Μπάμπης Κουφατζής: Δεν απαντήθηκαν τα ερωτήματα που θέσαμε στη διοίκηση της ΔΕΥΑΚ

 Μπάμπης Κουφατζής: Δεν απαντήθηκαν τα ερωτήματα που θέσαμε στη διοίκηση της ΔΕΥΑΚ

Ο πρώην πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ κ. Μπάμπης Κουφατζής μίλησε χθες στο ραδιόφωνο της Πρωινής για τα οικονομικά της επιχείρησης. Απάντησε στις δηλώσεις Μουριάδη- Χρόνη την Τετάρτη, απάντησε (σε ότι τον αφορά) για το αν εγκρίνεται ή όχι η πρόταση της διοίκησης για σύναψη νέου δανείου.

Ο κ. Κουφατζής κατηγόρησε το Δήμαρχο και τον κ. Χρόνη ότι στη συνέντευξη τύπου ξεπέρασαν τα όρια καθώς αναφέρθηκαν σε προσωπικά δεδομένα αιρετών, για τους οποίους κακώς είπαν ότι οφείλουν χρήματα στη ΔΕΥΑΚ. Ο κ. Κουφατζής κατέκρινε την αναφορά –εμμέσως πλην σαφώς- σε ζητήματα προσωπικών δεδομένων κι αμφέβαλλε για το κατά πόσο οι ισχυρισμοί στο θέμα του Δημάρχου είναι αληθινοί.

Η συνέντευξη

Ερώτηση: Γενικά για τη συνέντευξη  του Δημάρχου τι έχετε να πείτε;

Απάντηση: Πραγματικά είναι και η κρίση αυτή την περίοδο, δεν έχει έσοδα η επιχείρηση, δεν έχει να πληρώσει τους εργαζομένους, αν δεν έχει να πληρώσει τους προμηθευτές, τι άλλο μπορεί να κάνει; Να πάρει δάνειο. Το θέμα είναι γιατί φτάσανε σε αυτό το σημείο. Το  βασικό ερώτημα που θέσαμε σαν παράταξη «Ανάσα για τον Δήμο» δεν απαντήθηκε.

Σε τι κατάσταση βρίσκεται αυτή τη στιγμή η ΔΕΥΑΚ; Πόσα χρωστάει στη ΔΕΗ, πόσα χρωστάει στην εφορία, πόσα χρωστάει στους προμηθευτές, για να κρίνουμε και εμείς αν πρέπει να παρθεί δάνειο η όχι. Πώς θα κρίνει η παράταξη; Όταν έρχεσαι από τις παρατάξεις και ζητάς να σου βάλουν πλάτες για να πάρεις τόσο μεγάλο δάνειο και μάλιστα για κάλυψη λειτουργικών εξόδων, δε τους κουνάς το δάκτυλο. Τους δίνεις στοιχεία και τους λες σας παρακαλώ βοηθήστε μας σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση γιατί χρειαζόμαστε τα χρήματα για κάποιο συγκεκριμένο σκοπό. Όταν κουνάς το δάκτυλο, είναι δύσκολο οι παρατάξεις να βάλουν πλάτη σε ένα τόσο δύσκολο θέμα. Εγώ έτσι όπως το βλέπω αυτό το δάνειο δεν θα μπορέσει να αποπληρωθεί ποτέ.

Ερώτηση: Λέτε ότι θέλετε σαν παράταξη περισσότερα στοιχεία; Λέτε ότι και ο τρόπος δεν είναι σωστός, δεν κουνάς το δάκτυλο, όταν θέλεις συναίνεση; Λέτε ότι η ΔΕΥΑΚ  δεν θα μπορέσει να πληρώσει το δάνειο και θα μπλέξει; Αν το πάρει ο Δήμος;

Απάντηση: Αν το πάρει ο Δήμος, θα χρωστάει μόνιμα η ΔΕΥΑΚ στο Δήμο.  Μάλλον θα υποθηκευτούν οι μελλοντικές καταναλώσεις, γιατί έτσι προφανώς θα αποπληρωθεί το δάνειο, με τις μελλοντικές καταναλώσεις. Το ζήτημα είναι ότι την επόμενη περίοδο μετά τον κορωνοϊό, τα έσοδα δεν θα αυξηθούν κατευθείαν και κατακόρυφα. Θα χρειαστεί μήνες αυτή η διαδικασία.

Ερώτηση: Είπαν χθες ότι δεν έγινε κανένα έργο εκσυγχρονισμού την περίοδο της κ. Τσανάκα.

