Είναι βέβαιο ότι τα νέα κρούσματα θα επηρεάσουν από πλευράς λήψης μέτρων και τις μονάδες του Ν. Καβάλας.
Στην περιοχή μας υπάρχουν κρούσματα και στις Σέρρες και στην Ξάνθη. Ακόμη πιο πρόσφατα στον Έβρο. Οι ειδικοί αναφέρουν ότι πρόκειται για το δεύτερο κύμα της νόσου. Κρούσμα στο Ν. Καβάλας δεν υπάρχει εδώ και αρκετές εβδομάδες.
Η είδηση προέρχεται από την ΕΡΤ Ορεστιάδας:
«Επιβεβαιώθηκαν εργαστηριακά τα κρούσματα ευλογιάς σε εκτροφή αιγοπροβάτων στα Ρίζια Ορεστιάδας, μετά από περίπου επτά μήνες που το ηπειρωτικό μέρος του Έβρου ήταν «καθαρό» από τη ζωονόσο.
Η δυσάρεστη αυτή εξέλιξη ενεργοποιεί εκ νέου τα μέτρα για την ευλογιά, με τις απαγορεύσεις και τις προληπτικές ενέργειες που θα πρέπει να ακολουθούν οι κτηνοτρόφοι, για την αποτροπή της εξάπλωσης του ιού.
Την ίδια ώρα, όμως, μία ακόμα δυσάρεστη εξέλιξη έρχεται να επιδεινώσει περαιτέρω την κτηνοτροφία της περιοχής, καθώς επιβεβαιώθηκε και κρούσμα αφρικανικής πανώλης σε εκτροφή χοίρων στον Πεντάλοφο του δήμου Ορεστιάδας. Η συγκεκριμένη νόσος, που εδώ και πολύ καιρό είναι σε έξαρση στη Βουλγαρία, πέρασε τα σύνορα, πιθανότατα από αγριογούρουνα».

