Ε. Δρακονάκη: Είμαστε διοίκηση χωρίς εξαρτήσεις!

 Ε. Δρακονάκη: Είμαστε διοίκηση χωρίς εξαρτήσεις!

Τον προσεχή Σεπτέμβρη η διοίκηση Δ. Τσανάκα συμπληρώνει δύο χρόνια. Με αυτή την ευκαιρία απευθύναμε ερωτήματα στην Ευαγγελία Δρακονάκη, δημοτική σύμβουλο Καβάλας, επικεφαλής της δημοτικής κοινωνικής Αλληλεγγύης, υπό την ευθύνη της οποίας λειτουργούνε οι παιδικοί σταθμοί, τα ΚΑΠΗ κι όλα τα προγράμματα που έχουνε σχέση με την κοινωνική πολιτική του Δήμου Καβάλας.

Η κα Δρακονάκη απάντησε ότι «η διοίκηση της κας Τσανάκα, είναι διοίκηση χωρίς εξαρτήσεις». Επέμενε να σχολιάσει θέματα που έχουνε σχέση με τη δημοτική κοινωνική αλληλεγγύη, θέματα για τα οποία ρωτήθηκε, ενώ ενδιαφέρον έχουνε οι απαντήσεις της και για τα ζητήματα του Παληού, αφού κατοικεί στον οικισμό. Η συνέντευξη έχει ως εξής:

Τον Σεπτέμβριο συμπληρώνονται 2 χρόνια στην Διοίκηση του Δήμου. Συνεχίζετε να έχετε την ίδια όρεξη;

Είχα την τιμή να αποτελώ επιλογή της δημάρχου σε θέση εκτελεστική, ως Πρόεδρος της Κοινωνικής Αλληλεγγύης, με την ευθύνη των ΚΑΠΗ, των Παιδικών Σταθμών, του Βοήθεια στο Σπίτι και της καλοκαιρινής φύλαξης. Δεδομένων των ριζικών αλλαγών που έγιναν μέχρι τώρα και της μεγάλης λίστας σχεδίων προς υλοποίηση, όχι μόνο δεν χάθηκε ή όρεξη, αντιθέτως δεν μου φτάνει το 24ωρο…

Ποιος είναι μέχρι στιγμής ο βασικός κανόνας με τον οποίο πολιτεύεστε την διετία αυτή;

Είναι ο κανόνας με τον οποίο πολιτεύεται και η Δήμαρχος από την πρώτη μέρα: Δεν κουνάμε το δάχτυλο σε κανέναν και για κανένα λόγο. Αφήνουμε κατά μέρους δασκαλίστικες συμπεριφορές και νοοτροπίες.

Η επικοινωνία σας με τους πολίτες πως γίνεται:

Υπάρχει παρουσία σε κάθε είδους εκδήλωση με το νούμερο του τηλεφώνου διαθέσιμο στον καθένα. Επίσης  τα ραδιόφωνα, τα blog’s, το facebook, συμβάλουν στην βελτίωση της επικοινωνίας μας

Θεωρείται η κοινωνική πολιτική ένα από τα πλεονεκτήματα της θητείας σας;

Η Δήμαρχός διαθέτει το ισχυρό ένστικτο να αντιλαμβάνεται, να ιεραρχεί τις προτάσεις όλων μας και των πολιτών, με ενδεικτικό αποτέλεσμα να μην αφήσουμε ούτε παιδί φέτος εκτός των παιδικών σταθμών, να εμπλουτίσουμε τις παροχές μας στην τρίτη ηλικία, να αναβαθμίσουμε το κοινωνικό φαρμακείο και το κοινωνικό παντοπωλείο, εκσυγχρονίζοντας και ορθολογίζοντας τον τρόπο διοίκησης και παρακολούθησης.

Ποιες είναι οι μέχρι στιγμής τομές που έγιναν στο Νομικό Πρόσωπο που προεδρεύετε;

Κάνοντας χιούμορ θα έλεγα ακόμη και τα πλακάκια στα μπάνια! Από την αλλαγή των γραφείων της διοίκησης, μέχρι την ανάληψη της ευθύνης των Χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων του Δήμου στην Κεντρική πλατεία, από το προσωπικό των Παιδικών Σταθμών.

Πιο συγκεκριμένα;

Ενδεικτικά αναφέρω πρώτη φορά την πρόσληψη συνεργάτη παιδιάτρου στους παιδικούς, την λειτουργία των νέων παιδικών της Εκάβης και της Χωράφας. Αναβαθμίζονται οι ιατρικές παροχές στους υπερήλικες με παρουσία πολλών ειδικοτήτων γιατρών. Ενεργοποιήθηκαν οι ομάδες εργοθεραπίας γυναικών.

Ενθαρρύναμε κοινές δράσεις όλων των μελών των ΚΑΠΗ Καρβάλης – Καβάλας – Παληού και Κρηνίδων. Η αναβάθμιση της επικοινωνίας με τους γονείς μέσω ημερίδων και άλλων δράσεων.

