Μήνυμα της Αγγελικής Δεληκάρη για τη Διεθνή Ημερά για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών

 Μήνυμα της Αγγελικής Δεληκάρη για τη Διεθνή Ημερά για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών

Η 25η του Νοέμβρη έχει οριστεί από τον ΟΗΕ ως Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών.

Τα τελευταία χρόνια γινόμαστε όλο και πιο συχνά αποδέκτες ειδήσεων που αφορούν σε περιστατικά βίας κατά των γυναικών. Δυστυχώς αυτό δεν είναι αποτελεί σημερινό φαινόμενο. Θα πρέπει να καταστεί σαφές πως η έμφυλη βία, όπως και κάθε μορφή βίας, είναι απολύτως καταδικαστέα και δεν έχει θέση στον πολιτισμό μας.

Η Πολιτεία φροντίζει, και θα συνεχίσει να το πράττει, ώστε τα θύματα, όχι μόνο να μιλούν, αλλά και να μην νιώθουν ανυπεράσπιστα. Πρόκειται για ένα πρόβλημα αρκετά σύνθετο, του οποίου η λύση απαιτεί έναν στρατηγικό σχεδιασμό που περιλαμβάνει σειρά υπουργείων και φορέων.

Ήδη έχει ποινικοποιηθεί η εκδικητική πορνογραφία, ενώ η προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας στους χώρους εργασίας διώκεται αυτεπαγγέλτως. Οι νέες τεχνολογίες ρίχνονται και αυτές με τη σειρά τους στη «μάχη».

Η δημιουργία του panicbutton, δηλαδή της εφαρμογής μέσω της οποίας ένα θύμα τέτοιου περιστατικού – ή μια γυναίκα που φοβάται ότι ενδέχεται άμεσα να βρεθεί στη θέση του θύματος – θα μπορεί να ειδοποιεί τις Αρχές.

Η Ελληνική Αστυνομία βρίσκεται στην πρώτη γραμμή και αυτό είναι κάτι που πρέπει να αναγνωρίζουμε όλοι. Τέλος, γραμμές συμπαράστασης, όπως το 15900 λειτουργούν καθημερινά και σε 24ωρη βάση για να στηρίζουν κάθε γυναίκα που βιώνει καταστάσεις δύσκολες, προσβλητικές, κακοποιητικές.

Οι θύτες θα πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν θα μένουν ατιμώρητοι. Καμιά ανοχή σε νοσηρές καταστάσεις που δεν συνάδουν με τις αξίες και το επίπεδο της κοινωνίας που ονειρευόμαστε για μας και τα παιδιά μας. Ας μην ξεχνάμε! Σπάμε τη σιωπή, καταγγέλουμε. Δεν υπάρχει λόγος ντροπής ή φόβος στιγματισμού, όταν το διακύβευμα είναι η ανθρώπινη αξιοπρέπεια και η προστασία της ζωής.

(ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ)

Διαβάστε επίσης