• 10 Μαΐου 2024,

Μικρά Πρωϊνά

 Μικρά Πρωϊνά

Τα μέσα ενημέρωσης φορούν τα καλά τους… Ετοίμασαν και ήδη παρουσιάζουν τα καθιερωμένα εκτενή αφιερώματα τους. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Ρίο όπου να ‘ναι αρχίζουν. Κι εμείς που το … δοκιμάσαμε το φαγητό, καταλαβαίνουμε πολύ περισσότερα απ’ ότι όλος ο υπόλοιπος κόσμος. Ξέρουμε καλά τι σημαίνει για μια χώρα όπως η ταλαίπωρη Βραζιλία, μια τέτοια διοργάνωση. Δεν χαιρόμαστε καθόλου. Τους λυπόμαστε. Οργανώνουν λαμπρούς αγώνες με τους όρους του διεθνούς συστήματος. Πληρώνουν συνεχώς προκειμένου στο τέλος να κρατήσουν κάτι από την υποτιθέμενη λάμψη τους(κι αυτό δεν είναι σίγουρο). Η έναρξη των αγώνων δημιουργεί μελαγχολία. Ξέρουμε καλά ότι αυτό που βιώνουμε, η κρίση που ζούμε έχει σχέση με τους αγώνες των Αθηνών το αξέχαστο έτος 2004.

 

Τα βιβλία που διαβάσαμε έκαναν αναφορά στους αγώνες. Τότε που υπήρξε η αρχική ιδέα όλα ήταν αλλιώς. Ήταν όλα διαφορετικά ακόμη και στην αναβίωση τους. Το … θηρίο μεγάλωσε στην πορεία. Κάπως έτσι οι αγώνες έγιναν επιχείρηση από την οποία κάποιοι λίγοι κερδίζουν. Οι περισσότεροι χάνουν. Κάποιοι χάνουν πολλά.

 

Φτωχή χώρα η Βραζιλία, όφειλε να έχει άλλες προτεραιότητες. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες την μάραναν. Δυστυχώς δεν έμαθε από τους προηγούμενους που την έπαθαν. Θέλει ντε και καλά να τραβήξει τα ίδια… Να γίνουν τα μαύρα χάλια της κοινωνίας ακόμη πιο μαύρα. Δεν φταίει ουδείς παρά μόνο αυτοί. Οι Βραζιλιάνοι. Ήθελαν και τα έπαθαν.

 

Σπουδαίες τηλεοπτικές παραγωγές σε πλήρη εξέλιξη. Βασικό τους μέλημα είναι να δείξουν την καλή πλευρά των αγώνων. Αυτό που πουλά. Αυτό που δελεάζει τα επόμενα θύματα… Το ολυμπιακό πνεύμα μετατρέπεται σε πρώτης τάξεως εργαλείο για να επιτευχθεί ο ένας και μοναδικός στόχος. Το κέρδος. Θα κερδίσουν οι πολλοί; Θα γίνουν πλούσιοι οι φτωχοί;

 

Ας μη γελιόμαστε. Οι πραγματικοί νικητές των αγώνων είναι αυτοί που στο τέλος θα δουν ακόμη πιο ενισχυμένους τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς. Υπό αυτές τις συνθήκες τι σημασία έχει να δεις στην τηλεόραση κάτι που τυπικά μόνο είναι Ολυμπιακοί Αγώνες; Δεν είναι προτιμότερο να αναζητήσεις τον γνήσιο αθλητισμό κάπου αλλού; Δεν μπορεί, κάπου θα υπάρχει. Κάπου θα διασώζεται ως σπάνιο είδος, ως κάτι που απειλείται με εξαφάνιση!

 

«Βομβαρδισμός» ανακοινώσεων, δελτίων τύπου, δηλώσεων σχετικά με την αρχική συνέντευξη του κ. Μάκη Παπαδόπουλου. Πόλεμος πραγματικός. Εδώ που έφθασαν τα πράγματα ας σκεφθούν σωστά στο Δημαρχείο κι ας αποφύγουν μια συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου. Ας την αφήσουν για αργότερα. Σε όλους θα κάνει καλό να περάσει λίγος ακόμη χρόνος μέχρι να συναντηθούν πάλι στο Δημαρχείο.

