• 6 Δεκεμβρίου 2023,

Νοσταλγικό ταξίδι στο παρελθόν από το πιο πολύχρωμο σημείο της Καβάλας (φωτογραφίες)

 Νοσταλγικό ταξίδι στο παρελθόν από το πιο πολύχρωμο σημείο της Καβάλας (φωτογραφίες)

Η πλούσια και άκρως ενδιαφέρουσα ιστορία αιώνων της Καβάλας, μπορεί να εξιστορηθεί μέσα από μια βόλτα στην πανέμορφη Παλιά Πόλη της. Μια μοναδική εμπειρία ζωής περιμένει τον επισκέπτη της περιοχής καθώς σε κάθε βήμα ξετυλίγονται στοιχεία από ιστορίες αιώνων.


Νοσταλγικό ταξίδι στο παρελθόν από το πιο πολύχρωμο σημείο της Καβάλας

Γύρω από τα τείχη της πόλης, λοιπόν, και πάνω σε ένα μικρό, βραχώδες ακρωτήριο η συνοικία της Παναγίας, όπως είναι διαφορετικά γνωστή, προσφέρεται για ένα μοναδικό ταξίδι στο χρόνο. Πλακόστρωτα δρομάκια, σπίτια χαρακτηριστικής, τοπικής αρχιτεκτονικής, χρωματιστές αυλές και ευωδιαστοί κήποι και κάποια από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της πόλης συναντώνται στην Παλιά Πόλη της Καβάλας.

Ανάμεσα στα όσα σίγουρα εντυπωσιάζουν το Ιμαρέτ, ένα υπέροχο μνημείο του 19ου αιώνα, κλασικό δείγμα ισλαμικής αρχιτεκτονικής, που δημιουργήθηκε από τον ιδρυτή της τελευταίας αιγυπτιακής δυναστείας Μωχάμετ Άλη. Χτίστηκε με σκοπό να αποτελέσει μουσουλμανικό ιεροδιδασκαλείο- οικοτροφείο και πτωχοκομείο, ενώ σήμερα αποτελεί σημείο αναφοράς για την Καβάλα, καθώς λειτουργεί ως πολυτελέστατο ξενοδοχείο.

Προς το άκρος της Χερσονήσου της Παναγίας συναντάται η πλατεία Μωχάμετ Άλη με το «κονάκι» του Μωχάμετ Άλη -ένα από τα πιο χαρακτηριστικά δείγματα οθωμανικής αρχιτεκτονικής του 18ου αιώνα- που σήμερα λειτουργεί ως μουσείο, καθώς και το άγαλμά του.

Σημείο αναφοράς της περιοχής ο Ιερός Ναός της Παναγίας που χρονολογείται από τον 15ο αιώνα, καθώς και ο Φάρος του 19ου αιώνα, στο σημείο της χερσονήσου όπου τα βράχια με τη θάλασσα γίνονται ένα. Καιρού επιτρέποντος από εδώ η θέα φτάνει από τη Θάσο στο βάθος μέχρι το Άγιο Όρος στα δυτικά.

Άξιο αναφοράς και το συγκρότημα του Χαλίλ Μπέη, με το ομώνυμο τέμενος του 16ου αιώνα, όπου μεταξύ 1930-1940 φιλοξενήθηκε η φιλαρμονική της Καβάλας. Στο ψηλότερο σημείο της Παλιάς Πόλης στέκει αγέρωχο στο πέρασμα του χρόνου το επιβλητικό Φρούριο της Καβάλας, απ’ όπου η πανοραμική θέα στην πόλη κόβει την ανάσα.

Το μεσαιωνικό Υδραγωγείο με μέγιστο ύψος 25 μ. και μήκος 270 μ. λειτουργεί ως το «σύνορο» της Παλιάς με τη σύγχρονη πόλη της Καβάλας. Γνωστό και ως Καμάρες, αποτελεί ένα από τα πλέον αναγνωρίσιμα σημεία της πόλης.

πηγή: newsbeast.gr

Διαβάστε επίσης