• 25 Απριλίου 2024,

μικρά πρωινά απο τον Νίκος Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά απο τον Νίκος Γενικόπουλο

Λειτούργησαν χθες πρώτη μέρα οι νέοι σηματοδότες του Δήμου Καβάλας. Τους βλέπουμε στην οδό Αβέρωφ (και Βενιζέλου). Θα τους δούμε και στη διασταύρωση Δαγκλή με Ερυθρού Σταυρού. Η καινοτομία τους αφορά την αντίστροφη μέτρηση ως προς την αναμονή ή τη διέλευση των πεζών. Με αυτόν τον έμμεσο τρόπο εξυπηρετούνται και οι οδηγοί. Τέτοια ή παρόμοια φανάρια υπάρχουν ήδη σε αρκετές πόλεις της Ελλάδας. Καιρός ήταν να τα αποκτήσει και η Καβάλα. Ευχόμαστε και ελπίζουμε να επεκταθούν και στις άλλες κεντρικές διασταυρώσεις.

 


 

Η παρουσία του Κώστα Κουνάκου στην εκδήλωση κοπής βασιλόπιτας του ΚΑΠΗ των Κρηνίδων τη Δευτέρα το πρωί βάζει «μπουρλότο» στην προεκλογική συζήτηση έστω κι αν ο κόσμος (ο πολύς κόσμος) δείχνει ότι συνεχίζει να απέχει από αυτήν.

 

Ο πολύ πιθανός υποψήφιος δήμαρχος Καβάλας κατηγορείται από αντιπάλους του ότι εκείνη την ώρα έπρεπε να είναι στην εργασία του. Η καταγγελία συνεχίζεται αφού τον κ. Κουνάκο οι αντίπαλοι του τον κατηγορούν ότι στο ΚΑΠΗ των Κρηνίδων έφθασε με υπηρεσιακό όχημα (ο κ. Κουνάκος εργάζεται στην Π.Ε. Καβάλας).

 

Η απάντηση Κουνάκου είναι κατηγορηματική. Ισχυρίζεται ότι τυχαία βρίσκονταν στην περιοχή, για ανάγκη της υπηρεσίας του, βάδισε από το σημείο της εργασίας του στο κοντινό ΚΑΠΗ. Έμεινε στην εκδήλωση λίγα λεπτά. Ο κ. Κουνάκος είχε ενεργό συμμετοχή σε αυτήν, μετά από πρωτοβουλία του κ. Τουλκίδη. Λέγεται ότι αφού πήρε κομμάτι της πίτας, απεύθυνε κι έναν σύντομο χαιρετισμό στους παρευρισκόμενους!

 

Οι καταγγελίες κατά του κ. Κουνάκου φέρονται να προέρχονται από την ομάδα της σημερινής πλειοψηφίας. Όπως αναπαράγονται, «φουσκώνουν» αρκετά. Κάποιοι μάλλον τον περίμεναν στη… γωνία από τις ημέρες του χιονιά. Τις λεπτομέρειες του περιστατικού δεν τις γνωρίζουμε. Γνωρίζουμε αντίθετα ότι άπαντες πρέπει να είναι πιο προσεκτικοί. Και αυτοί που καταγγέλλουν και όσοι δίνουν μικρά ή μεγάλα δικαιώματα.

 

Μέχρι τώρα η προεκλογική περίοδος ήταν αρκετά ήσυχη. Παρακολουθούσαμε και παρακολουθούμε «κόντρες» υποψήφιων Δημάρχων σχετικά με τις θετικές ή αρνητικές απαντήσεις πιθανών υποψηφίων τους. Πριν τις γιορτές έγινε καυγάς για προέδρους τοπικών συμβουλίων. Τώρα ακούμε ότι κάποιοι «κονταροχτυπιούνται» για έναν άνθρωπο του αθλητισμού. Ο οποίος τελικά βρίσκεται σε δύσκολη θέση αφού δεν ξέρει τι να κάνει. Ποια πρόταση να ικανοποιήσει και ποια όχι.

