• 14 Μαΐου 2024,

Νέες υποσχέσεις βουλευτών για τα οικογενειακά επιδόματα του ΙΚΑ

 Νέες υποσχέσεις βουλευτών για τα οικογενειακά επιδόματα του ΙΚΑ

Εκπρόσωποι του σωματείου συνταξιούχων ΙΚΑ Καβάλας βρέθηκαν το πρωί του Σαββάτου στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ όπου κι ενημέρωσαν για το γνωστό πρόβλημα των οικογενειακών επιδομάτων που πρέπει να επιστραφούν έντοκα, τους κυβερνητικούς βουλευτές Τάκη Εμμανουηλίδη και Κώστα Μορφίδη.

Οι δύο βουλευτές υποσχέθηκαν να δράσουν πιέζοντας την κυβέρνηση προκειμένου να εφαρμοστεί δίκαιη ρύθμιση στην επιστροφή των χρημάτων χωρίς αυτή να περιλαμβάνει τόκους. Οι συνταξιούχοι, με επικεφαλής τον πρόεδρο του σωματείου Πέτρο Ταχματζίδη, είπαν στους δύο βουλευτές ότι το ΙΚΑ κατάσχει ακόμη και ποσά ύψους δέκα ευρώ! Εμείς δεχόμαστε να επιστρέψουμε τα οικογενειακά επιδόματα, αλλά όχι με τόκο και όχι μ’ αυτόν τον τρόπο, υπογράμμισαν οι συνταξιούχοι απευθυνόμενοι στους βουλευτές. Εξήγησαν ότι ταυτόχρονα προσπαθούν να χαρακτηρίσουν «ακατάσχετους» τους λογαριασμούς τους προκειμένου να αποφύγουν τις υπερβολικές κινήσεις του ΙΚΑ, που κι αυτές καταγράφονται.

Ο Τάκης Εμμανουηλίδης είπε κατ’ αρχήν στους συνταξιούχους: «Πρόθεσή μας είναι το θέμα να κλείσει έως την ημερομηνία διεξαγωγής του συνεδρίου στην Κομοτηνή, που θα διεξαχθεί στα μέσα Νοεμβρίου. Ξέρουμε ότι αυτή η εκκρεμότητα είναι μια αδικία που θα πρέπει να διορθωθεί, αλλά και από πολιτικής πλευράς είναι ένα πρόβλημα που δεν μας συμφέρει να εκκρεμεί».

Ο Πέτρος Ταχματζίδης ζήτησε από τους βουλευτές να πιέσουν περισσότερο, υπενθύμισε την ανακοίνωση της ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας τον Μάη του 2016, σύμφωνα με την οποία τα επιδόματα θα επιστραφούν άτοκα. Οι βουλευτές παραδέχθηκαν ότι υπήρξε η ανακοίνωση λέγοντας ότι αυτή ήταν και παραμένει η πρόθεση της κυβέρνησης, που δυστυχώς ακόμη δεν έχει υλοποιηθεί.

Δεν μας ικανοποιεί, σημείωσε ο Τάκης Εμμανουηλίδης, ούτε η μείωση του τόκου στο 3% από 5% που ήταν στην αρχή. Ο Πέτρος Ταχματζίδης παρατήρησε ότι υπάρχουν θιγόμενοι συνταξιούχοι που λαμβάνουν επιστολή από το ΙΚΑ βάσει της οποίας τους δίνεται προθεσμία μόλις είκοσι ημερών προκειμένου να ρυθμίσουν το χρέος τους. Ωστόσο, οι κατασχέσεις στους τραπεζικούς λογαριασμούς εφαρμόζονται από την πρώτη εβδομάδα και αρκετά πριν εκπνεύσει η προθεσμία των είκοσι ημερών.

Οι κ.κ. Εμμανουηλίδης και Μορφίδης υποσχέθηκαν άμεση δράση από σήμερα Δευτέρα, με προοπτική να υπάρξει τροπολογία σε πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας που ετοιμάζεται. Αν χρειαστεί θα σας καλέσουμε στην Αθήνα προκειμένου να επισκεφθούμε μαζί το Υπουργείο, είπε ο Τάκης Εμμανουηλίδης, ενώ συνταξιούχος που παρακολουθούσε τη συζήτηση δήλωσε πως έκανε ρύθμιση κι επιστρέφει τα χρήματα τμηματικά κι εντόκως, με αποτέλεσμα η σύνταξή από τα 640 ευρώ να έχει μειωθεί στα 320.

Διαβάστε επίσης