεται εύκολο, η επιστροφή αργά το βράδυ θα είναι μια δύσκολη υπόθεση. Ειδικά τώρα που άπαντες έχουν μάθει στην συνεδρίαση από τον καναπέ του σπιτιού τους.

 

Μια ενδιαφέρουσα σύσκεψη θα γίνει το μεσημέρι στο Δημαρχείο. Όπως ήδη ανακοινώθηκε θα συσκεφθούν οι Δήμαρχοι Καβάλας και Θάσου, ο εντεταλμένος σύμβουλος τουρισμού της Περιφέρειας ΑΜΘ κ. Θανάσης Τσώνης και εκπρόσωπος του προξενείου της Ρουμανίας στη Θεσσαλονίκη. Θέμα της σύσκεψης οι τουρίστες από τη Ρουμανία. Μετά το τέλος της σύσκεψης, ανακοινώθηκε επίσης, όλοι οι προαναφερθέντες θα μιλήσουν στους δημοσιογράφους.

 

Ένα ακόμη περιστατικό θανάτωσης αδέσποτων σκύλων καταγράφηκε τις προάλλες στην Καβάλα. Άγνωστος σκόρπισε φόλες στην περιοχή πίσω από τα δημοτικά κοιμητήρια στο Περιγιάλι. Αυτή ήταν η αιτία θανάτου αρκετών αδέσποτων σκυλιών. Αυτό τουλάχιστον αναφέρουν όσοι κινούνται στην περιοχή ή πολύ περισσότερο όσοι κατοικούν εκεί.

 

Οι πολίτες συνεχίζουν να διαμαρτύρονται. Ψάχνουν άλλοτε το δίκιο τους κι άλλοτε το σωστό. Μας λένε για το έργο που εκτελεί για λογαριασμό της ΔΕΥΑΚ ανάδοχος στην Κηπούπολη. Δεν γίνονται, αναφέρουν οι πολίτες, οι αποκαταστάσεις που πρέπει. Τα χαντάκια κλείνουν μεν αλλά μόνο με χώμα. Ενδεικτικά αναφέρουν τέτοια επικίνδυνα σημεία στις οδούς Παπαδιαμάντη και Ξενοπούλου.

 

Από τη Δευτέρα μέχρι προχθές Τετάρτη στο Ν. Καβάλας έγιναν μόνο δύο εμβόλια πρώτης δόσης. Ένα στο χερσαίο τμήμα του Νομού κι ένα στη Θάσο. Πλέον φθάσαμε στο σημείο εμβόλια α’ δόσης να γίνονται ελάχιστα. Όταν άρχισε η διαδικασία καταγράφηκαν μέχρι και 1.600 σε μία ημέρα! Τότε ήταν αλλιώς, τώρα είναι επίσης αλλιώς. Την Τρίτη 24 Μάη στο Κ.Υ. Χρυσούπολης έκαναν δωρεάν Rapid τεστ μόνο 3 άτομα. Όλα βρέθηκαν αρνητικά στον κορωνοϊό.

 

Η συζήτηση για τον τουρισμό κρουαζιέρας σε σχέση με την Καβάλα έγινε πάλι επίκαιρη. Προχθές ήρθε το Artania, την ερχόμενη εβδομάδα έρχονται δύο ακόμη κρουαζιερόπλοια. Κι ενώ για την αύξηση αυτών των πλοίων ξοδεύονται χρήματα (χρήματα των τοπικών φορέων), υπάρχουν κάποιοι (λίγοι ευτυχώς) που υποτιμούν- σνομπάρουν – ειρωνεύονται τον τουρισμό κρουαζιέρας. Ανόητες απόψεις που πάντως υπάρχουν. «Φτωχοί» συλλογισμοί, στηριγμένοι σε λάθος δεδομένα και σε εντελώς αυθαίρετα συμπεράσματα.

 

Η τουριστική ανάπτυξη ενός τόπου δεν μπορεί να γίνει με τα αυστηρά κριτήρια που θέτουν οι λίγοι. Είναι κάτι πολύπλευρο και δύσκολο. Κάτι που έχει τις καλές, τις μέτριες και τις κακές στιγμές και καταστάσεις. Αυτό το διάστημα ο Νομός μας επωφελείται της τουριστικής του δυναμικής, προοπτικής κτλ. Όσοι έχουν κατά νου κάτι άλλο, ας μας το πουν. Δυστυχώς κι επί του παρόντος άλλη ανάπτυξη στο Νομό μας δεν υπάρχει. Άρα ας αφήσουμε τις εξυπνάδες κι ας προσαρμοστούμε σε αυτό που έχουμε και ζούμε. Για το καλό όλων μας.

 

Προχθές που ήταν το Artania στην Καβάλα, προσέλκυσε το ενδιαφέρον πολλών. Από το πρωί που ήρθε, ως τις 11 το βράδυ που έφυγε. Ειδικά αυτών που ήδη είναι στην πόλη (και το Νομό) και κάνουν διακοπές.

 

Όσοι τουρίστες έτυχε να είναι στην Καβάλα την Τετάρτη, έσπευσαν στο λιμάνι. Για να το φωτογραφίσουν ή να φωτογραφηθούν με το μεγάλο κρουαζιερόπλοιο. Γιατί εκτός των άλλων αυτά του είδους τα πλοία και οι αφίξεις τους πείθουν τους λοιπούς τουρίστες ότι δεν έκαναν λάθος. Σωστά επέλεξαν για τις διακοπές τους τόσο την Καβάλα όσο και μια περιοχή κοντά στην Καβάλα.

 

 

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης