• 6 Μαΐου 2024,

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Να και μια καλή είδηση προερχόμενη από το ΔΙΠΑΕ Καβάλας. Το κουβούκλιο της στάσης του αστικού λεωφορείου (φωτογραφία) μεγάλωσε κι είναι και καλύτερο. Σχεδόν καινούργιο. Απαραίτητη αλλαγή που εξυπηρετεί τους φοιτητές. Αυτή η στάση άλλωστε είναι η στάση στην οποία όταν λειτουργεί το ΔΙΠΑΕ, περιμένουν οι περισσότεροι φοιτητές του.

 


 

Ο Οργανισμός Σιδηροδρόμων Ελλάδας ( ο γνωστός μας Ο.Σ.Ε.) απέκτησε από χθες έναν νέο κανονισμό λειτουργίας. Είναι ο απαραίτητος εσωτερικός του κανονισμός, ο οποίος άλλαξε όπου χρειάζονταν κι εγκρίθηκε (όπως προβλέπεται) από τον Υπουργό Μεταφορών. Κάπου στα πρώτα του άρθρα ο κανονισμός αναφέρει και την Καβάλα. Έστω το νέο λιμάνι της πόλης.

 

Για έναν Νομό όπως ο δικός μας, χωρίς σιδηροδρομικό δίκτυο, πρόκειται για μια ευχάριστη αλλαγή. Για μια είδηση. Δεν αργεί άλλωστε η ώρα που το σιδηροδρομικό δίκτυο θα υπάρξει και στην δική μας περιοχή. Έρχεται η σύνδεση με το νέο λιμάνι και φυσικά (λίγο μετά) η ήδη φημισμένη Σιδηροδρομική Εγνατία.

 

Για την ιστορία ο νέος εσωτερικός κανονισμός λειτουργίας του ΟΣΕ μεταξύ άλλων αναφέρει (άρθρο 3.1.1.): «.. επιδιώκεται η ανάπτυξη των συνδυασμένων μεταφορών με τη συνέργεια του σιδηροδρόμου με άλλες βασικές υποδομές, όπως λιμάνια (Πειραιά (Ικόνιο), Θεσσαλονίκης, Αλεξανδρούπολης, Πατρών, Καβάλας, Ηγουμενίτσας) και με τα κέντρα εφοδιαστικής αλυσίδας (logistics) (Θριασίου Πεδίου, Θεσσαλονίκης, Αλεξανδρούπολης».

 

Με δύο σχετικές αποφάσεις χθες το πρωί και το μεσημέρι η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας Θράκης ενέκρινε αποφάσεις της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Καβάλας σχετικά με την κάλυψη με ναυαγοσώστες των παραλιών. Σήμερα και για το ίδιο θέμα η Οικονομική Επιτροπή συνεδριάζει πάλι. Κι αυτήν την φορά γίνεται αγώνας δρόμου ώστε οι ναυαγοσώστες να είναι στις παραλίες του Δήμου Καβάλας όσο πιο γρήγορα γίνεται. Δηλαδή από αύριο 1η Ιουνίου.

 

Για τον ίδιο λόγο το κράτος ενίσχυσε με λίγα χρήματα τους Δήμους όλης της χώρας. Τα ποσά της κρατικής ενίσχυσης είναι ελάχιστα όταν π.χ. ο Δήμος Αλεξανδρούπολης με 18 περίπου παραλίες στην αρμοδιότητα του χρειάζεται για την συγκεκριμένη κάλυψη πάνω από 500.000 ευρώ! Τελικά το επάγγελμα και η ειδικότητα του ναυαγοσώστη έχουν μέλλον αν και στην χώρα μας εξασφαλισμένη εργασία υπάρχει για αυτούς μόνο 4 μήνες το χρόνο.

