• 28 Απριλίου 2024,

Μόνο για έργα της ΔΕΥΑΚ το επιπλέον ευρώ στο πάγιο των λογαριασμών

 Μόνο για έργα της ΔΕΥΑΚ το επιπλέον ευρώ στο πάγιο των λογαριασμών

Θέματα της ΔΕΥΑ Καβάλας απασχόλησαν τη συζήτηση χθες στην Πρωινή με τον πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου της δημοτικής επιχείρησης κ. Απόστολο Χρόνη. Η αφορμή δόθηκε από τα δύο σημαντικά προβλήματα στην ύδρευση, τις δύο «εορταστικές» βλάβες.

Ανήμερα τα Χριστούγεννα στις Κρηνίδες, τη δεύτερη μέρα των Χριστουγέννων στη συνοικία Νεάπολη.

Με την ευκαιρία ο κ. Χρόνης σχολίασε τις αποφάσεις για την τιμολογιακή πολιτική του 2021. Υποστήριξε ότι το επιπλέον ένα ευρώ στο πάγιο θα αναγράφεται ξεχωριστά στους λογαριασμούς που θα εκδίδονται.

Θα αναφέρεται συγκεκριμένα ότι τα συγκεκριμένα χρήματα θα χρησιμοποιηθούν  μόνο για την εκτέλεση απαραίτητων έργων.

Η συνέντευξη

Ερ: Τις ημέρες των εορτών είχατε δυο σημαντικές βλάβες σε ΔΕΠΟΣ και Κρηνίδες. Τι ακριβώς έγινε;

Απ: Επισκευάστηκαν και οι δυο βλάβες. Η πρώτη προέκυψε την ημέρα των Χριστουγέννων στις Κρηνίδες, ο κεντρικός αγωγός (διατομής 315 χιλιοστά) που στέλνει από τη γεώτρηση προς τη δεξαμενή είχε σπάσει.

Είναι παλιοί αγωγοί, 50 ετών περίπου και θέλουν αντικατάσταση. Την επόμενη μέρα προέκυψε μια βλάβη μετά το μεσημέρι στις οδούς Καππαδοκίας με Μικράς Ασίας στον κεντρικό αγωγό πάλι, στην περιοχή της Νεάπολης.

Πήγαν τα συνεργεία και στις δυο βλάβες. Η πρώτη αποκαταστάθηκε μέχρι τις 5 το απόγευμα, αμέσως μετά οι Κρηνίδες είχαν νερό κανονικά. Είχε αποκατασταθεί η υδροδότηση. Η δεύτερη βλάβη που έγινε στη Νεάπολη είχαν πάρει νερό όλοι μέχρι τις 10 το βράδυ. Τέλος καλό, όλα καλά.

Είναι προβληματικά δίκτυα αυτά από την κατασκευή τους. Στη Νεάπολη έγιναν τα δίκτυα από την κοινοπραξία της ΔΕΠΟΣ πριν  περίπου 25-30 χρόνια.

Εμείς έχουμε βάλει μέσα στο έργο των 14 εκατομμυρίων που εγκρίθηκαν στο «Αντώνης Τρίτσης», να γίνουν βρόγχοι σε αυτή την περιοχή στη Νεάπολη. Κάθε τετράγωνο να έχει το δικό του δίκτυο.

Ερ: Ένα άλλο θέμα είναι ότι δεν μπορεί να περιοριστεί η διακοπή του νερού εκεί όπου είναι η βλάβη. Αναγκαστικά κλείνει το νερό σε μια πολύ μεγαλύτερη περιοχή.

Απ: Έτσι ακριβώς. Αυτό είναι το πρόβλημα. Πήραμε την πρωτοβουλία και είπαμε ότι θα ζητήσουμε από κάθε συνδημότη μας, από κάθε υδρόμετρο 1 ευρώ, ούτως ώστε να μαζευτούν χρήματα για να μπορέσουν να γίνουν τέτοιου είδους έργα, τέτοιου είδους παρεμβάσεις.