Απάντηση: Εγώ ήμουν περίπου 1 χρόνο και 2 μήνες στη ΔΕΥΑΚ. Το έργο που κατάφερα να κάνω  με τα έσοδα που είχαμε  εκείνη την περίοδο ήταν η αντικατάσταση στους ρότορες.  Η τωρινή διοίκηση δεν είναι μικρό χρονικό διάστημα. Είναι 8 μήνες στην εξουσία ο κ. Χρόνης. Τι έργο έκανε στους 8 μήνες;  Εμείς κάναμε έστω αυτό το ένα.  Επίσης εκτός από αυτό το έργο που κάναμε κατέθεσα  και για χρηματοδότηση για έργα της τάξης των 20 εκατομμυρίων και άνω.  Πολύ μεγάλα έργα, τα οποία περιμένουμε να υλοποιηθούνε. Δεν μπορούσανε μέσα σε 1 χρόνο να ξεκινούσανε όλες αυτές οι αιτήσεις που καταθέταμε.

Ερώτηση: Συμφωνείται ότι η επιχείρηση πρέπει να δείξει μεγαλύτερη αυστηρότητα σε όσους είναι οι στρατηγικοί κακοπληρωτές;

Απάντηση: Ξεκάθαρα ναι. Έχω την απόφαση στα χέρια μου, την οποία υπογράφει το προηγούμενο διοικητικό συμβούλιο για να βεβαιωθούν ποσά σε όλους τους μεγάλους οφειλέτες της ΔΕΥΑΚ.  Η τωρινή  διοίκηση όσοι χρωστάνε από ένα ποσό και πάνω που θα κρίνει αυτή, να τους κυνηγήσουμε όλους με όλα τα μέτρα που προβλέπει ο νόμος. Αλλιώς δεν θα μπορέσει να αναπνεύσει η ΔΕΥΑΚ. Δεν μιλάω για τους μικρούς καταναλωτές.  Μην ξεχνάμε ότι οι μεγάλοι καταναλωτές της ΔΕΥΑΚ αυτοί οι οποίοι έχουν λογαριασμούς από 3.000 κια πάνω τον μήνα, είναι το 70% των εσόδων. Αυτοί είναι που διαμορφώνουν το κλίμα αν θα έχει έσοδα η ΔΕΥΑΚ η όχι. Το μόνο μεμπτό που βλέπω αλλά δεν θέλω να κατηγορήσω τη ΔΕΥΑΚ γιατί θέλουμε το καλό της, είναι ότι άργησαν να εναρμονιστούνε με τις ηλεκτρονικές επιταγές της σύγχρονης εποχής.  Έπρεπε η πλατφόρμα στην ιστοσελίδα ήδη να είναι ανοιχτή για να μπορεί ο κόσμος να πληρώνει ηλεκτρονικά.

Ερώτηση: Λέει ο κόσμος ότι πληρώνει από την τράπεζα εδώ και χρόνια το νερό.

Απάντηση: Το πληρώνει μέσω τράπεζας αλλά το θέμα είναι να μπορούν να πληρώσουν και ηλεκτρονικά και αυτοί που δεν μπορούν να έχουν επαφή με κάρτες κτλ. Να γίνει ηλεκτρονική πλατφόρμα για να μπορούν όλοι οι καταναλωτές μέσω της σελίδας της ΔΕΥΑΚ να πληρώνουν. Βλέπουμε ότι όλες οι μεγάλες επιχειρήσεις όπως η ΔΕΗ να έχουν μια απώλεια εσόδων αλλά όχι όπως η ΔΕΥΑΚ της τάξεως των 70%. Έχουν μια λογική μείωση λόγω της κατάστασης, 20% η 30%.

Ερώτηση: Το επιχείρημα του κ. Χρόνη ότι δάνειο θα πάρουν όλες οι ΔΕΥΑ ακόμη και αυτές που έχουν αποθεματικό σας πείθει;

Απάντηση: Δεν ξέρω σε τι κατάσταση βρίσκονται οι υπόλοιπες ΔΕΥΑ και πως το κρίνουν τα διοικητικά συμβούλια τους και οι Δήμοι τους. Στην Καβάλα με προβληματίζει αυτό το δάνειο. Το κακό είναι ότι αν πάρουμε δάνειο για λειτουργικά έξοδα, τα επόμενα έργα δεν θα μπορέσουμε να πάρουμε δάνειο για αυτά. Για αντικαταστάσεις όπου δυστυχώς ή ευτυχώς είναι απαραίτητες. Θέλουμε να ακούσουμε από την τωρινή διοίκηση το σχέδιο της, τι θα κάνει για αυτά τα θέματα. Πώς προβλέπει να έχει έσοδα και να προχωρήσει σε αντικαταστάσεις εξοπλισμού οι οποίες απαιτούνται. Τα έργα που έχουμε καταθέσει τις προτάσεις στο ΦΙΛΟΔΗΜΟ, στο ΕΣΠΑ, το ΦΠΑ είναι μεγάλα ποσά, πρέπει να τα πληρώσουμε εμείς.

