Να αποκατασταθεί η αλήθεια

 Να αποκατασταθεί η αλήθεια

Ο ΑΟΚ ιδρύθηκε ως γνωστόν το 1965. Δημιουργήθηκε από την συνένωση των τοπικών ομάδων Φίλιπποι, Ηρακλής και ΑΕΚ. Ήταν ένα ώριμο –τότε- αίτημα της τοπικής κοινωνίας που αποζητούσε με κάθε τρόπο την ενίσχυση του τοπικού ποδοσφαίρου και την εκπροσώπηση της πόλης στις μεγάλες κατηγορίες από ένα μεγάλο και ισχυρό σωματείο. Είχαν προηγηθεί άλλωστε παρόμοιες συνενώσεις σε άλλες επαρχιακές πόλεις και δημιουργήθηκαν από τοπικά μικρά σωματεία η Λάρισα, ο Πιερικός, ο Πανσερραϊκός κ.ά.

Οι τοπικοί παράγοντες λοιπόν των ομάδων Φίλιπποι, Ηρακλής και ΑΕΚ, ξεπέρασαν τους όποιους εγωισμούς τους αλλά και την πολύχρονη ιστορία των συλλόγων τους, διέλυσαν τις ομάδες τους και δημιούργησαν τον ΑΟΚ που λίγα χρόνια μετά κατάφερε και ανέβηκε στην Α’ Εθνική κατηγορία.

Οι ομάδες λοιπόν εκείνες έπαψαν οριστικά και αμετάκλητα να υπάρχουν ως αυτόνομα και αυτοδύναμα σωματεία και εμπεριέχονται πλέον από τότε στην ιστορία του ΑΟΚ. Γι’ αυτό άλλωστε και τα επίσημα χρώματα της ομάδας είναι το μπλέ των Φιλίππων, το άσπρο του Ηρακλή και το κίτρινο της ΑΕΚ.

Μοιάζει λοιπόν με καπηλεία της ιστορίας του ΑΟΚ η εμφάνιση τοπικών σωματείων ως συνέχεια εκείνων των ομάδων. Παρατηρούμε στα σήματα των ομάδων Ηρακλής και ΑΕΚ να εμφανίζεται σήμερα ως έτος ίδρυσης το 1928. Αυτό δεν είναι αλήθεια και εξηγήσαμε παραπάνω το γιατί. Τα σημερινά σωματεία Ηρακλής Καβάλας και ΑΕΚ Καβάλας (η οποία επισήμως στην ΕΠΣΚ είναι εγγεγραμμένη ως ΑΕ Καβάλας) δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με τα ιστορικά προσφυγικά σωματεία που ιδρύθηκαν την δεκαετία του 1920. Εκείνα διαλύθηκαν το 1965 και εμπεριέχονται στην ιστορία και την διαδρομή του ΑΟΚ. Κάθε προσπάθεια λοιπόν οικειοποίησης του ονόματος και της ιστορίας των σωματείων εκείνων είναι ουσιαστικά μια καπηλεία της ιστορίας του ΑΟΚ.

Η σημερινή τοπική ΑΕΚ μάλιστα διοργανώνει σε λίγες μέρες τουρνουά ποδοσφαίρου αφιερωμένο στον Γιάννη Κανάκη, ο οποίος υπήρξε ποδοσφαιριστής της παλιάς ΑΕΚ Καβάλας και μεταγράφηκε στην ΑΕΚ Αθηνών όπου έκανε μεγάλη καριέρα. Και πάντως ουδεμία σχέση έχει με την σημερινή ΑΕ Καβάλας η οποία ιδρύθηκε κάπου στα τέλη της δεκαετίας του 1970 ή αρχές του 1980 ως συνέχεια του τοπικού σωματεία Νεάπολις. Στην αφίσα μάλιστα της διοργάνωσης του συγκεκριμένου τουρνουά αναφέρεται ότι η σημερινή ΑΕΚ έχει μια ιστορία 94 χρόνων, πράγμα εντελώς αναληθές όπως διεξοδικά εξηγήσαμε παραπάνω.

Οφείλουν λοιπόν τα δύο τοπικά σωματεία Ηρακλής και ΑΕΚ να πάψουν να καπηλεύονται την ιστορία των παλιών ομάδων και να προβάλουν την δική τους ιστορία και τα δικά τους επιτεύγματα στο χώρο του τοπικού ποδοσφαίρου. Ώστε μ’ αυτόν τον τρόπο να αποκατασταθεί η αλήθεια αλλά και η μεγάλη ιστορία και διαδρομή του ΑΟΚ.

Θόδωρος Θεοδωρίδης

Διαβάστε επίσης