 

Ας κρατήσουμε την ψυχραιμία μας. Όλοι. Οι εντάσεις είναι αναμενόμενες. Ίσως και ευπρόσδεκτες. Φυσιολογικές. Ας έχουν όμως χαρακτηριστικά της εποχής που διανύουμε. Είναι κακό πράγμα να γυρίζουμε στο παρελθόν, είναι αποτυχία όλων των υποψήφιων αν οι εκλογές του 2019 γίνουν με συνθήκες δεκαετίας ‘ 80.

 

Χθες το πρωί η κ. Τσανάκα σε ένα άλλο ΚΑΠΗ, είχε δίπλα της αρκετούς αντιπάλους της. Το διασκέδασε προβάλλοντας τους! Ήταν μια άλλη Τσανάκα από την Τσανάκα που παρακολουθούμε τελευταία. Κολάκευσε τους Μουριάδη- Βέρρο- Ποτόλια, οι πολίτες αμέσως ανταποκρίθηκαν κι έδωσαν σημασία στα λόγια που άκουγαν. Τόσο της Δημάρχου όσο και των συνυποψήφιων της.

 

Επειδή η Καβάλα ήταν και παραμένει μια μικρή πόλη, αξίζει να μεταφέρουμε την ιστορία που η κ. Δήμαρχος διηγήθηκε χθες. Νέα γιατρός στην Καβάλα, έτυχε να διαμένει στην ίδια πολυκατοικία με τους Βέρρο και Ηλία Ιωαννίδη. «Κοιτάξτε πως τα φέρνει η ζωή» είπε στα μέλη του ΚΑΠΗ η κ. Τσανάκα, εννοώντας ότι και με τους δύο συναντήθηκε κάποια χρόνια μετά. Η συνάντηση της έγινε υπό διαφορετικές συνθήκες, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας.

 

Ο Χριστόδουλος Τοψίδης συνάντησε τους δημοσιογράφους της Κομοτηνής, στους οποίους γνωστοποίησε ότι (αντιγραφή από την ιστοσελίδα INKomotini.gr): «Στις 10 Φεβρουαρίου στην Καβάλα, θα παρουσιάσει το σύνολο σχεδόν των υποψηφίων συμβούλων της παράταξής του ο επικεφαλής της «Περιφερειακής Σύνθεσης» και υποψήφιος Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης Χριστόδουλος Τοψίδης, όπως γνωστοποίησε στους εκπροσώπους του Τύπου της Κομοτηνής τους οποίους δεξιώθηκε στον φιλόξενο χώρο της οικογενειακής ταβέρνας».

 

Δύσκολα τα δεδομένα για την τοπική ΛΑ.Ε. Δεν αποδίδουν οι προσπάθειες της για συμμετοχή στις δημοτικές εκλογές στην Καβάλα, πολύ περισσότερο στους άλλους Δήμους του Νομού. Για τον Δήμο Καβάλας το είχαμε σίγουρο αλλά δεν είναι έτσι. Αναζητείται μα δεν βρίσκεται επικεφαλής- υποψήφιος δήμαρχος. Οι πιέσεις απευθύνονται στον συνήθη ύποπτο. Προς το παρόν αντιστέκεται μαχητικά. Στο τέλος ίσως πει το όχι και με ποίημα.

 

Να συμπληρώσουμε το ρεπορτάζ των παρόντων στην εκδήλωση του κ. Μουριάδη με το όνομα του αντιπρύτανη του ΤΕΙ ΑΜΘ κ. Δημήτρη Μαδυτινού. Έφθασε καθυστερημένα στην αίθουσα του ξενοδοχείου αλλά πρόλαβε να δηλώσει την παρουσία του σε ότι εκείνη την ώρα τέλειωνε.