Υπάρχουν πολλοί γονείς και κηδεμόνες που περιμένουν πως και πως τη λειτουργία τον Σεπτέμβρη του νέου σχολείου. Ξέρουν ότι αν λειτουργήσει στο Σανατόριο το ΤΕΕ για ΑμΕΑ θα γλιτώσουν το πήγαινε- έλα των παιδιών τους στη Δράμα. Δυστυχώς κι αυτό δεν είναι σίγουρο μιας που συνεχίζουμε να ζούμε στην Ελλάδα. Το συγκεκριμένο σχολείο όλοι το θέλουν, το υποστηρίζουν, το «σπρώχνουν». Υπάρχει το γνωστό εμπόδιο της γραφειοκρατίας. Όλοι λοιπόν οι παράγοντες και φορείς ας συντονιστούν. Έμεινε περίπου ένας μήνας. Στη διάρκεια του οποίου πρέπει να γίνουν όχι ένα, πολλά θαύματα μαζί. Μόνο με αυτά θα λειτουργήσει στην ώρα του ότι με προθυμία υποσχέθηκαν. Ας το κάνουν πράξη σε σωστό χρόνο. Ιδού η Ρόδος.

 

Ο Χρήστος Μποσμπότης δεν είναι απλώς αντιδήμαρχος του Δήμου Παγγαίου. Πρόκειται για στενό συνεργάτη του Δημάρχου Φίλιππου Αναστασιάδη. Ρωτήθηκε χθες για την μη ανάρτηση του πόθεν έσχες του κ. Αναστασιάδη (έτος 2014) στην ιστοσελίδα του Δήμου. «Ο κ. Ξουλόγης απειλεί με νέα καταγγελία αν η δήλωση δεν αναρτηθεί» σημειώσαμε στον κ. Μποσμπότη. Ο αντιδήμαρχος δεν δεσμεύτηκε ότι η ανάρτηση θα γίνει! Υιοθέτησε τις επιφυλάξεις, τις αντιρρήσεις αιρετών (όπως φαίνεται και του κ. Αναστασιάδη) ότι η ανάρτηση παραβιάζει τους κανόνες προστασίας προσωπικών δεδομένων.

 

Αν και αυτή η άποψη υπάρχει σε πολλούς αιρετούς, ο νόμος είναι νόμος. Ας μη ξεχνάμε ότι έχουν ήδη δημοσιοποιηθεί δηλώσεις πόθεν έσχες όλων των βουλευτών. Με τα απαραίτητα μέτρα «προστασίας». Οπότε όσο κι αν διαφωνεί ο κ. Αναστασιάδης, επί του παρόντος δεν έχει άλλη επιλογή. Πρέπει να «ανεβάσει» την επίμαχη δήλωση του στο διαδίκτυο.

 

Αργά αλλά σταθερά η αρμόδια υπηρεσία της Π.Ε. Καβάλας ετοιμάζει το πόρισμα της για τον έλεγχο που έκανε προ μηνός (και βάλε) στο εργοστάσιο των λιπασμάτων. Όταν το κείμενο θα είναι έτοιμο, τότε θα τεθεί υπόψη και του Θόδωρου Μαρκόπουλου και του Γιώργου Παυλίδη. Ένας εκ των δύο θα το υπογράψει, αμέσως μετά το συγκεκριμένο και ενδιαφέρον όπως φαίνεται πόρισμα θα γίνει γνωστό. Δεν έχουμε παρά να περιμένουμε.

 

Περιμένουμε κι … απολαμβάνουμε την ησυχία στο θέμα της ΒΦΛ. Δύο – τρεις μέρες τώρα υπάρχει απόλυτη σιγή. Μια περίεργη κατάσταση όπου και η μια και η άλλη πλευρά δεν κάνουν τίποτα. Περιμένουν το δικαστήριο της Τρίτης. Κάποιοι τολμηροί έλεγαν (σταμάτησαν τώρα τελευταία) ότι ως την Τρίτη ίσως υπάρξει νέο «πακέτο» απολύσεων. Μάλλον έκαναν λάθος. Οι χαμηλοί τόνοι κι από τις δύο πλευρές σαφώς και βοηθούν. Πόσο ακριβώς, δεν γνωρίζουμε. Ούτε ξέρουμε αν αυτή η ανακωχή θα βγει σε καλό. Αυτό το τελευταίο φαίνεται να είναι το πιθανότερο.

