Σχολιασμός περί των αυξημένων τιμών στα καύσιμα

 Σχολιασμός περί των αυξημένων τιμών στα καύσιμα

Ο Φώτης Πούλος είναι ο πρόεδρος του σωματείου πρατηριούχων υγρών καυσίμων του Ν. Καβάλας.

Αυτές τις μέρες τα καύσιμα και στο Νομό Καβάλας πωλούνται ακριβά. Μας εξηγεί τον λόγο. Γνωστοποιεί αυξήσεις στα λιπαντικά και στα ανταλλακτικά.

Η συνέντευξη

Ερ: Γιατί τόσο ακριβά τα καύσιμα στο Νομό Καβάλας αυτό το διάστημα;

Απ: Τα ίδια είναι σε όλη την Ελλάδα. Το πετρέλαιο το αργό από τις αρχές Οκτωβρίου έχει πάρει μια αύξηση που έχει ξεπεράσει το 50%. Ξεκινήσαμε στις 15 Οκτωβρίου με 43 δολάρια το βαρέλι και χθες το πετρέλαιο ήταν στα 64. Πριν από 3-4 μέρες είχε ξεπεράσει και τα 70 δολάρια. Αυτό είχε σαν συνέπεια την αύξηση των τιμών των υγρών καυσίμων διεθνώς. Θέλω να σας πω ότι στις 15 Οκτωβρίου που ξεκίνησε  η περίοδος του πετρελαίου θέρμανσης η τιμή της αμόλυβδης ήταν στο 1 ευρώ και 42 λεπτά, η μέση τιμή πανελλαδικά. Σήμερα έχει ξεπεράσει το 1 ευρώ και 60 λεπτά.

Ερ: Ακούγεται και το λέει ο κόσμος, ότι μόλις ανεβαίνει η τιμή στο αργό, ανεβαίνουν πολύ γρήγορα οι τιμές στα βενζινάδικα. Όταν πέφτει η τιμή στο αργό, υπάρχει μια μεγάλη καθυστέρηση στις τιμές στα βενζινάδικα.

Απ: Δε συμμερίζομαι αυτή την άποψη. Το μεγαλύτερο ποσοστό των συναδέλφων παίρνουμε τιμές από τα Ελληνικά Διυλιστήρια. Το Α και το Ω για να διαμορφώσουμε τις τιμές είναι το τι θα κάνουν τα Ελληνικά Διυλιστήρια και από εκεί και πέρα οι εταιρείες εμπορίας που πουλάνε στα πρατήρια. Η μέση τιμή από τα Ελληνικά Διυλιστήρια βγαίνει από το τι υπάρχει αυτή τη στιγμή, σήμερα. Βγάζουν ένα μέσο όρο των τεσσάρων τελευταίων ημερών και πουλάνε την πέμπτη μέρα. Οπότε οι αυξήσεις είναι πάρα πολύ γρήγορες και οι μειώσεις όπως σας είπα από τα Ελληνικά Διυλιστήρια. Οπότε σίγουρα υπάρχουν οι αυξήσεις. Στα συμβόλαια αυτά που υπάρχουν, αυτό που είπα προηγουμένως ότι είναι στα 65 και 70 δολάρια το πετρέλαιο το αργό, είναι για συμβόλαια που θα παραδοθούν μετά από 3 ή 4 μήνες. Έχω τονίσει πάρα πολλές φορές ότι το προϊόν είναι καθαρά χρηματιστηριακό. Ακούσανε ότι θα ισορροπήσει λίγο η αγορά με την παραγωγή των εμβολίων, αμέσως-αμέσως πέσανε να ανεβεί το αργό το πετρέλαιο, να κερδίσουν κάποια χρήματα. Εμείς είμαστε πάρα πολύ μικροί για να επηρεάσουμε αυτές τις αγορές.

Ερ: Μας κάνατε μια πολύ ωραία σύγκριση, η τιμή της αμόλυβδης τον Οκτώβριο και η τιμή της αμόλυβδης σήμερα. Αυτές οι συγκρίσεις έχουν ενδιαφέρον. Μιλήστε μας για την τιμή της αμόλυβδης σήμερα και την τιμής της αμόλυβδης τον Απρίλιο του 2020.

Απ: Η τιμή της αμόλυβδης τον Απρίλιο του 2020 ήταν λίγο κάτω από το 1 ευρώ και τα 40 λεπτά. Υπάρχει ένας δεδομένος φόρος που είναι κοντά στο 1 ευρώ και δεν μπορεί να συμπιεστεί παρακάτω. Το αντίθετο δεν το έχουμε φτάσει δηλαδή είχαμε κάποια στιγμή ακόμη μεγαλύτερη τιμή από το 1 ευρώ και 60 λεπτά όταν το πετρέλαιο το αργό είχε ξεπεράσει τα 70, τα 80 και τα 100 ευρώ το βαρέλι πριν 3 και 4 χρόνια. Υπήρχαν και χειρότερα.

