• 6 Μαΐου 2024,

Ντίνος Κλειτσιώτης για τα διόδια και τον εξωδικαστικό μηχανισμό

 Ντίνος Κλειτσιώτης για τα διόδια και τον εξωδικαστικό μηχανισμό

Περισσότεροι από τετρακόσιοι άνθρωποι συγκεντρώθηκαν το απόγευμα της Τετάρτης στον κόμβο του Αγίου Σίλα, κλείνοντας την Εγνατία οδό για μία περίπου ώρα. Οι κινητοποιήσεις κατά των νέων διοδίων θα συνεχιστούν, είπε η δήμαρχος Καβάλας και δεν απέκλεισε προσφυγή στη δικαιοσύνη για το έργο της κατασκευής των διοδίων. Η διαδικασία της δημοπράτησης ορίστηκε για την ερχόμενη εβδομάδα με εναλλακτική ημερομηνία αρχές Αυγούστου. Λίγη ώρα μετά, η ΝΟΔΕ Καβάλας πραγματοποίησε ενημερωτική εκδήλωση με θέμα τα κόκκινα δάνεια και την εφαρμογή του εξωδικαστικού μηχανισμού.

Σε καμία από τις δύο περιπτώσεις η προσέλευση του κόσμου δεν ήταν η προσδοκώμενη και άρα ικανοποιητική. Ζητώντας από τον πρώην βουλευτή ΝΔ Καβάλας Ντίνο Κλειτσιώτη να ερμηνεύσει την απουσία του κόσμου, τον ρωτήσαμε.

ΕΡ: Θα πρέπει να σταθούμε αυστηροί έναντι των πολιτών που απουσίαζαν προτιμώντας να βρίσκονται κάπου αλλού;

ΑΠ: Αμφότερες οι δύο περιπτώσεις δεν είχαν την αναμενόμενη ανταπόκριση από τον κόσμο. Αυτό τα αποδίδω στην εποχή που διανύουμε κατά την οποία ο κόσμος λείπει στις διακοπές του για να χαλαρώσει. Βεβαίως, το θέμα των διοδίων είναι πάρα πολύ σοβαρό για την πόλη και τους κατοίκους αφού οι περισσότερες νταλίκες θα περνούν πλέον από το κέντρο της Καβάλας.

ΕΡ: Τότε γιατί ο κόσμος δεν έσπευσε στη διαμαρτυρία;

ΑΠ: Αφενός ο κόσμος έχει πια βαρεθεί κι αφετέρου ας δούμε ποιοι κυβερνούν και ποιοι βρίσκονται στην αντιπολίτευση. Ο κόσμος της ΝΔ δε συμμετέχει σε ανάλογες εκδηλώσεις. Έχει μια άλλη κουλτούρα και μια διαφορετική φιλοσοφία. Οι ψηφοφόροι της ΝΔ ποτέ δε συμμετείχαν σε παρόμοιους τρόπους διαμαρτυρίας. Εκεί λοιπόν αποδίδω την μειωμένη ανταπόκριση. Μπορεί να είναι δυσαρεστημένος ο κόσμος από την ενδεχόμενη λειτουργία των διοδίων, αλλά δεν επιθυμεί να μετέχει ο δικός μας κόσμος.

ΕΡ: Τι θα πρέπει να κάνουν οι καβαλιώτες ώστε να γλιτώσουν από τη λειτουργία των άδικων διοδίων;

ΑΠ: Όσα πρέσβευε ο ΣΥΡΙΖΑ εν όσο ήταν στην αντιπολίτευση, ανοίγοντας τις μπάρες και υποστηρίζοντας ότι η έλευση στους δημόσιους δρόμους θα πρέπει να είναι δωρεάν, σήμερα που βρίσκεται στην κυβέρνηση τα έχει λησμονήσει.  Όχι μόνο δεν καταργούν τα διόδια της Μουσθένης, όπως υπόσχονταν στον παρελθόν, αλλά θα επιβάλλουν πολλά επιπλέον διόδια. Και ειδικά ο σταθμός στην Άσπρη Άμμο θα προκαλέσει τεράστιες επιπτώσεις στην πόλη μας.

ΕΡ: Δηλαδή το παιχνίδι είναι χαμένο;

ΑΠ: Πιστεύω ότι αυτό ισχύει δυστυχώς, έστω κι αν υποστηρίζω πως οι αντιδράσεις θα πρέπει να συνεχιστούν έστω κι αν είναι υποτονικές. Έτσι ώστε η κυβέρνηση να λάβει το μήνυμα και να επανεξετάσει τα δεδομένα, ιδιαίτερα για την προτεινόμενη τοποθεσία. Θυμάμαι, όταν εμείς είμαστε κυβέρνηση, τότε οι σημερινοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ερχόταν στα διόδια της Μουσθένης και ανέβαζαν τις μπάρες, προτρέποντας τον κόσμο να παρανομήσει. Σήμερα, οι συγκεκριμένοι βουλευτές σιωπούν. Μάλιστα, ένας εξ αυτών αν και δήλωσε πως θα μετέχει στις διαμαρτυρίες παράλληλα διευκρίνισε ότι θα υπογράψει για την κατασκευή του σταθμού της παράκαμψης.

ΕΡ: Όταν δηλαδή είσαι βουλευτής της επαρχίας δεν προλαβαίνεις ταυτόχρονα να είσαι και βουλευτής της εκλογικής σου περιφέρειας;

ΑΠ: Αυτές τις συμπεριφορές ας τις δει κι ας τις αξιολογήσει ο κόσμος που πίστεψε στα μεγάλα προεκλογικά λόγια, όπως όχι άλλα διόδια, όχι άλλες μειώσεις συντάξεων, όχι άλλη μείωση αφορολογήτου. Δυστυχώς η σημερινή κυβέρνηση δεν επαληθεύτηκε σε τίποτε από όσα είχα υποσχεθεί. Πρόκειται για μια συμπαγής ομάδα που ψηφίζει όλα τα μέτρα που προτείνονται. Μακάρι ορισμένα από εκείνα που υπόσχονταν ως αντιπολίτευση να τα πραγματοποιούσαν και τότε εγώ θα ήμουν ο πρώτος που θα επικροτούσα την ενέργειά τους. Φαίνεται ωστόσο ότι όλα τα προεκλογικά τους λόγια ήταν ένα ψέμα.

ΕΡ: Θεωρείτε ότι ο εξωδικαστικός μηχανισμός θα είναι ένα καλό μέτρο για τους πολίτες;

ΑΠ: Φαινομενικά πρόκειται για ένα θετικό μέτρο ωστόσο επί του πρακτέου δε θα αποδώσει. Διαβάζοντας προσεκτικά το νόμο, διαπιστώνει κανείς ότι υπάρχουν τέτοιες γραφειοκρατικές αγκυλώσεις που κατά την εκτίμησή μου δε θα επιτρέψουν ούτε δύο από τους δέκα να τακτοποιήσουν τις υποθέσεις τους μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού. Ο νόμος Δένδια ήταν άριστος. Δεν εφαρμόστηκε στην πράξη διότι είχε ψηφιστεί το φθινόπωρο του 2014 και στο τέλος της χρονιάς έπεσε η κυβέρνηση. Χιλιάδες πολίτες θα καταθέσουν αιτήσεις για την διευκόλυνσή τους, διότι πάνω από δύο εκατομμύρια Έλληνες οφείλουν σε κόκκινα δάνεια, σε ασφαλιστικά ταμεία και στην εφορία.

Διαβάστε επίσης