 

Προεκλογικές κινήσεις και από τον Δήμαρχο Νέστου Βαγγέλη Τσομπανόπουλο. Ανακοίνωσε ήδη τη συνάντηση του συνδυασμού του για την κοπή της απαραίτητης βασιλόπιτας. Η εκδήλωση θα γίνει αύριο στη Χρυσούπολη, είναι κατ’ ουσία η έναρξη της προεκλογικής του προσπάθειας.

 

Στην εφημερίδα Θασιακή έδωσε συνέντευξη ο Δήμαρχος Θάσου. Ο κ. Κώστας Χατζηεμμανουήλ μεταξύ άλλων αναφέρει: «Κάποιοι καταβάλλουν και πάλι προσπάθειες να ξαναγυρίσουν το Δήμο πίσω, εκεί που ήταν , στη χρεωκοπία και τη μιζέρια, στην εξάρτηση του από κάθε λογής εθνικούς, τοπικούς και επίδοξους πολιτικάντηδες και ισχυρούς τοπικούς οικονομικούς παράγοντες, επιχειρηματίες που πλούτισαν από τον φυσικό πλούτο του νησιού μας, ο οποίος σε τελική ανάλυση ανήκει σε όλους τους Θάσιους».

 

Το σωματείο εργαζομένων στην Καβάλα Όιλ «Το βαρέλι» γνωστοποίησε χθες τη δωρεά ενός ειδικού αμαξιδίου στην οικογένεια της μικρής Σοφίας, η οποία αντιμετωπίζει πρόβλημα με τις μετακινήσεις της. Αυτές οι ενέργειες είναι πραγματικά αξιέπαινες.

 

Διακοπή ρεύματος σημειώθηκε χθες το πρωί στον οικισμό του Παληού. Άπαντες τρόμαξαν. Θυμήθηκαν όσα πέρασε η πόλη τις προηγούμενες ημέρες. Τελικά η διακοπή ήταν σύντομη, διήρκεσε 20 λεπτά, και μοναδική. Το δε δημοτικό σχολείο του Παληού λειτούργησε κανονικά αν και αρχικά υπήρξε ανησυχία αφού στα λεπτά της διακοπής δεν ζεσταίνονταν.  Η διακοπή ρεύματος χθες το πρωί στην Ν. Ηρακλείτσα ήταν προγραμματισμένη.

 

Ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Κωστής Σιμιτσής άκουσε τα νέα για την περικοπή χρηματοδότησης της Δημωφέλεια, έμαθε για τον κίνδυνο περιορισμού της χρηματοδότησης των εκδηλώσεων του σκάκι. Προτείνει: « Να βοηθήσει το σκάκι και τις διοργανώσεις του η Περιφέρεια ΑΜΘ. Προκύπτει άλλωστε ότι ο ρόλος του Σκακιστικού Ομίλου Καβάλας είναι διαπεριφερειακός».

 

Δίκαιη η Μαρίνα Φιλιππίδου στην ομιλία της στην κοπή πίτας του Λυκείου των Ελληνίδων. Ανάμεσα στους άλλους μνημόνευσε και ξεχώρισε τον Θόδωρο Καλλιοντζή. Όσα χρόνια κι αν περάσουν οι παράγοντες του Λυκείου των Ελληνίδων δεν θα ξεχάσουν ότι χάρη και στις ενέργειες του ανακαινίστηκε το κτίριο τους. Ο παρόντας στην εκδήλωση πρώην Νομάρχης φυσικά και ικανοποιήθηκε από την αναφορά.

 

Περιμένουν να πληρωθούν τα επιδόματα της Πρόνοιας και οι δικαιούχοι του Νομού. Ο νομαρχιακός σύλλογος υπολογίζει τις πληρωμές (από τον νέο οργανισμό ΟΠΕΚΑ) ότι θα γίνουν αύριο. Σχετική ενημέρωση έχει από την Ομοσπονδία ΑμΕΑ.

 

Διαβάστε επίσης