Αυτό το διάστημα σας είδαμε να συνεργάζεστε με άλλες δομές του Δήμου και να δημιουργείτε νέες δραστηριότητες.

Έχοντας την εμπειρία να γνωρίζω την δυναμική και τις δυνατότητες που έχει το νομικό πρόσωπο, έκρινα σκόπιμο να στραφώ σε συνεργασίες και project με χαμηλό κόστος και μαζική συμμετοχή.

Ενδεικτικά αναφέρω την συμμετοχή των γυναικών του 3ου ΚΑΠΗ στο πρόγραμμα μαζικού αθλητισμού στο κολυμβητήριο, στην Δράση του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών του Δήμου για την ενδοοικογενειακή βία.

Φέραμε το Δημοτικό Ωδείο μέσα στους Παιδικούς Σταθμούς, πραγματοποιώντας μαθήματα μουσικής προπαιδείας, στα παιδιά προσχολικής ηλικίας. Διαθέσαμε τις υποδομές μας στην παρασκευή γευμάτων για τους πρόσφυγες της Ν. Καρβάλης. Φτιάξαμε ειδικά πακέτα για τα μέλη του ΚΑΠΗ στο πηλοθεραπευτήριο Κρηνίδων. Εκμεταλλευόμαστε  ως Νομικό Πρόσωπο ένα διαμέρισμα περιουσία του Δήμου στο Παλιό από την δεκαετία του ’80, προκειμένου ανέξοδα να πραγματοποιήσουμε τις δράσεις του ΚΑΠΗ κλπ. Ενισχύσαμε την χορωδία των  ΚΑΠΗ σε συνεργασία με το Δημοτικό Ωδείο, με αποκορύφωμα την πρόσφατη αποστολή στην Πολωνία. Επίσης σε συνεργασία με το ΔΗΠΕΘΕ υπήρχαν προσφορές και ειδικές τιμές για τα μέλη του ΚΑΠΗ.

Την προεκλογική περίοδο ήσασταν φανατική υπέρμαχος της ενίσχυσης της γειτονιάς.

Ήμουν και παραμένω στη λογική να ενθαρρύνουμε και να ενισχύσουμε τις δράσεις στις γειτονιές, υπό την αίρεση των άσκοπων μετακινήσεων στο κέντρο και την οικονομία χρόνου και χρημάτων. Τόσο η πρωτοβάθμια όσο και η δευτεροβάθμια προσπαθούν σε συνεργασία με Συλλόγους Γονέων, Μορφωτικούς και Πολιτιστικούς να παραχωρήσουμε  τις κτιριακές εγκαταστάσεις, (αίθουσες – Γυμναστήρια), προκειμένου να γίνουν κυψέλες δράσεων, μαζικού αθλητισμού και επιμόρφωσης των παιδιών. Για το Παλιό στο οποίο μένω και επιβλέπω αυτοπροσώπως, γίνονται καθημερινά δράσεις όπως ζωγραφική, σκάκι, μπάσκετ, χορός, ρομποτική με συμμετοχή του ΤΕΙ.

Μαθαίνω ότι η συμβολή σας σε πολλά από αυτά που γίνονται στο Παληό είναι σημαντική.

Αυτή που είναι σημαντική και αδιαμφισβήτητη είναι η πραγματική διάθεση της Δημάρχου να ασχοληθεί σοβαρά με το Παληό, με αποτέλεσμα την καθοριστική βοήθεια των υπολοίπων προέδρων, αντιδημάρχων κλπ να αναγνωρίσουν τις ανάγκες του οικισμού και να βοηθήσουν. Άλλωστε το Παληό είναι επέκταση της Καβάλας που επανδρώνεται από νέα ζευγάρια και αποτελεί ναυαρχίδα του τουρισμού της περιοχής.

Τονίζω ότι εκτός από λύσεις σε θέματα της καθημερινότητας, δρομολογήσαμε μεγάλη επέμβαση στο οδικό δίκτυο, λύση του προβλήματος στην υδροδότηση, ανάπλαση του χώρου αναψυχής στο κοράλλι καθώς και την επέκταση του σχολικού συγκροτήματος.

Να γνωρίζει ο κόσμος ότι δεν επικεντρωνόμαστε μόνο στα καθημερινά προβλήματα, αλλά το όραμά μας είναι πολύ μεγαλύτερο. Η δυναμική και η θέση του Παλιού επιτάσσει τον εκσυγχρονισμό του σχεδίου πόλης, επιλύοντας χρονίζοντα προβλήματα των τυφλών οικοπέδων, των χρήσεων γης, των άσκοπων ρυμοτομήσεων. Ο Δήμος Καβάλας προετοιμάζεται, ώστε να είναι έτοιμος όποτε χρειαστεί να καταθέσει τις προτάσεις του.

