Μοιράζονται στα σχολεία τα παιδιά των προσφύγων

 Μοιράζονται στα σχολεία τα παιδιά των προσφύγων

Το Σάββατο 9 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη η πρώτη σύσκεψη για την προετοιμασία του υπουργείου παιδείας και των υπηρεσιών του στη Βόρεια Ελλάδα, προκειμένου το Σεπτέμβριο τα παιδιά των προσφύγων να παρακολουθήσουν μαθήματα. Κυρίως αφορούν τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά σχολεία. Η προετοιμασία συνεχίζεται. Στη σύσκεψη της 9ης Ιουλίου μπήκε το πρώτο πλαίσιο, εντός του οποίου θα υλοποιηθεί η κυβερνητική πρωτοβουλία.

Σ΄ αυτή τη συνάντηση παρέστησαν εκ μέρους της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Καβάλας ο Διευθυντής Κώστας Μπαντίκος, αλλά και η συντονίστρια του προσφυγικού ζητήματος για θέματα εκπαίδευσης, κα Ειρήνη Ασβεστά.

Τέτοιες συναντήσεις θα γίνουν κι άλλες. Στη συνάντηση της Θεσσαλονίκης παραβρέθηκαν διευθυντές εκπαίδευσης και συντονιστές. Εκεί ξεκαθαρίστηκε τι ακριβώς έχει κατά νου το υπουργείο παιδείας.

Πρώτα – πρώτα τα νήπια δε θα χρειασθεί να μετακινηθούν σε νηπιαγωγεία, αλλά θα συναντήσουν νηπιαγωγούς για να τους προσφερθεί η πρώτη γνώση, στους χώρους όπου φιλοξενούνται.

Για τα δημοτικά σχολεία τα παιδιά θα μοιραστούν στα όμορα του χώρου που φιλοξενούνται δημοτικά σχολεία, με απαράβατο όρο σε κάθε σχολείο να προστίθενται παιδιά προσφύγων έως το ποσοστό του 15% των μαθητών κάθε δημοτικού σχολείου. Υπάρχει μάλιστα η πρόταση, αυτή η κατανομή να γίνει γενικότερα στα δημοτικά σχολεία μιας πόλης ή μιας περιοχής, άσχετα αν είναι τα σχολεία κοντά ή λίγο πιο μακριά του χώρου φιλοξενίας των προσφύγων.

Αν τις βασικές αυτές κατευθύνσεις τις προσαρμόσουμε στα δεδομένα της Καβάλας, προκύπτουν τα εξής στοιχεία: Σήμερα στο Εσκί Καπού φιλοξενούνται 103 παιδιά, εκ των οποίων 55 είναι νήπια και παιδιά που πρέπει να φοιτήσουν σε δημοτικό σχολείο. Το νούμερο αυτό, των 55 παιδιών, δεν έχει ξεκαθαρίσει σε τι βαθμό αφορά νήπια και τι βαθμό μαθητές δημοτικών σχολείων.

Αν υποθέσουμε ότι οι πρόσφυγες θα μετακινηθούν το Σεπτέμβριο στο «Ασημακοπουλου» τότε όμορα δημοτικά σχολεία του εν λόγω χώρου είναι: Το 20ο, το 2ο και το 9ο δημοτικό σχολείο.

Το παράδειγμα εξειδικεύεται ακόμα περισσότερο. Χωρίς να γνωρίζουμε ακριβώς πόσοι μαθητές από τους 55 θα δεχθούν και θα βρεθούνε σε δημοτικά σχολεία, γνωρίζουμε ότι μαθητές του πιο κοντινού στο «Ασημακοπουλου» σχολείου, του 20ου είναι 60 μόνο. Αφού το δημοτικό σχολείο του Περιγιαλίου είναι από τα μικρότερα του Δήμου Καβάλας. Κατόπιν τούτου σε ποσοστό 15% του αριθμού των μαθητών του δημοτικού σχολείου του Περιγιαλίου, θα υπάρξει η μετακίνηση μικρού όπως όλοι αντιλαμβάνονται αριθμού μαθητών οικογενειών προσφύγων.

Ένα ακόμη ζήτημα έχει σχέση με την μετάβαση και την αποχώρηση των μαθητών αυτών από τα δημοτικά σχολεία. Η μετακίνησή τους εξετάζεται από το υπουργείο, καθώς δεν έχει καμιά σχέση με δαπάνες μετακίνησης όλων των υπόλοιπων παιδιών, δαπάνες οι οποίες αντιμετωπίζονται εδώ και πολύ καιρό με σταθερές συμφωνίες, τόσο με τα ΚΤΕΛ όσο με τα ταξί.

Σε γενικές γραμμές το υπουργείο από τη μια προετοιμάζεται, από την άλλη θέτει όρους και κανόνες οι οποίοι δεν έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί, προκειμένου τα παιδιά των προσφύγων να μοιρασθούν με τέτοιο τρόπο, προκειμένου να μην υπάρχει η γκετοποίηση, αλλά να μπερδεύονται με παιδιά οικογενειών που έτσι κι αλλιώς ζούνε κι εκπαιδεύονται σε πόλεις μικρές και μεγάλες.

 

Διαβάστε επίσης