• 4 Μαΐου 2024,

Μητροπολίτης Στέφανος: Οι σημερινοί μαθητές είναι το μέλλον και η ελπίδα.

 Μητροπολίτης Στέφανος: Οι σημερινοί μαθητές είναι το μέλλον και η ελπίδα.

Στις 10 χθες το πρωί ο Μητροπολίτης ΦΝΘ κ. Στέφανος ήταν στο Ζουμπουλάκειο (4ο Γυμνάσιο). Τέλεσε τον αγιασμό που ήταν κοινός και για τους μαθητές του ειδικού γυμνασίου- λυκείου. Την τελετή παρακολούθησε ο Αντιπεριφερειάρχης Κώστας Αντωνιάδης αλλά και ο προϊστάμενος Δευτεροβάθμιας Απόστολος Βαγενάς.

Το κλίμα ήταν ευχάριστο, πρωταγωνιστές ήταν οι μαθητές. Την ίδια ώρα στο σχολείο ήταν λίγοι σχετικά γονείς.

Οι μαθητές προσήλθαν στον αγιασμό με τις τσάντες, προετοιμασμένοι για να λάβουν τα βιβλία της χρονιάς. Ο Μητροπολίτης Στέφανος μίλησε στα παιδιά αμέσως με την άφιξη του, είχε κι άλλες συζητήσεις με αυτά κατά την άφιξη του (φωτογραφία).

Τα λόγια του Μητροπολίτη στα παιδιά ήταν μεταξύ άλλων τα ακόλουθα:

«Στην κοινωνία σήμερα υπάρχει μια δυσκολία που έχει σχέση με την οικονομική κατάσταση των περισσότερων ανθρώπων. Παρόλα αυτά το σχολείο είναι όμορφο. Γιατί είναι η βάση της παιδείας. Λέμε παιδεία κι εννοούμε ότι είναι η μόρφωση. Μπορεί κάποιος να είναι μορφωμένος αλλά μην έχει παιδεία στη ζωή του. Και τη μόρφωση, τη γνώση που έχει να τη χρησιμοποιεί για όλα τα άλλα. Τα άσχημα. Τα πιο τελειότατα μέσα καταστροφής και πολέμου γίνονται από τη γνώση. Υπάρχουν άνθρωποι που τα σχεδιάζουν.

Όπως και για τις οποιεσδήποτε μορφές καταστροφής. Στην αντιμετώπιση των διαφόρων ιών για τα θέματα της υγείας. Είναι γεγονός ότι εσείς τώρα εδώ κάνετε προσπάθεια. Από τους μικρούς που μπαίνουν τώρα στο Γυμνάσιο μέχρι τους μαθητές της τελευταίας τάξης. Αυτήν την προσπάθεια πρέπει να την στολίσετε με απόφαση. Απόφαση για να μη σκύβετε χαμηλά το κεφάλι. Να έχετε πάντα τη δύναμη μέσα σας να αντιμετωπίζετε και την αποτυχία. Όταν όμως η αποτυχία οφείλεται όχι σε δική σας αμέλεια. Αλλά σε μια κατάσταση, σε μία πιθανότητα αποτυχίας. Να μην είστε αμελείς. Οι γονείς σας, οι δάσκαλοι σας. Εμείς, η εκκλησία.

Σας θέλουμε να έχετε υγεία και δύναμη. Να είστε μαζί. Να μην μαλώνετε. Να έχετε ομάδες. Εργασίας, ζωής. Ομάδες παιχνιδιού, εκδρομής. Ομάδες μέλλοντος και ελπίδας. Να βλέπουμε χαμογελαστά τα πρόσωπα σας. Οι δυσκολίες που έχετε στις οικογένειες σας να μετατρέπονται σε υπομονή. Σε μια διαδικασία για το καλύτερο. Τα βιβλία σας. Είναι ιερά βιβλία. Για να γραφτεί ένα βιβλίο χρειάστηκαν πολλά πράγματα. Να το σέβεστε το βιβλίο σας. Είναι ο βοηθός σας.

Ο φίλος σας, ο δάσκαλος σας. Οι καθηγητές σας, παλιοί και νέοι, είναι δίπλα σας. Θέλουν να σας βοηθήσουν. Ποτέ δεν πίστεψα ότι υπάρχει καθηγητής ή δάσκαλος που να θέλει το κακό των μαθητών του. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο να είστε δυνατοί και ωραίοι. Εμείς προσευχόμαστε για σας. Είστε το μέλλον και η ελπίδα.

Θα έρθει η στιγμή που εσείς θα έρθετε στη σειρά μας. Εσείς θα γίνεται ότι σήμερα είμαστε εμείς. Εσείς θα γίνεται δάσκαλοι, γιατροί, δικηγόροι κτλ. Εσείς θα είστε αυτοί που θα διοικείται τον κόσμο. Μα πάνω απ’ όλα εσείς θα γίνεται γονείς. Για αυτό να γεμίσετε τον εαυτό σας με τη γνώση».

Διαβάστε επίσης