Ερώτηση:  Είπε ο Δήμαρχος ότι κολλητοί δεν έβαζαν ρολόγια για 4 μήνες. Ξέρετε τι μπορεί να εννοεί;

Απάντηση: Δεν γνωρίζω πραγματικά. Πως έφτασε αυτή η πληροφορία στο Δήμαρχο; Έψαξε στοιχεία άλλων πολιτών που δεν είχε ερευνήσει να δει τι κάνανε και αν χρωστούσανε η όχι; Αυτά πραγματικά δεν πρέπει να  λέγονται ούτε  σε μυστική συζήτηση, όχι σε δημόσιο διάλογο. Αν ξέρει να πει όνομα, αλλιώς θα πω ότι έλεγε ψέματα.

Ερώτηση: Είπε ο κ. Χρόνης ότι 1.180 υδρόμετρα για 1,5 έτος δεν έγραφαν.  Ξέρετε κάτι για αυτό;

Απάντηση: Ότι ρολόι έπεφτε στην αντίληψη μας να μην γράφει κατευθείαν πήγαινε η υπηρεσία που έπρεπε  να το αντιμετωπίσει. Είχα προβεί μάλιστα στην προμήθεια καινούριων υδρομέτρων την τελευταία περίοδο διοικήσεως μας.  Με το μεγαλύτερο μέρος από αυτά να βρίσκονται στις τοπικές κοινότητες.

Ερώτηση: Λέει η διοίκηση  ότι όλο το πρόβλημα οφείλεται στο κορωνοϊό και στο ότι δεν υπήρχε αποθεματικό στην ΔΕΥΑΚ. Εσείς την ίδια κατάσταση διαχειριστήκατε και εσείς δεν είχατε στην άκρη χρήματα;

Απάντηση:  Δεν υπήρχε η δυνατότητα να υπάρχει μεγάλο αποθεματικό στην ΔΕΥΑΚ.  Ότι χρήματα μας περισσεύσουνε τα δίνουμε κατευθείαν για να γίνουνε αντικαταστάσεις εξοπλισμού. Αυτό το κάνει και η τωρινή διοίκηση. Δεν έχουμε το περιθώριο και να κάνουμε αντικαταστάσεις και να μας περισσεύσουνε χρήματα. Ότι έξτρα χρήματα μένουν πάνε για να αποπληρωθούνε οι παλιές υποχρεώσεις από τα δάνεια του παρελθόντος. Τώρα θα έχουμε ένα έξτρα βαρίδιο αν γίνει το δάνειο που θα πρέπει να αποπληρωθεί.

Ερώτηση: Είναι μια κατάσταση δεκαετιών το ότι δεν έχει χρήματα στην άκρη  η ΔΕΥΑΚ και έχει σχέση με τα δάνεια από την εποχή που δημιουργήθηκε ο βιολογικός , η αποχέτευση κτλ.

Απάντηση:  Μην ξεχνάμε ότι οφείλονται στη ΔΕΥΑΚ ποσά της τάξεως των 5 εκατομμυρίων ευρώ. Εμείς όση προσπάθεια και να κάναμε , συγκεντρώσαμε μέρος όχι όμως το σύνολο αυτών, το μεγαλύτερο μέρος. Εκεί πρέπει να εστιάσουν οι διοικήσεις στο να συγκεντρωθούν αυτά τα χρήματα έτσι ώστε να πληρωθούν οι υποχρεώσεις και να πάνε μετά σε αναπτυξιακή πορεία. Όλες οι διοικήσεις επί Δημαρχίας της κ. Τσανάκα παρουσιάζαμε  κερδοφόρα έσοδα. Τα φέρναμε από εδώ, τα φέρναμε από εκεί είχαμε και έσοδα. Για αυτό και πήγαμε σε μειώσεις λογαριασμών. Θέλουμε να μας δώσουνε μια εικόνα από το Σεπτέμβριο του 2019 μέχρι μια μέρα πριν αρχίσει ο κορονωϊός, μια μέρα πριν κλείσουν τα ταμία το Μάρτιο 2020 , τι οφειλές δημιουργήθηκαν. Αυτό είναι το βασικό ερώτημα των Καβαλιωτών και της παράταξης μας και δεν απαντήθηκε. Εμείς λέμε δώστε μας στοιχεία για την κατάσταση αυτή τη στιγμή  και τι οφείλονται για να δούμε το δάνειο και σε τι μορφή θα είναι αυτό.

Διαβάστε επίσης