Καμία βάνα δεν λειτουργεί στο δίκτυο που είναι πάνω στη Νεάπολη.  Για να αντικατασταθούν αυτές οι βάνες χρειάζεται  γύρω στις 200.000 ευρώ. Δεν μπορεί να γίνει δηλαδή ένα απλό έργο στα πλαίσια της συντήρησης.

Πρέπει να γίνει έργο για αντικατάσταση των βανών αυτών. Οπότε με αυτό τον τρόπο είπαμε να προχωρήσουμε να κάνουμε αντικαταστάσεις για να μπορούν να απομονώνουν μικρά τμήματα της πόλης και περιοχών.

Ερ: Υπάρχουν όμως αντιδράσεις από την αντιπολίτευση, γι` αυτή την απόφαση.

Απ: Εντάξει αντιδράσεις θα υπάρχουν πάντα.  Δεν μπορούμε να το σταματήσουμε αυτό. Πρέπει να προχωρήσει η ΔΕΥΑΚ, πρέπει να πάει μπροστά, είτε το θέλουμε, είτε όχι. Είναι μονόδρομος να πάμε μπροστά. Πρέπει να γίνουν αντικαταστάσεις στον εξοπλισμό, γιατί ο εξοπλισμός είναι αλλού 25 ετών, αλλού 30 ετών, αλλού 50 ετών.

Ερ: Πολλές φορές όμως είναι ένα πρόσχημα αυτό: «θέλω λεφτά να κάνω έργα» και μετά τα λεφτά για τα έργα εξυπηρετούν άλλες ανάγκες, οικονομικές ανάγκες της κάθε επιχείρησης.

Απ: Όχι αυτό το 1 ευρώ ανά υδρόμετρο θα δείτε ότι θα μπει ξεχωριστά στο λογαριασμό πάνω. Δεν θα αυξηθεί δηλαδή το πάγιο ή δεν θα αυξηθεί η τιμή του νερού. Η τιμή του νερού θα παραμείνει σταθερή το 2021. Θα είναι ξεχωριστό το 1 ευρώ και θα πάει μόνο για έργα, πουθενά αλλού.  Δεν θα πάει δηλαδή για να καλύψει λειτουργικό κόστος.

Ερ: Το σταθερό παράπονο που έχει ο κόσμος είναι ότι μένει χωρίς νερό και θέλει να μάθει τι γίνεται. Παίρνει τηλέφωνο στην ΔΕΥΑΚ και δεν απαντάει κανείς, βέβαια τώρα θα μου πείτε ότι προχθές ήταν Χριστούγεννα.

Απ:  Καταρχήν τα τηλέφωνα όλων μας  εννοείται ότι είναι στη διάθεση του κόσμου.  Τα δίνουμε και δεν έχουμε κανένα πρόβλημα.

Από εκεί και πέρα όταν είναι αργία ή απόγευμα ή νύχτα κτλ, υπάρχει μόνο ένα τηλέφωνο στο οποίο μπορείς να επικοινωνήσεις και καλύπτεται από την βάρδια που υπάρχει κάτω στα Αμισιανά.

Όταν μιλάει το τηλέφωνο δεν φαίνεται ότι είναι απασχολημένο, φαίνεται ότι δεν το σηκώνει κάποιος. Εμείς προχωρήσαμε από το προηγούμενο συμβούλιο  να πάρουμε ένα σύγχρονο τηλεφωνικό κέντρο, ούτως ώστε να μπορείς και μήνυμα να βάλεις μέσα, να πεις π.χ. ότι στην περιοχή της Νεάπολης έχουμε μια βλάβη, θα αποκατασταθεί η υδροδότηση στις 10 το βράδυ.

Οπότε όποιος παίρνει να έχει επιλογή να πατήσει το νούμερο 3 ας πούμε και να του πει τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή.

