Dark Mode Light Mode

Μουσική σύνδεση παρελθόντος και παρόντος από τους μαθητές της Καβάλας

Μια ξεχωριστή μουσική και πολιτιστική εκδήλωση, καρπός συνεργασίας δύο σχολείων της Καβάλας, πρόκειται να φιλοξενηθεί το Σάββατο 31 Μαΐου και ώρα 19:00 στο μεγάλο αμφιθέατρο του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος στην Καβάλα (πρώην ΤΕΙ).

Πρόκειται για τη μουσική παράσταση με τίτλο «Μικρά Ασία και αλησμόνητες πατρίδες – νότες πολιτισμού και παράδοσης», που συνδιοργανώνουν οι μαθητές της Δ΄ τάξης του 2ου Δημοτικού Σχολείου Καβάλας και της Στ’ τάξης του 9ου Δημοτικού Σχολείου Καβάλας.

Η εκδήλωση αποτελεί ένα νοερό ταξίδι στον χρόνο, που ξεκινά από τη ζωή στη Μικρά Ασία πριν τη Μικρασιατική Καταστροφή, περνά μέσα από τη δοκιμασία της προσφυγιάς και καταλήγει στην ελπίδα και την αναγέννηση των ανθρώπων που βρήκαν μια νέα πατρίδα στην Ελλάδα.

Με τραγούδια, χορούς, αφήγηση και μουσική, οι μικροί μαθητές ζωντανεύουν μνήμες, παραδόσεις και ιστορίες, μεταφέροντας στο κοινό έναν ισχυρό συμβολισμό: ότι ο πολιτισμός είναι γέφυρα που ενώνει το παρελθόν με το παρόν.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τέσσερις θεματικές ενότητες:

  • Η ζωή πριν από την καταστροφή με τραγούδια όπως το «Άστραψεν η Ανατολή» και παραδοσιακούς χορούς όπως ο «Καρσιλαμάς Προποντίδας».

  • Η Μικρασιατική καταστροφή με το συγκλονιστικό «Η Σμύρνη μάνα καίγεται» και το «Μοιρολόι».

  • Η προσφυγιά στην Ελλάδα, που περιγράφεται μέσα από μελωδίες όπως το «Ο μαρμαρωμένος βασιλιάς» και «Πέτρα πέτρα χτίσαμε».

  • Μνήμη και Ελπίδα, όπου κορυφώνεται το αισιόδοξο μήνυμα της παράστασης με το «Σε καινούρια βάρκα μπήκα» και το «Έχε γεια πάντα γεια».

Στην παράσταση συμμετέχουν:

  • Η χορωδία των μαθητών των δύο σχολείων υπό τη διδασκαλία και συνοδεία στο αρμόνιο της εκπαιδευτικού Άννας Καρανικόλα.

  • Οι χορευτικές ομάδες, καθοδηγούμενες από τους εκπαιδευτικούς Γιώργο Καλλιώρα και Χαρά Μηλιάδου.

  • Την παράσταση πλαισιώνουν αφηγήσεις και καλλιτεχνικές δημιουργίες των μαθητών, με επιμέλεια των εκπαιδευτικών Χριστίνας Μαχαιρίδου και Αναστασίας Καπετάν.

Ιδιαίτερη μνεία αξίζει στη μαθήτρια Θεοδοσία-Ηώ Δαφνιώτου (ΣΤ΄ τάξη, 9ο Δ.Σ.), η οποία συνοδεύει στο αρμόνιο το τραγούδι «Μενεξέδες και ζουμπούλια», καθώς και στους μαθητές των Ε΄ και Δ΄ τάξεων που πλαισιώνουν με τις φλογέρες τους δύο από τα τραγούδια της παράστασης.

Η πρωτοβουλία υποστηρίζεται θερμά από τους εκπαιδευτικούς, τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων των δύο σχολείων, και φυσικά από τους ίδιους τους μαθητές, που με ενθουσιασμό και αφοσίωση δούλεψαν για να παρουσιάσουν ένα έργο μνήμης, πολιτισμού και ελπίδας. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Προηγούμενο άρθρο

Επέτειος μνήμης της Αγίας Λυδίας της Φιλιππησίας: Διήμερος εορτασμός στο ιερό βαπτιστήριο των Φιλίππων

Επόμενο άρθρο

Αστυνομικές επιχειρήσεις στην Καβάλα: Δικογραφία για κλοπή και συλλήψεις για κατοχή ναρκωτικών