«Μην κοιτάτε πάνω»

 «Μην κοιτάτε πάνω»

Τις ημέρες των εορτών η γνωστή πλατφόρμα NETFLIX έκανε πρώτη παρουσίαση μιας ταινίας που ο κόσμος δεν την είδε μόνο. Την συζήτησε αρκετά. Τίτλος της «Μην κοιτάτε πάνω».

Το γεγονός ότι η ταινία πολυσυζητήθηκε δείχνει την επιτυχία της και όχι μόνο. Ο προβληματισμός και οι σκέψεις ξεπερνούν τα συνηθισμένα μιας και πρόκειται για μια ιστορία πολύ κοντά στην πραγματικότητα. Ένας κομήτης έχει σταθερή πορεία προς την γη, την οποία απειλεί. Στο τέλος την καταστρέφει. Κι ενώ υπάρχει χρόνος αντίδρασης, το σύστημα χρονοτριβεί και σφάλει με αποτέλεσμα να μην αποφευχθεί το μοιραίο. Ενώ θα έπρεπε.

Ο τρόπος που παρουσιάζεται όλη αυτή η περιπέτεια είναι δραματικός και πολλές φορές και κωμικός. Η ταινία είναι μια αφορμή προκειμένου να εκφραστεί συγκεκριμένα το αίσθημα της αποδοκιμασίας προς το σύνολο του πολιτικού κόσμου. Ειδικά αυτών των πολιτικών που συνδέονται σκόπιμα και διαρκώς με τους επιχειρηματίες, με την κακώς εννοούμενη επιχειρηματικότητα. Την επιχειρηματικότητα που προκαλεί τη διαπλοκή. Ταυτόχρονα βλέπουμε μια σαρκαστική ματιά προς τους πολίτες, τους πολίτες του καναπέ. Γιατί έχουν κι αυτοί τις ευθύνες τους. Ασχολούνται συνεχώς και μόνο με το διαδίκτυο κι αμελούν άλλες, βασικές τους υποχρεώσεις. Είναι στο Facebook και στο σερφάρισμα ενώ θα έπρεπε να είναι κάπου αλλού. Να δρουν επί των πραγματικών σοβαρών και πολύ σοβαρών προβλημάτων. Κι ένα συμπέρασμα και πρόβλεψη ταυτόχρονα. Όσο δεν παίρνουμε στα σοβαρά, όσο υποτιμούμε και αστειευόμαστε με τα σοβαρά μας προβλήματα στο τέλος είναι βέβαιο ότι «θα το φάμε το κεφάλι μας».

*Ένας καθηγητής αστρονομίας και μια μεταπτυχιακή φοιτήτρια ανακαλύπτουν έναν τεράστιο κομήτη, ο οποίος θα συγκρουστεί με τη Γη σε έξι μήνες, προκαλώντας ολοκληρωτική καταστροφή. Προσπαθώντας να προειδοποιήσουν τον κόσμο, ξεκινούν από τον Λευκό Οίκο. Σκηνοθεσία: Άνταμ Μακ Κέι, Παίζουν: Λεονάρντο Ντι Κάπριο Τζένιφερ Λόρενς Μέριλ Στριπ Τζόνα Χιλ

Διαβάστε επίσης