 

Ησυχία και από το μέτωπο του Μαρινόπουλου. Το κατάστημα της Ιχθυόσκαλας παραμένει κλειστό, ευτυχώς αυτό της Δημοτικής Αγοράς λειτουργεί κανονικά. Η κ. Ιωσηφίδου αισιοδοξεί ότι η επιχείρηση σύντομα θα πληρώσει ένα ακόμη ενοίκιο στην δημοτική επιχείρηση.

 

Εντός των προσεχών ημερών ή εβδομάδων ο Δήμος Καβάλας θα προμηθευτεί έναν ακόμη ειδικό μηχανισμό που θα διευκολύνει άτομα με ειδικές ανάγκες να κάνουν μπάνιο στη θάλασσα. Για το που θα εγκατασταθεί ο μηχανισμός, θα αποφασίσει η Δήμαρχος με τους συνεργάτες της. Υποψήφιες είναι: η ακτή της Καλαμίτσας κι αυτή του Παληού. Άλλοι προτείνουν την παραλία της Νέας Καρβάλης. Πρώτα ο Θεός, του χρόνου το Καλοκαίρι ίδιο μηχανισμό θα διαθέτει και η περιοχή των ακτών της Κεραμωτής. Με πρωτοβουλία του Δήμου Νέστου.

 

Με ποσό 100.000 ευρώ ενίσχυσε χθες το ταμείο της Δημωφέλειας ο Δήμος Καβάλας. Πρόκειται για μέρος των δαπανών που αφορούν το πρόσφατο και πετυχημένο φεστιβάλ Cosmopolis. Τα έξοδα του οποίου προϋπολογίστηκαν στις 200.000 ευρώ περίπου. Όταν όμως έρθει η ώρα του αναλυτικού απολογισμού (που δεν αργεί) τότε θα μάθουμε ακριβώς πόσο ακριβό ή φθηνό ή φυσιολογικό ήταν το συγκεκριμένο πολιτιστικό γεγονός.

 

Πάλι θυμωμένη με την Κυβέρνηση η Μαρίνα Φιλιππίδου. Γράφει εναντίον της, αυτή τη φορά με αφορμή την πρωτοβουλία που λίγο πολύ απαγορεύει την αλιεία στον κόλπο της Καβάλας: «Τι άλλο θα κάνουν οι Συριζαίοι-οικολόγοι με το κόμπλεξ της ιδεολογίας τους; Θα απαγορεύσουν την αλιεία στον κόλπο της Καβάλας για να διασωθούν η φώκια, ο μίχος, ο θαλασσοκόρακας (για τα οποία δεν υπάρχει μελέτη και επιστημονική άποψη αρμοδίων φορέων), και ένα μικροσκοπικό σαλιγκάρι …που δεν υπάρχει βέβαια στη θαλάσσια περιοχή …αλλά είναι ιδανική η περιοχή για να αναπτυχθεί!!!!!!!!!! Ελπίζω να φύγουν πριν καταστρέψουν τελείως τη χώρα μας σε όλα τα επίπεδα. Τους ήρθε τώρα να αναπτύξουν λέει σαλιγκάρια και να δημιουργήσουν και άλλους άνεργους επαγγελματίες,εις όφελος μάλιστα των Τούρκων ψαράδων! Τι δοκιμασία περνάμε Θεέ μου!!!!».

 

Ο δε Μιχάλης Αμοιρίδης, έως πρόσφατα αντιπεριφερειάρχης τουρισμού, προτιμά να σχολιάσει πιο ευχάριστα πράγματα. Όπως το δεύτερο φεστιβάλ Via Egnatia: «Το Φεστιβάλ VIA EGNATIA, ιδέα και πρόταση του Περιφερειάρχη, αποτελεί ενέργεια από την πρώτη στιγμή προκάλεσε το ενδιαφέρον Ελλήνων και ξένων για την περιοχή μας με άξονα την αρχαία Εγνατία οδό. Σημαντική η συμμετοχή τοπικών φορέων και συλλόγων και η ενδυνάμωση του σε αυτή τη 2η χρονιά υλοποίησης του. Έχει υποβληθεί πρόταση στο INTERREG EUROPE στήριξης και δικτύωσης του μαζί με άλλα κορυφαία Ευρωπαϊκά Φεστιβάλ και εφόσον εγκριθεί θα βοηθήσει στην πιο γρήγορη ανάδειξη του τα επόμενα χρόνια αλλά και την πανευρωπαϊκή του αναγνωσιμότητα».

Διαβάστε επίσης