 

Ο Δήμαρχος της Θάσου σχετικά πρόσφατα είχε διαμαρτυρηθεί έντονα. Είχε μιλήσει για όσα έγιναν πέρσι το Καλοκαίρι, θυμήθηκε που ζητούσε να προσλάβει ναυαγοσώστες μα τότε δεν υπήρχαν διαθέσιμοι. Με αποτέλεσμα να επιβληθούν πρόστιμα, τα οποία ευτυχώς και ο Δήμος της Θάσου γλίτωσε. Όπως πολλοί άλλοι Δήμοι που έψαχναν ναυαγοσώστες, είχαν έτοιμα τα κονδύλια αλλά στην αγορά δεν υπήρχαν ελεύθεροι. Όλοι είχαν προσληφθεί. Από την αυτοδιοίκηση ή από τους ιδιώτες.

 

Διαμαρτυρίες και μάλιστα έντονες προς την υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου Καβάλας. Περιόρισε, μας λένε, τα δρομολόγια των απορριμματοφόρων της κι έτσι κάδοι γεμάτοι σκουπίδια περιμένουν να αδειάσουν δύο και τρεις μέρες. Χαρακτηριστικό είναι ένα τέτοιο πρόβλημα στην οδό Σανταρόζα, στον Τίμιο Σταυρό.

 

Από την ίδια υπηρεσία γίνεται γνωστό ότι κακώς η περιοχή του Τιμίου Σταυρού δεν εξυπηρετήθηκε με απορριμματοφόρο το περασμένο Σάββατο. Δηλαδή κακώς δεν βγήκε το Σάββατο το προγραμματισμένο δρομολόγιο. Υπόσχονται ότι άμεσα το πρόγραμμα των απορριμματοφόρων θα επανέλθει όπως ήταν. Κι έτσι δεν θα υπάρχουν παράπονα και γκρίνιες. Μακάρι να συμβεί αυτό. Πρέπει να γίνει αφού πλέον μπροστά μας είναι ένα ζεστό Καλοκαίρι.

 

Απόλυτη ησυχία στο έργο του φυσικού αερίου στην περιοχή του πρώην στρατοπέδου «Ασημακοπούλου» (οδός Αμερικανικού Ερυθρού Σταυρού). Ούτε χθες δούλευε κάποιος. Πέρασαν τουλάχιστον 15 μέρες με το έργο σταματημένο προκειμένου η αρχαιολογική υπηρεσία να αξιολογήσει τα ευρήματα και να δώσει τις απαραίτητες οδηγίες. Το έργο θα συνεχιστεί, πρέπει να συνεχιστεί, αλλά αυτό πρέπει να γίνει γρήγορα.

 

Στους χώρους της Τόσκα έγινε το τριήμερο Παρασκευή με Κυριακή το 38ο συνέδριο της Διεθνούς Ένωσης Αστυνομικών. Εκεί ήταν εκπρόσωποι των τοπικών αρχών, παράγοντες της πόλης και του Νομού Καβάλας. Ήταν ένα από τα πρώτα μεγάλα συνέδρια στην Τόσκα κι όπως ακούμε εξυπηρετήθηκε με τον καλύτερο τρόπο. Επόμενο γεγονός στην Τόσκα η μουσική εμφάνιση του Πασχάλη.

 

Σήμερα το πρωί στην κεντρική πλατεία θα γίνει και εκδήλωση μέτρησης της πίεσης. Συνεργάζονται για αυτό συμπολίτες γιατροί με το σύλλογο Εθελοντών κατά του Καρκίνου. Θυμίζουμε ότι κάθε χρόνο αυτήν την εποχή γίνονται εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα για την τόσο… διαδεδομένη υπέρταση.

 

Ας δούμε τώρα το τι συμβαίνει στο Νοσοκομείο. Χθες το μεσημέρι οι ασθενείς με κορωνοϊό μειώθηκαν στους 4. Άπαντες ηλικιωμένοι, κανείς σε κίνδυνο. Η πανδημία «εγκατέλειψε» τη ΜΕΘ του Νοσοκομείου εδώ και έναν μήνα. Ασθενής στη ΜΕΘ έπαψε να υπάρχει από τις 26 Απριλίου. Τα καλά νέα με λίγα λόγια συνεχίζονται κι από χθες η κατάσταση είναι ακόμη καλύτερη.

