• 19 Μαΐου 2024,

Νέο δικαστικό έτος με διακοπή εργασιών για μία ώρα

 Νέο δικαστικό έτος με διακοπή εργασιών για μία ώρα

Για το νέο δικαστικό έτος η πρώτη μέρα ήταν ουσιαστικά η χθεσινή. Στο δικαστικό μέγαρο Καβάλας συνεδρίασε το τριμελές με 34 υποθέσεις, με την αίθουσα του ακροατηρίου ασφυκτικά γεμάτη, από πολίτες και δικηγόρους.

Οι πολίτες άρχισαν ν΄ αποχωρούν από την πρώτη στιγμή που άρχισε η συνεδρίαση του Δικαστηρίου, με τις αναβολές που δόθηκαν, σε αρκετές από τις 34 υποθέσεις. Πάντως όλες οι υποθέσεις δικάζονται. Δεν υπάρχει θέμα αναβολής λόγω αποχής, αφού αυτή των δικηγόρων έχει τελειώσει. Χθες το δικαστήριο άρχισε τη συνεδρίασή του με μία ώρα καθυστέρηση στις 10.00 το πρωί, λόγω πανελλαδικής κινητοποίησης των δικαστικών υπαλλήλων.

Το πρώτο που έγινε όταν το δικαστήριο άρχισε να συνεδριάζει ήταν η ορκωμοσία νεαρής συμπολίτισσας δικηγόρου, στην οποία όλοι ευχήθηκαν καλή επιτυχία.

Η νέα δικαστική χρονιά για την οποία με πρωτοβουλία του Δικηγορικού Συλλόγου Καβάλας θα γίνει αγιασμός την ερχόμενη Τετάρτη το πρωί, αρχίζει με τις καλύτερες δυνατές συνθήκες, όσον αφορά τους δικαστικούς λειτουργούς. Όλοι είναι στη θέση τους, με μοναδικό νέο πρόσωπο – σε σχέση με το προηγούμενο δικαστικό έτος – την εισαγγελική πάρεδρο Θεοδώρα Μανιώτη.  Είναι το μοναδικό καινούριο πρόσωπο, αφού οι υπόλοιποι δικαστές και εισαγγελείς είναι οι ίδιοι. Πρόεδρος Πρωτοδικών παραμένει ο Ιωάννης Κοσμάτος με δεύτερη Πρόεδρο Πρωτοδικών την Σωτηρία Αρχάκη.

Από την Ομοσπονδία Δικαστικών Υπαλλήλων Ελλάδος δόθηκε στους δημοσιογράφους η απόφαση για τη διακοπή εργασιών τη χθεσινή μέρα, κατά τις ώρες 9.00 έως 10.00 π.μ. Σχετικά αναφέρει: «Κατά τη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΟΔΥΕ την Τρίτη 13/9/2016, ενόψει και της έναρξης του νέου δικαστικού έτους, αποφασίστηκε ομόφωνα, συμβολική διακοπή εργασιών σε όλα τις δικαστικές υπηρεσίες (πλην ΣτΕ) την Παρασκευή 16/9/2016, κατά τις ώρες 09.00 – 10.00 με αιχμή τα αιτήματα:

1ο)Επίσπευση των διαδικασιών στελέχωσης των δικαστικών υπηρεσιών με έμψυχο δυναμικό, δηλαδή: α)των 305 επιτυχόντων της προκήρυξης 1ΕΓ/2016 (επιτυχόντες ΑΣΕΠ 1998) και β)έκδοσης από το ΑΣΕΠ των προκηρύξεων για τις 680 θέσεις δικαστικών υπαλλήλων, για τις 100 θέσεις πληροφορικής και για τις 200 θέσεις δακτυλογράφων.

2ο)Κατάργηση ή τροποποίηση ή αντικατάσταση του άρθρου 48, πριν από την υποβολή ερωτημάτων στο υπηρεσιακό του Αρείου Πάγου, για επιλογή προϊσταμένων Διευθύνσεων.

Η παραπάνω διακοπή εργασιών συνδέεται και με το αίτημα της ΟΔΥΕ (παραπομπή στο έγγραφο με αρ. πρωτ. 119) να συναντηθεί το Δ.Σ. με τον υπουργό δικαιοσύνης, διαφάνειας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων κ. Παρασκευόπουλο, προκειμένου να τεθούν, εκτός των παραπάνω και όλα τα υπόλοιπα σημαντικά και χρονίζοντα προβλήματα του κλάδου».

(Στην φωτογραφία ο δικηγόρος Βασίλης Καγκαϊδης με τον δημοτικό σύμβουλο Φίλιππα Τσανακτσή, ο οποίος ήταν μάρτυρας σε μια από τις δίκες της Παρασκευής)

Διαβάστε επίσης