Ερ: Η αγορά τι λέει; Θα ανέβει και άλλο η τιμή; Θα σταθεροποιηθεί; Το καλοκαίρι παίζει ρόλο ή μόνο τα εμβόλια παίζουν ρόλο;

Απ: Νομίζω ότι παίζει ρόλο, το πώς θα πάει η παγκόσμια αγορά. Αν μπούμε σε μια κανονικότητα, σύντομα νομίζω ότι θα πάρει το δρόμο του και θα ανεβεί το πετρέλαιο. Αν εξακολουθήσει αυτή η ύφεση γιατί οι μεγάλοι καταναλωτές είναι τα αεροπορικά καύσιμα, είναι οι βιομηχανίες, είναι τα ναυτιλιακά καύσιμα, αν ξεκινήσουνε και υπάρχουν μεγάλες παραγωγές και μεγάλη ζήτηση, νομίζω ότι θα αυξηθεί και το αργό. Οι εκτιμήσεις είναι ότι και φέτος δε θα ξεπεράσουμε, ίσως έχουμε μια διόρθωση τους επόμενους μήνες δηλαδή κατεβούμε από τα 65 δολάρια. Είναι όμως μια εκτίμηση την οποία κάνω εγώ με αυτά που έχω διαβάσει.

Ερ: Τελειώνει η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης για φέτος;

Απ: Το πετρέλαιο θέρμανσης τελειώνει. Τελευταία μέρα είναι η Μεγάλη Παρασκευή 30 Απριλίου. Έχουμε μια μεγάλη αύξηση της τιμής σε σχέση με την έναρξη. Φέτος η μέση τιμή ήταν στα 72 λεπτά το λίτρο και σήμερα η μέση τιμή έχει ξεπεράσει τα 96 και 97 λεπτά το λίτρο. Επειδή έχουμε και άλλες δραστηριότητες που σχετίζονται με το αυτοκίνητο, είχαμε πάρα πολλά χρόνια να δούμε και αυξήσεις στο κομμάτι των ανταλλακτικών, στο κομμάτι των λιπαντικών. Οι εταιρείες των λιπαντικών είχαν να δείξουν αύξηση από το 2015. Βγαίνουν μέσα σε μια μέρα τους τελευταίους μήνες κι ζητάνε πολύ μεγάλες αυξήσεις. Οι εταιρείες των ανταλλακτικών είχαν πάνω από 10 χρόνια να παρουσιάσουν αυξήσεις στους τιμοκαταλόγους τους. Αυτά γίνανε τους τελευταίους μήνες καθημερινά σε πάρα πολλούς τομείς. Ένα λίτρο λάδι που ήταν στο 6% και πήγε στο 6,5 %, μπορεί να μη φαίνεται πολύ αλλά έχει ξεπεράσει το 1-10%. 10% και 12% είναι μεγάλες αυξήσεις σε μεγάλους καταναλωτές και σε μεγάλους όγκους.

Ερ: Πείτε μας πως ήταν ο χειμώνας της πανδημίας και της καραντίνας για τα πρατήρια;

Απ: Όσον αφορά με τις καταναλώσεις για πετρέλαιο θέρμανσης δεν ήταν ιδιαίτερα καλός. Σίγουρα πάρα πολλοί καταναλωτές φουλάρανε και πολύ καλά έκαναν, στην αντίστοιχη περσινή περίοδο που νομίζω ότι δε θα την ξαναδούμε τέτοια περίοδο και τέτοιο Μάρτιο, Απρίλιο, Μάιο όπως πέρσι από θέμα κατανάλωσης και θέμα τιμής. Φέτος δεν ήταν πάρα πολύ καλές οι καταναλώσεις. Ο κόσμος ήταν μέσα αλλά παρόλα αυτά δεν είχε τη μεγάλη οικονομική δυνατότητα να πάρει και να ξαναπάρει πετρέλαιο θέρμανσης. Υπήρχαν μεγάλα μπερδέματα με το περίφημο επίδομα θέρμανσης για ακόμη μια φορά. Κόψανε τους καταναλωτές που πήρανε μετά τον Φεβρουάριο πετρέλαιο, δεν επιδοτήθηκαν και δημιουργήθηκε ένα αλαλούμ για μια ακόμη φορά με αυτό το πράγμα.

Διαβάστε επίσης