• 8 Μαΐου 2024,

Ν. Καβάλας: Ο… απολογισμός της «Αθηνάς» για την Παρασκευή (πίνακας)

 Ν. Καβάλας: Ο… απολογισμός της «Αθηνάς» για την Παρασκευή (πίνακας)

Καθώς μια άκρως φθινοπωρινή μέρα φτάνει στο τέλος της ας κάνουμε μια συνολική αποτίμηση του ύψους βροχής που έπεσε στην περιοχή μας. Τα στοιχεία προέρχονται από μετεωρολογικούς σταθμούς επαγγελματικών προδιαγραφών ώστε να μπορούν τα στοιχεία να είναι συγκρίσιμα.

Πριν παραθέσουμε τα στοιχεία να θυμίσουμε ότι ένα χιλιοστό βροχής (1mm) αντιστοιχεί σε ένα λίτρο βροχής ανά τετραγωνικό μέτρο. Βάσει της συνοπτικής εικόνας σήμερα αναμενόταν το ύψος βροχής σε γενικές γραμμές να είναι συνεχώς μειούμενο καθώς κινούμαστε ανατολικά εντός του νομού, καθώς η κύρια αιτία δημιουργίας υετού ήταν μια ατμοσφαιρική διαταραχή κινούμενη από δυτικά που σταδιακά έχανε την δυναμική της καθώς κινούταν ανατολικότερα-βορειανατολικότερα.

Ωστόσο, βλέπουμε ότι αυτό δεν επιβεβαιώνεται πλήρως από τα δεδομένα που παρατίθενται λόγω της επίδρασης της τοπογραφίας της περιοχής μας. Πιο αναλυτικά, στην κατώτερη τροπόσφαιρα και στην επιφάνεια έπνεαν βορειανατολικοί (μέσα στην μέρα πιο βόρειοι) άνεμοι. Οι άνεμοι αυτοί σε κάποιες περιοχές λειτούργησαν σαν καταβάτες (νεφοδιαλύτες) καθώς προέρχονται από έναν υψηλό ορεινό όγκο κοντά στην περιοχή .

Κάτι τέτοιο συνέβη στο Κοκκινοχώρι και την Νέα Πέραμο όπου είχαμε καταβατική ροή από το Παγγαίο κι έτσι οι περιοχές αυτές είχαν λιγότερο υετό από περιοχές ανατολικότερα τους κάτι παράδοξο αν κάποιος αγνοήσει την ορογραφία της περιοχής. Αντίθετα, σε άλλες περιοχές οι άνεμοι αυτοί λειτούργησαν σαν υετοφόροι λόγω προσυνεμότητας μιας περιοχής σε αυτούς, συνοπτικά όταν μια αέρια μάζα συγκρούεται με έναν ορεινό όγκο αναγκάζεται σε ανύψωση και εν συνεχεία το ανοδικό ρεύμα αυτό εν δυνάμει υγροποιείται και παρατηρείτε μεγαλύτερη νεφοποίηση.

Το φαινόμενο αυτό το παρατηρούμε στο Παλαιχώρι και στην Νικήσιανη όπου τα ύψη βροχής είναι τα μεγαλύτερα του νομού( βρίσκονται στην ανατολική προσήνεμη σε αυτούς τους ανέμους μεριά του Παγγαίου).

Αλλά το παρατηρούμε και στον Λιμένα Θάσου όπου παρότι βρίσκεται στο ανατολικό κομμάτι του νομού είχε από τα μεγαλύτερα ύψη βροχής (η βορειανατολική μεριά του νησιού στην οποία βρίσκεται είναι προσήνεμη στους ανέμους αυτούς).

Για κάθε νεότερο μείνετε συντονισμένοι στο www.meteokav.gr.

Διαβάστε επίσης