 

Μια πινακίδα που ενημερώνει για το άγαλμα του Ακρίτα του Πόντου (ή όπως αλλιώς λέγεται) είναι πεσμένη από τον Οκτώβρη στο πεζοδρόμιο απέναντι από το νέο δικαστικό μέγαρο. Αυτό αναφέρουν οι περαστικοί. Κι είναι απολύτως αλήθεια. Η πινακίδα θα πρέπει να επανέλθει στη θέση της. Κι αν δεν χρειάζεται, τότε να απομακρυνθεί.

 

Στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου έγιναν στην Καβάλα αγώνες, για χάρη των οποίων υπήρξαν κυκλοφοριακές ρυθμίσεις χωρίς προηγούμενο. Ακόμη και φημισμένες προηγούμενες διοργανώσεις δεν περιελάμβαναν τόσες κυκλοφοριακές αλλαγές. Κάποιοι ταλαιπωρήθηκαν. Κάποιοι έκαναν υπομονή. Άλλοι όχι κι έτσι διαμαρτυρήθηκαν.

 

Για την εφαρμογή των μέτρων στους κεντρικούς δρόμους από την παραλία και δυτικά (και παραλιακά) εργάστηκαν και ένα σωρό εθελοντές. Τα πράγματα πήγαν καλά αν και η διοργάνωση απλώς ξεκίνησε. Είχε προβλήματα, είχε ζητήματα αλλά στο τέλος όλα έγιναν για καλό. Αυτό το οποίο πρέπει να επιδιωχθεί είναι η ακόμη μεγαλύτερη συμμετοχή πολιτών στους αγώνες. Είναι κάτι που θα γίνει μάλλον του χρόνου, όταν το μυαλό μας «καθαρίσει» από πανδημίες κτλ.

 

Δυστυχώς αυτές οι διοργανώσεις όπου κι αν γίνονται απαιτούν ελεύθερους δρόμους. Γίνονται σε διαδρομές χωρίς αυτοκίνητα, χωρίς κίνηση. Κάποιοι το καταλαβαίνουν, κάποιοι άλλοι όχι. Η μεγάλη συμμετοχή, αυτή είναι το… «φάρμακο». Όταν σε μια διοργάνωση υπάρχει μαζική συμμετοχή, τότε όλα αλλάζουν. Τότε ακόμη κι οι γκρινιάρηδες, ακόμη κι αυτοί προσεγγίζουν την υπόθεση διαφορετικά.

 

Σε μια από τις δίκες των επόμενων ημερών υπάρχει, όπως τουλάχιστον φαίνεται, είδηση. Είναι μία ακόμη δίκη για ενδοοικογενειακή βία. Μόνο που δεν πρόκειται για κατηγορούμενο. Πρόκειται για κατηγορούμενη. Για γυναίκα. Όπως και να το κάνουμε αυτό δεν είναι καθόλου συνηθισμένο.

 

Εδώ και μέρες υπάρχει το ζήτημα της καταγγελίας για φερόμενο περιστατικό σε δημοτικό παιδικό σταθμό. Θέμα που φημολογούνταν και κατά κάποιο τρόπο πάσχιζε να βγει στη δημοσιότητα. Χθες μάλλον τα… κατάφερε. Κι οι πρώτες που ενδιαφέρθηκαν ήταν οι εξ Αθηνών τηλεοπτικές εκπομπές. Δεν γνωρίζουμε τι θα συμβεί, πάντως με την καταγγελία ασχολείται ήδη η δικαιοσύνη. Κανονικά αυτό και μόνο το γεγονός είναι αρκετό. Ώστε η υπόθεση να πάρει το δρόμο της σωστής έρευνας. Και της απόδοσης ευθυνών. Αν συνέβη κάτι το μεμπτό.

 

Διαβάστε επίσης