• 25 Απριλίου 2024,

Ν. Καβάλας: Στο Παλαιοχώρι το πρώτο 40αρι του καύσωνα – Από την Πέμπτη και μετά η σταδιακή πτώση της θερμοκρασίας

 Ν. Καβάλας: Στο Παλαιοχώρι το πρώτο 40αρι του καύσωνα – Από την Πέμπτη και μετά η σταδιακή πτώση της θερμοκρασίας

Το Meteokav για το πέρασμα του καύσωνα στο Ν. Καβάλας


Το πρώτο 40αρι στην περιοχή μας είναι γεγονός στο Παλαιοχώρι Καβάλας.

Όπως είχαμε τονίσει οι πιο ευπαθείς περιοχές του νομού μας σε υψηλές μέγιστες θα είναι το δυτικό κομμάτι κάμπου όπως και συμβαίνει λόγω της επίδρασης του Παγγαίου σε συνδυασμό με το ανεμολογικό (βορειοδυτικοί καταβάτες).

Καθώς οδεύουμε στην κορύφωση του καύσωνα πέρα από την κορύφωση των υψηλών θερμοκρασιών θα έχουμε μια μεταβολή των χαρακτηριστικών του καύσωνα στην περιοχή μας.

Από αύριο θα επικρατήσουν κυρίως στον δυτικό κομμάτι του νομού άνεμοι δυτικής συνιστώσας. Στα παράκτια θα είναι αρχικά δυτικοί-νοτιοδυτικοί ενώ στα ηπειρωτικά θα είναι δυτικοί-βορειοδυτικοί. Καθώς οδεύουμε προς την νύχτα προς την Τρίτη θα στραφούν σταδιακά στο σύνολο του νομού σε δυτικούς-βορειοδυτικούς.

Ως αποτέλεσμα των παραπάνω θα παρατηρηθεί τις επόμενες 2-3 μέρες:

1) Αύξηση των μέγιστων θερμοκρασιών στα ηπειρωτικά οι οποίες κατά μέσο όρο θα φτάνουν τους 38-39°C, τοπικά υψηλότερα. Πιο ευπαθείς περιοχές για υψηλότερες μέγιστες είναι το δυτικό κομμάτι του κάμπου κοντά στο Παγγαίο, αφού οι δυτικοί άνεμοι στις περιοχές αυτές λειτουργούν σαν καταβάτες. Στα παράκτια δεν αναμένουμε σημαντική αύξηση των μέγιστων τιμών θα κυμανθούν από 32-35°C ωστόσο θα έχουμε αύξηση της δυσφορίας  λόγω της περεταίρω αύξησης της υγρασίας.

2) Οι θερμοκρασίες κατά την διάρκεια της νύχτας θα είναι σαφώς υψηλότερες στο σύνολο του νομού. Το φαινόμενο αυτό θα είναι εντονότερο στα παράκτια και κυρίως στην πόλη της Καβάλας λόγω και της επίδρασης της θερμικής νησίδας. Ενδεικτικά για μεγάλο κομμάτι της νύχτας στη πόλη της Καβάλας (πιο έντονο θα είναι το φαινόμενο την νύχτα Δευτέρα προς Τρίτη) η θερμοκρασία θα παραμείνει πάνω από τους 30-31°C με την ελάχιστη να πέφτει μεταβίας κάτω από τους 30°C.

Να τονίσουμε ότι κατά την διάρκεια της νύχτας προς την Τρίτη τοπικά οι βορειοδυτικοί άνεμοι θα είναι μέτριας έντασης κάνοντας την κατάσταση πιο υποφερτή.

Από την Πέμπτη και μετά αναμένεται σταδιακή πτώση της θερμοκρασίας, κυρίως στα ηπειρωτικά. Ενώ το διάστημα 5-7 Αυγούστου είναι πιθανή η επιστροφή των φαινομένων αστάθειας με την πτώση της θερμοκρασίας να γίνεται μέρα με την μέρα όλο και πιο αισθητή.

Για ενημέρωση σε πραγματικό χρόνο μείνετε συντονισμένοι στο δίκτυο μας.

www.meteokav.gr

Διαβάστε επίσης