• 18 Απριλίου 2024,

Μπόλικη συζήτηση περί ανεμογεννητριών αν και σχετικά αιτήματα για το Νομό Καβάλας δεν υπάρχουν

 Μπόλικη συζήτηση περί ανεμογεννητριών αν και σχετικά αιτήματα για το Νομό Καβάλας δεν υπάρχουν

Το απόγευμα και το βράδυ της Τρίτης συνεδρίασε με τηλεδιάσκεψη δύο φορές το Περιφερειακό Συμβούλιο της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Αρχικά συνεχίστηκε η συνεδρίαση που είχε διακοπεί προ ημερών. Συζητήθηκαν και πάρθηκαν αποφάσεις για 15 θέματα της προηγούμενης ημερήσιας διάταξης. Στη συνέχεια και για σύντομο χρονικό διάστημα αποφασίστηκε η συμμετοχή της Περιφέρειας ΑΜΘ στην έκτακτη γενική συνέλευση του ενδιάμεσου φορέα «ΔΕΣΜΟΣ».

Η γενική συνέλευση θα γίνει τη Δευτέρα στην Κομοτηνή.

Την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας- Θράκης θα εκπροσωπήσει ο δικηγόρος Ξάνθης κ. Κώστας Κουρτίδης. Το γεγονός ότι η Περιφέρεια θα συμμετάσχει στην έκτακτη γενική συνέλευση του ενδιάμεσου φορέα σημαίνει πιθανώς εξελίξεις και αποδοχή από πλευράς της Περιφέρειας της νέας κατάστασης στον ενδιάμεσο φορέα.

Όπου πλειοψηφία στο διοικητικό συμβούλιο έχουν τα Επιμελητήρια. Εκτός και αν η συμμετοχή της Περιφέρειας στη γενική συνέλευση εκφραστεί με κάποιον διαφορετικό τρόπο. Δηλαδή αμφισβητηθεί το καινούργιο καθεστώς.

Είναι κάτι το οποίο θα δούμε και θα μάθουμε τη Δευτέρα. Πάντως στην προηγούμενη έκτακτη γενική συνέλευση η Περιφέρεια ΑΜΘ δεν είχε αποφασίσει να συμμετάσχει και δεν συμμετείχε. Καλό είναι ότι παραμένει σε εξέλιξη η διαδικασία για την πρόσληψη εξωτερικών αξιολογητών για να προχωρήσει γρήγορα η επεξεργασία των αιτήσεων στο πρόγραμμα μη επιστρεπτέας προκαταβολής.

Το βασικό μέρος της συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου αφορούσε αιτήματα εταιριών για εγκατάσταση και λειτουργία ανεμογεννητριών στα ορεινά της Θράκης. Τα περισσότερα αιτήματα αφορούν βουνά στο Νομό Ροδόπης.

Το Περιφερειακό Συμβούλιο αντέδρασε αρνητικά σε ορισμένες περιπτώσεις. Γνωμοδοτώντας αντίθετα με τα αιτήματα, όπως είπε μιλώντας στην Πρωινή ο Αντιπεριφερειάρχης Κωστής Σιμιτσής.

Ο χάρτης που έχει να παρουσιάσει για τις ανεμογεννήτριες η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας της χώρας παρουσιάζει αιτήματα και στο νομό της Δράμας. Αντίθετα και με τα έως τώρα δεδομένα δεν υπάρχει κανένα αίτημα εγκατάστασης ανεμογεννητριών στην Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας και Θάσου.

Ο κ. Σιμιτσής δεν αποκλείει το ενδεχόμενο τέτοιο αίτημα να υπάρξει στο μέλλον ειδικά για τη Θάσο. «Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και μετρημένοι» είπε για τα αιτήματα συνολικά. Ο κ. Σημίτης σημειώνοντας ότι τα περισσότερα από αυτά αφορούν τη Ροδόπη, θύμισε ότι το Περιφερειακό Συμβούλιο γνωμοδοτεί επί των αιτημάτων.

Τα σχέδια τελικά αδειοδοτούνται από αρμόδιες υπηρεσίες στην Αθήνα. Ακόμα κι αν οι υπηρεσίες προσπεράσουν τις επιφυλάξεις του Περιφερειακού Συμβουλίου, αυτό μπορεί να επανέλθει με προσφυγή στη δικαιοσύνη.

Διαβάστε επίσης