• 2 Ιουνίου 2024,

Μήπως βρέθηκε τμήμα της αρχαίας Εγνατία οδού;

 Μήπως βρέθηκε τμήμα της αρχαίας Εγνατία οδού;

Η διευθύντρια της αρχαιολογικής υπηρεσίας Καβάλας κ. Σταυρούλα Δαδάκη ήταν χθες το πρωί στο χώρο των έργων του ΤΑΡ, στην περιοχή Καρυδιές (κοντά στο χωριό Φίλιπποι). Εκεί την υποδέχθηκαν οι εργαζόμενοι του ΤΑΡ, στελέχη της κοινοπραξίας, μπόλικοι αστυνομικοί, προσωπικό εταιρίας σεκιούριτι και οι εκπρόσωποι της Συντονιστικής Επιτροπής. Τους οποίους υποστήριζαν –ευρισκόμενοι στην περιοχή- οι δημοτικοί σύμβουλοι Βέρρος και Κελαϊδάκης. Με μικρή καθυστέρηση έφθασε στο σημείο ο Χρήστος Ποτόλιας. Η κατάσταση ήταν τεταμένη. Από χθες το έργο του ΤΑΡ επεκτάθηκε και σε διπλανό μεγάλο χωράφι, στο οποίο μηχάνημα έργου κάνει καθαρισμό. Το γεγονός προκάλεσε ποικίλες διαμαρτυρίες. Αυτό που ωστόσο προέχει είναι το πρώτο αποτέλεσμα της αρχαιολογικής έρευνας.

Τρεις διαφορετικές τομές έγιναν στο πρώτο οικόπεδο, εκεί όπου οι εργασίες γίνονται από μέρες. Βρέθηκαν πέτρινο δάπεδο που με μια πρώτη ματιά θυμίζει αρχαία Εγνατία οδό. «Δεν είμαστε σίγουροι» είπε η κ. Δαδάκη. Η οποία θα συμβουλευτεί τοπογραφικό και χάρτη σε σχέση με την πορεία της αρχαίας Εγνατίας οδού. Φυσικά θα περιμένει να εξελιχθεί η έρευνα που όπως όλα δείχνουν έχει μέλλον. «Περιμένουμε να βρούμε την αρχαία Εγνατία οδό» μας είπε. «Με σιγουριά δεν μπορούμε να πούμε τίποτα» κατέληξε. Σύμφωνα με πληροφορίες η υπηρεσία δεν είναι σίγουρη αν αυτό που βρέθηκε είναι δρόμος ή επίπεδος χώρος. Εξ αυτού του λόγου ζητά περισσότερο χρόνο.

Η κ. Δαδάκη περπάτησε και στο νέο χώρο όπου εργάζεται ο ΤΑΡ. Σε αυτόν τον χώρο η έρευνα θα αρχίσει αφού το έδαφος προετοιμαστεί. Οι δημοτικοί σύμβουλοι και εκπρόσωποι της Συντονιστικής μίλησαν μαζί της. Αφού αποχώρησε, της έκαναν κριτική. Θεωρούν ότι είναι με τον ΤΑΡ! Η ίδια απορρίπτει την κριτική, λέγοντας ότι προσεγγίζει το θέμα από την υπηρεσιακή πλευρά και μόνο.

Οι κύριοι Καλπακίδης- Βέρρος- Κελαϊδάκης συζήτησαν με τον διοικητή του Αστυνομικού τμήματος για τις νέες εργασίες. Δεν δέχονται ότι πρόκειται για εργασίες παρόμοιες με αυτές που γίνονται ήδη (αρχαιολογικού χαρακτήρα). Ζητούν άδεια για τη διέλευση βαρέων οχημάτων από αγροτικό δρόμο. Ζητούν να μάθουν αν για το συγκεκριμένο εργοτάξιο τηρούνται οι προβλεπόμενες διατάξεις. Τηλεφωνούν στο Δήμο για να ζητήσουν βοήθεια και ενημέρωση αλλά δεν μπορούν να βρουν τη δήμαρχο. Διαμαρτύρονται και για τη στάση της. Ο επικεφαλής της αστυνομικής δύναμης είπε στους δημοτικούς συμβούλους ότι θα μεταφέρει τις καταγγελίες τους στον Εισαγγελέα. Αυτοί μουρμουρίζουν: « Όταν είναι να μας συλλάβετε το κάνετε αμέσως. Στις δικές μας καταγγελίες υπάρχει καθυστέρηση πάντα».

 

 

Διαβάστε επίσης