Νίκος Βογιατζίδης περί αγωγών και μαραθώνιων συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου

 Νίκος Βογιατζίδης περί αγωγών και μαραθώνιων συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου

Υπήρξαν αφορμές για τη χθεσινή συνέντευξη στο ράδιο Πρωινή του Νίκου Βογιατζίδη.

Οι αγωγές του σωματείου των εργαζομένων στη ΒΦΛ, η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.  Ο κ. Βογιατζίδης έχει τις δύο ιδιότητες. Πρόεδρος του σωματείου, δημοτικός σύμβουλος με την παράταξη του Βαγγέλη Παππά ΚΑΠ.

Σχετικά με τις 8 αγωγές κατά εταιριών της ΒΦΛ, επαναλαμβάνοντας γνωστές απόψεις και καταγγελίες, μεταξύ άλλων είπε:  «Λόγω των μέτρων πρόληψης του κορωνοϊού δεν μπορούσαμε να καταθέσουμε τις αγωγές νωρίτερα. Έχουμε καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια και εξάντλησης διαλόγου. Ο κ. Λαυρεντιάδης απέδειξε στην πράξη ότι δεν θέλει να κάνει διάλογο.  Πλέον πληθαίνουν τα παράπονα των κατοίκων των γύρω περιοχών για τον τρόπο που λειτουργεί το εργοστάσιο.

Το στενάχωρο είναι ότι ακόμη και σήμερα υπάρχουν άνθρωποι που δεν καταδικάζουν αυτές τις πρακτικές. Πρακτικές που δεν τιμούν την Καβάλα κι ένα ιστορικό εργοστάσιο. Ένα εργοστάσιο που ήταν και είναι οικονομικός πυλώνας για την περιοχή. Κάναμε 8 αγωγές γιατί κάθε φορά που γίνεται νέα εταιρία πρέπει να καταθέτουμε αγωγές για την καινούργια αν και έχουμε κερδίσει τις προηγούμενες. Με τις αγωγές που καταθέσαμε θέλουμε να επανέλθουμε στις θέσεις εργασίας μας. Θέλουμε να ξαναπάμε στο χώρο που ανήκουμε. Να παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Προσβάλλεται η προσωπικότητα μας, προσβάλλονται οι ίδιες μας οι ζωές. Δεν μπορούμε να είμαστε έρμαιο των παράνομων πρακτικών του κ. Λαυρεντιάδη. Δεν τηρείται το ιδιωτικό συμφωνητικό που υπογράψαμε. Η προηγούμενη συμφωνία που υπογράψαμε με όλες τις εταιρίες. Πρέπει επίσης να ερευνηθεί αν οι νέες εταιρίες τηρούν τις προϋποθέσεις για την άδεια των περιβαλλοντικών όρων».

Η συνέντευξη για το δημοτικό συμβούλιο

Ερ: Ένα σχόλιο για τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου…

Απ: Νομίζω ότι οι συνεδριάσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο δυστυχώς με τον τρόπο τον οποίον διεξάγονται και δεν ξέρω αν μπορεί να υπάρξει ένας τρόπος που να αλλάξει αυτό το πράγμα, χάνουν ακριβώς την ουσία. Ίσως θα βοηθούσε το γεγονός ο πρόεδρος να ήταν περισσότερο αυστηρός. Εγώ εκεί καταλήγω, να τηρούνται οι κανόνες κατά γράμμα, διότι νομίζω ότι ξεχειλώνουμε τους κανόνες και δεν τους τηρούμε πρώτα εμείς.

Ερ: Ένας άλλος δημοτικός σύμβουλος της αντιπολίτευσης είπε την προηγούμενη φορά που συνεδρίασε το δημοτικό συμβούλιο και ταλαιπωρήθηκε, ότι περίμενε 3, 5 ώρες και δεν μίλησε. Εσείς έχετε έρθει σε αυτή τη θέση, να ταλαιπωρήστε ενώ συνεδριάζεται; Να βαριέστε ενδεχομένως; Να μην έχετε υπομονή και αντοχές;

Απ:  Νομίζω ότι οι αντοχές όλων εξαντλούνται. Είναι γεγονός ότι ο ρόλος του δημοτικού συμβούλου έχει υποβαθμιστεί πάρα πολύ και μέσω της αλλαγής του τρόπου που εφαρμόστηκε ο «Κλεισθένης». Νομίζω ότι έχει περιοριστεί αρκετά ο ρόλος του δημοτικού συμβούλου και πολύ περισσότερο με τον τρόπο που είμαστε αναγκασμένοι να ακολουθήσουμε για το καλό όλων λόγω του κορωνοϊού με τις τηλεδιασκέψεις. Είναι γεγονός ότι το πρώτο και κυρίαρχο ρόλο, έχουν οι αρχηγοί των παρατάξεων στην όλη συζήτηση. Εμείς οι δημοτικοί σύμβουλοι περιμένουμε, περιμένουμε, ταλαιπωρούμαστε, είναι ένα γεγονός αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε διαφορετικά.  Κάπως θα μπορούσε να καλυτερεύσει η κατάσταση αν εφαρμόζαμε πλήρως τους κανόνες.  Το πρόβλημα ξεκινάει από όλους αλλά το κυρίαρχο όργανο που θα πρέπει να εποπτεύσει την λειτουργία του δημοτικού συμβουλίου είναι ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου. Καλοπροαίρετα το λέω και βλέπω ότι καταβάλει προσπάθειες και κάθε φορά είναι καλύτερος στον χειρισμό. Νομίζω όμως πρέπει να είναι πολύ πιο αυστηρός στη χρήση των κανόνων.

Ερ: Τι έμεινε σε σας από τη χθεσινή(προχθεσινή) συνεδρίαση όσο την παρακολουθήσατε;

Απ: Ηταν 6, 5 ώρες πραγματικά για διαδικαστικά περισσότερο θέματα. Εγώ περίμενα ότι θα ήταν ένα δημοτικό συμβούλιο το οποίο θα τελείωνε πολύ πιο γρήγορα. Ενδεχομένως θα μας έδινε τη δυνατότητα να βάλουμε κάποια θέματα εκτός ημερήσιας διάταξης όπου θα παίρναμε και κάποιες απαντήσεις από τον Δήμαρχο. Αυτό το οποίο αποφασίσαμε χθες(προχθές) ήτανε για τους παιδικούς σταθμούς, ότι εντέλει καταλήξαμε στον τρόπο με τον οποίο θα υποβάλουν τις αιτήσεις για τη νέα χρονιά έτσι ώστε ο Δήμος να πάρει χρήματα από το ΕΣΠΑ. Χρήματα που ενδεχομένως στερείται από τη αδιαφορία κάποιων. Είναι γεγονός.  Βρέθηκε μια χρυσή τομή έτσι ώστε να μην αδικηθούν και τα λαϊκά στρώματα που δεν έχουν τη οικονομική δυνατότητα. Τα λατομεία ήταν επίσης αυτό που μας απασχόλησε.

Διαβάστε επίσης