«Να πετύχουμε ότι καταφέραμε στις εκλογές του 2019»

 «Να πετύχουμε ότι καταφέραμε στις εκλογές του 2019»

Θέματα της προεκλογικής περιόδου, των αποτελεσμάτων των εκλογών της 21ης Μάη και φυσικά των επόμενων εκλογών απασχόλησαν την Τάνια Ελευθεριάδου στη χθεσινή της συνέντευξη στην Πρωινή.

Είναι αισιόδοξη παρά τις προεκλογικές και μετεκλογικές δυσκολίες. Εξηγεί και στηρίζει την αισιοδοξία της. Έγινε και η αυτοκριτική και η ανασυγκρότηση για τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.. Τώρα έχουμε μια καινούργια μάχη μπροστά μας. Οι κάλπες είναι άδειες και πάμε για την ανατροπή των συσχετισμών. Πιστεύω ότι όλα είναι δυνατά, γιατί είναι μια νέα εκλογική αναμέτρηση.

Η συνέντευξη

-Προλαβαίνετε; Γιατί είναι η κάλπη άδεια, αλλά οι μέρες είναι λίγες.

-Είναι λίγες για όλους. Το σοκ του κόσμου είναι μεγάλο. Κάθε μέρα εκατοντάδες συμπολίτες μας επικοινωνούν μαζί μας. Θα γίνει επίσκεψη σε όλες τις περιοχές της Καβάλας και της Θάσου, αλλά αυτό που είναι πρωτοφανές είναι ότι ο κόσμος επικοινωνεί μόνος του μαζί μας. Μας δίνει απλόχερα τη βοήθεια του και αυτό είναι πολύ σημαντικό για εμάς, γιατί φαίνεται ότι υπάρχει μεγαλύτερη συσπείρωση στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ..

-Υπάρχει κόσμος που το μετάνιωσε που δεν ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ;

-Έπαιξε μεγάλο ρόλο το σύστημα της απλής αναλογικής και το πόσο εμείς το υποστηρίξαμε, χωρίς να έχουμε από πουθενά ανταπόκριση. Νομίζω ότι αυτό οδήγησε σε μια χαλαρότερη ψήφο τον κόσμο. Είμαι βέβαιη ότι ένας κόσμος που ψήφισε για διάφορους λόγους άλλα κόμματα, τώρα θα επιστρέψουν στον ΣΥΡΙΖΑ. Κυρίως οι ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και η μεσαία τάξη. Νομίζω ότι τελείωσαν οι πιθανές «υποχρεώσεις», δεν υπάρχει άλλωστε σταυρός.

-Υπονοείτε ότι κάποιοι έφυγαν από τον ΣΥΡΙΖΑ για να ψηφίσουν υποψήφιους άλλων κομμάτων.

-Ναι και είναι εύλογο. Ειδικά στις μικρές κοινωνίες υπάρχουν πολλές περιπτώσεις που ψηφίζεις κάποιον φίλο, κάποιον συγγενή, να έχεις κάτι λόγο.

-Αυτό ισχύει και για τον ΣΥΡΙΖΑ.

-Πιστεύω ότι η συσπείρωση των άλλων κομμάτων ήταν μεγαλύτερη από τον ΣΥΡΙΖΑ. Ήταν αυτό που έχασε το μεγαλύτερο ποσοστό και πιστεύω ότι έχει τις περισσότερες πιθανότητες να αυξήσει αρκετά τα ποσοστά του.

-Και ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε πολλά λάθη. Για παράδειγμα, πιστεύω ότι πρέπει να υποστηρίζει περισσότερο τις επενδύσεις. Ή για παράδειγμα για τον φράκτη στον Έβρο.

-Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι υπέρ των επενδύσεων, με σεβασμό στη νομιμότητα και τις εργασιακές σχέσεις. Δεν είπαμε ποτέ το αντίθετο. Αντιθέτως, η ΝΔ που είναι δήθεν υπέρ, δεν έφερε καμία επένδυση στην Καβάλα.

-Έχω στο μυαλό μου στο Ελληνικό.

-Ας αφήσουμε το Ελληνικό, για το οποίο ο Άδωνις Γεωργιάδης έλεγε ότι θα μπουν οι μπουλντόζες από την πρώτη βδομάδα του Ιουλίου του 2019 και δεν έχει γίνει ακόμα τίποτα. Στην περιοχή μας δεν έχει γίνει ούτε μία επένδυση. Το λέει η ΝΔ θεωρητικά ότι είναι υπέρ των επενδύσεων, αλλά να μην έχει γίνει καμία επένδυση, αντιθέτως οι δύο μεγάλες βιομηχανίες της περιοχής να λειτουργούν χωρίς κανένα σεβασμό στα εργασιακά και περιβαλλοντικά δεδομένα, τότε είναι υποκρισία. Για τον φράκτη, θυμίζω ότι και ο κ. Δένδιας ήταν κατά της κατασκευής του.

-Η αλήθεια είναι ότι υπάρχει πλήθος ΜΜΕ που φαίνεται να στηρίζει τη ΝΔ και φαίνεται ότι η δουλειά τους πιάνει.

-Ακριβώς. Είδατε, και εσείς με ρωτήσατε για κάποιο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν ρωτήσατε κάποιο στέλεχος της ΝΔ να πει τι εννοούσε ένα κορυφαίο στέλεχος της ΝΔ, όπως ο κ. Δένδιας, για τον φράκτη. Οι μεμονωμένες δηλώσεις θα πρέπει να λείπουν από την προεκλογική περίοδο. Πρέπει να γίνεται σύγκριση προγραμμάτων των κομμάτων, για να ξέρει ο κόσμος τι ψηφίζει.

-Πάμε στο πιο πολυσυζητημένο θέμα των ημερών: την κατανομή των εδρών.

-Ο στόχος μας είναι  να πετύχουμε ό,τι πετύχαμε το 2019. Είναι εφικτό. Δηλαδή να πάρουμε ένα ποσοστό 25% και να γίνει η κατανομή των εδρών από την πρώτη κατανομή. Δηλαδή να πιάσουμε το μέτρο. Ο μεγαλύτερος στόχος είναι να ανατρέψουμε τους πολιτικούς συσχετισμούς. Αντιλαμβανόμαστε ότι είναι πολύ δύσκολο, αλλά δεν είναι ανέφικτο. Είναι μια νέα αναμέτρηση. Ζητάμε από τον κόσμο να στηρίξει τον ΣΥΡΙΖΑ και να πάρει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη δύναμη γίνεται. Στην Καβάλα έχει ξαναγίνει. Άλλως κινδυνεύει η Καβάλα να έχει 4 βουλευτές της ΝΔ και καμία της αντιπολίτευσης. Κανείς δεν το θέλει και ο κόσμος το ‘χει καταλάβει. Ο κόσμος έδειξε ποιοι θέλει να τον εκπροσωπήσουν στο ελληνικό κοινοβούλιο. Δεν μπορεί να έχω τριπλάσιο αριθμό ψήφων από την υποψήφια της ΝΔ να μην μπορώ να εκπροσωπήσω τον νομό. Φυσικά, αυτή είναι η ανωμαλία του εκλογικού νόμου, που εμείς θα προσπαθήσουμε να προσπεράσουμε πιάνοντας το εκλογικό μέτρο στην Καβάλα.

Διαβάστε επίσης