Ερ: Είναι σημαντικό να ενημερώνεις και σωστά πέρα ότι σκάβεις, είσαι μέσα στα νερά και δίνεις τη μάχη σου για να λύσεις το πρόβλημα. Έχεις να κάνεις και μ` ένα κόσμου που θέλει να μάθει, να ξέρει.

Απ: Έχετε δίκαιο και για αυτό δώσαμε ουσιαστικά στο Δήμο, ο Χαζαρίδης ο Νίκος διαχειρίστηκε την επικοινωνία, γιατί κανείς από μας δεν μπορούσε να διαχειριστεί αυτό το πράγμα. Με το τηλεφωνικό κέντρο το καινούριο που θα βάλουμε θα υπάρχει και αυτή η επιλογή.

Όταν μιλάει το τηλέφωνο, δεν θα φαίνεται ότι δεν το σηκώνει κάποιος. Θα φαίνεται ότι είναι απασχολημένο. Θα μπορούμε να βάλουμε και μηνύματα μέσα για να μπορούμε να ενημερώνουμε τον κόσμο καλύτερα.

Ερ: Μια άλλη απόφαση που πήρατε πρόσφατα, όχι όμως ομόφωνα το Δ. Σ της ΔΕΥΑΚ, έχει να κάνει με την εγγύηση που και άλλη φορά προσπαθήσατε να τη μειώσετε. Τι γίνεται σε αυτή την περίπτωση;

Απ: Πήραμε ήδη απόφαση η οποία ή θα περάσει από οικονομική επιτροπή ή θα περάσει από δημοτικό συμβούλιο για να πάει στην αποκεντρωμένη. Το Δ. Σ την πήρε την απόφαση.  Η εγγύηση μέχρι τέλος Ιουνίου 2021 από 100 ευρώ θα πάει στα 30 ευρώ.

Η αλήθεια είναι ότι η παράταξη που δεν ψήφισε αυτή την απόφαση, ήταν αυτή που διακαώς τη ζητούσε και μάλιστα με δελτία τύπου. Ζητούσε δηλαδή «Ο Τόπος η Ζωή μας» να πέσει στα 30 ευρώ το ύψος της εγγύησης. Όταν ήρθε η ώρα να πάρουμε την απόφαση ο κ. Λαζαρίδης δεν το ψήφισε.  Δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα άλλο.

Ερ: Νομίζουμε ότι δεν είναι ο μόνο ο κ. Λαζαρίδης, είναι και η κ. Φραντζεσκάκη απ` ότι διαβάσαμε στο πρακτικό.

Απ: Παρούσα ψήφισε η κ. Φραντζεσκάκη. Δεν ψήφισε αρνητικά. Εγώ είπα στο διοικητικό συμβούλιο ότι αν συνεχίσει και έρχεται κόσμος και δίνει την εγγύηση των 30 ευρώ, μπορούμε να το συνεχίσουμε για 6 μήνες ακόμη και για 1 χρόνο ακόμη.

Ερ: Από οικονομικής πλευράς πως είστε; Πως είναι η ΔΕΥΑΚ;

Απ: Όπως είναι όλη η κοινωνία, όπως είναι όλες οι ΔΕΥΑ της χώρας. Δεν μπορώ να πω ότι τρέχουν τα χρήματα από τα μπατζάκια μας αλλά δεν μπορώ να πω ότι είμαστε και άσχημα. Καλύπτουμε κανονικά το λειτουργικό κόστος που έχουμε.

Καλύπτουμε τα έξοδα μας. Αποπληρώνουμε και τη ΔΕΗ, αποπληρώνουμε προμηθευτές και είμαστε καλά. Βελτιώσαμε και μια υστέρηση που είχαμε στις πληρωμές ως προς τη ΔΕΗ και είμαστε καλά.

Διαβάστε επίσης