Να ξαναδούμε το ελληνικό χρηματιστήριο ενέργειας ζητά ο Γιώργος Καββαθάς

 Να ξαναδούμε το ελληνικό χρηματιστήριο ενέργειας ζητά ο Γιώργος Καββαθάς

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ κ. Γιώργος Καββαθάς ήταν και χθες στην Καβάλα, πάντα φιλοξενούμενος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών και Βιοτεχνών του Νομού.

Η παρουσία του στην πόλη είχε ως αφορμή το μουσικό γεγονός το βράδυ της Τρίτης, τη φιλανθρωπικού χαρακτήρα συναυλία της Μαρινέλλας και του Μάριου Φραγκούλη. Χθες από το πρωί ο κ. Καββαθάς είχε περισσότερο συνδικαλιστική δράση.

Κι έτσι χθες το μεσημέρι παρουσίασε στο χώρο της Ομοσπονδίας τα βασικά σημεία έρευνας του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ για την αποτύπωση του οικονομικού κλίματος στη χώρα μας. Η έρευνα βέβαια παρουσιάστηκε πρώτη φορά στην Αθήνα αρχές του έτους και αναφέρεται στα οικονομικά στοιχεία του β’ εξαμήνου του 2021.

Πάντα για τις μικρές και πολύ μικρές μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Όσα περιλαμβάνει ισχύουν προς το χειρότερο σήμερα καθώς από τον πόλεμο και μετά οι μικρομεσαίοι βιώνουν ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα.

Την παρουσίαση της έρευνας και τα σχόλια του Γιώργου Καββαθά παρακολούθησαν πρόεδροι πολλών σωματείων (μελών της Ομοσπονδίας) και το διοικητικό συμβούλιο αυτής. Εισαγωγικά ο Γιώργος Καββαθάς εξήγησε ότι οι έρευνες του Ινστιτούτου γίνονται δύο φορές το χρόνο και λαμβάνονται πάντα υπόψη και από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στη συνέχεια και μεταξύ άλλων ο Γιώργος Καββαθάς είπε:

«Η χώρα μας βιώνει μία πολυεπίπεδη οικονομική κρίση η οποία διαρκεί 12 χρόνια τώρα. Η πιο πρόσφατη αυτή που ισχύει και σήμερα.Είναι η ενεργειακή κρίση. Όλα αυτά προέρχονται από επιπτώσεις της διεθνούς κατάστασης αλλά ρόλο παίζει και η πολιτική όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων.

Είχαμε προειδοποιήσει την κυβέρνηση για την απόφαση που πήρε τον Αύγουστο του 2021 η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας. Τότε είχε απελευθέρωση τις ρυθμιζόμενες χρεώσεις του ρεύματος. Ήταν ένα τεράστιο λάθος. Υπήρξαν με αφορμή αυτήν την απόφαση αυξήσεις έως και 90% στο ρεύμα.

Η έρευνα παρά ταύτα δείχνει ότι στη διάρκεια του δευτέρου εξαμήνου του 2021 ο οικονομικός δείκτης είχε μία κάποια δυναμική. Γενικότερα πάντως και μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία οι μικρομεσαίες και πολύ μικρές επιχειρήσεις επιβιώνουν σε ένα ιδιαίτερα δυσμενές για αυτές περιβάλλον.

Είναι αποκλεισμένες από κάθε χρηματοδότηση ενώ ακούμε ότι το ύψος αυτής της εξωτερικής οικονομική βοήθειας και των χρηματοδοτήσεων μπορεί να ξεπεράσει και τα 100 δις ευρώ! Οι ανατιμήσεις συνεχίζονται παρά τα μέτρα της κυβέρνησης. Δεν μηδενίζουμε την προσπάθεια της αλλά κάνουμε κριτική σε αυτή την προσπάθεια. Πρέπει επειγόντως ως χώρα να ξαναδούμε το ελληνικό χρηματιστήριο ενέργειας».

Διαβάστε επίσης