Οι εντυπώσεις σας από την περίθαλψη των προσφύγων;

Οι παιδικοί σταθμοί επί σαράντα επτά ημέρες μαγείρευαν για τους πρόσφυγες. Ο Δήμος Καβάλας έδειξε το μεγαλείο του έχοντας ΠΑΝΤΑ στο πλευρό του την βούληση των πολιτών και την συμπαράστασή τους. Το ανέδειξε η ίδια η Ύπατη Αρμοστεία, κατατάσσοντας τον Δήμο Καβάλας στην κορυφή. Η δημοτική αρχή δεν έχει να αποδείξει τίποτα και σε κανένα σε ότι αφορά την προσφορά της στους πρόσφυγες.

Με λίγα λόγια πως θα χαρακτήριζατε την διοίκηση της κας Τσανάκα;

Διοίκηση χωρίς εξαρτήσεις. Διοίκηση χωρίς τα βαρίδια των απατηλών υποσχέσεων και των μεγαλόσχημων λόγων. Μια διοίκηση που προσπαθεί, που φέρεται με ειλικρίνεια, απέναντι σε μια κοινωνία ώριμη περισσότερο από ποτέ. Είναι η γενιά μας που έχει χορτάσει από υποσχέσεις και ψέματα. Παρά τα τεράστια προβλήματα που βιώνει, αντιμετωπίζει με υπομονή και κατανόηση τις δυσκολίες, ψάχνοντας έξυπνους τρόπους επικοινωνίας και εκφράζοντας τις διαμαρτυρίες της αξιοπρεπώς και παραγωγικά.

Νομίζω ότι η Καβάλα είναι τυχερή γιατί η διοίκηση της κας Τσανάκα, δείχνει να πορεύεται αρκετά σταθερά και δημιουργικά….

Mεγάλη απογοήτευση;

Κάποιες φορές  ο τρόπος των αντιπαραθέσεων και των τοποθετήσεων στο Δημοτικό Συμβούλιο με ενοχλεί, σίγουρα οφείλουμε όλοι να κάνουμε την αυτοκριτική μας και να το υπηρετήσουμε με μεγαλύτερη υπευθυνότητα.

Ενθουσιασμός;

Η παραγωγή έργου του Διοικητικού Συμβουλίου στο Νομικό μου Πρόσωπο, είτε πρόκειται για συνεργάτες μου, είτε εκπροσώπους της αντιπολίτευσης, είτε εκπροσώπους των εργαζομένων, δουλεύουμε πολύ υπεύθυνα, συντονισμένα και όποτε χρειαστεί ΑΜΕΣΑ και στο 99% των περιπτώσεων ομόφωνα.

Τι να περιμένουμε από εδώ και πέρα.

Στο Νομικό μας πρόσωπο προχωράμε στον εκσυγχρονισμό και επανασύσταση του οργανογράμματος και στόχος μας είναι να διατηρήσουμε ψηλά τον πήχη των υπηρεσιών μας, όπως άλλωστε εμείς τον ανεβάσαμε.

Κλείνοντας θα ήθελες να ευχαριστήσεις κάποιους;

Ειδική μνεία θέλω να κάνω για τους δημοτικούς υπαλλήλους. Ο δημοτικός υπάλληλος έχει στοχοποιηθεί τελευταία. Αμφισβητείται σε κάθε αφορμή, πολεμάει με τις διαρκείς μειώσεις του εισοδήματός του, παλεύει με τις συνεχείς, άσκοπες και άκαιρες πολλές φορές παλινωδίες της κεντρικής διοίκησης και τον καταιγισμό νόμων και ερμηνειών. Αφορά την συντριπτική πλειοψηφία των υπαλλήλων. Ζητάω και εκ μέρους του προσωπικού την κατανόηση των συμπολιτών αλλά οι καταστάσεις γραφειοκρατικού παραλογισμού που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια εν ονόματι της –δήθεν- διαφάνειας είναι πολλές φορές ανίκητες.

Μάθαμε για την αποδοχή από το Νομικό σας Πρόσωπο Δωρεάς 3,200 € από Έλληνες της Ιταλίας.

Η συγκίνηση μου είναι τεράστια όταν αντιλαμβάνομαι τους ισχυρούς δεσμούς και την τεράστια διάθεση προσφοράς των Ελλήνων του εξωτερικού. Εξαιτίας της ιδιαίτερης σχέσης μου με τους πατριώτες της Ιταλίας και συγκεκριμένα της επαρχίας του Βένετο, μου εμπιστεύτηκαν το παραπάνω ποσό, προκειμένου να το διαθέσω στην ενίσχυση των υποδομών των παιδιών προσχολικής ηλικίας, όπως και έγινε.  Ό,τι και να πω είναι λίγο, τόσο γι αυτούς όσο και τους υπόλοιπους δωρητές του Νομικού Προσώπου.

 

Διαβάστε επίσης