• 24 Απριλίου 2024,

Καπλάνης Ιωσηφίδης: Να μη λησμονούμε το «Ήλιος και Πέτρα»

 Καπλάνης Ιωσηφίδης: Να μη λησμονούμε το «Ήλιος και Πέτρα»

Προ 38 ετών άρχισαν στη Νέα Καρβάλη οι διεθνείς λαογραφικές εκδηλώσεις που μας είναι περισσότερο γνωστές ως φεστιβάλ «Ήλιος και Πέτρα». Στη συνέχεια, τη σκυτάλη της διοργάνωσης ανέλαβε ο δήμος Καβάλας που δικαιούται να μοιράζεται το «αγαθό». Το COSMOPOLIS, μας είπε από τη ραδιοφωνική συχνότητα της ΠΡΩΙΝΗΣ ο Καπλάνης Ιωσηφίδης, πρόεδρος της Στέγης Πολιτισμού Νέας Καρβάλης, είναι μια μεγάλη γιορτή για την πόλη με δεκάδες παράλληλες δράσεις.

Το «Ήλιος και Πέτρα» παραμένει «πλατωνικά ερωτευμένο», μόνο με την παράδοση των λαών. Οι δύο διοργανώσεις δηλαδή έχουν μεγάλη διαφορά. Ίσως γι’ αυτό και η συνεννόηση με το δήμο Καβάλας είχε ως αποτέλεσμα να διογκωθεί η δραστηριότητα εντός της πόλης και το «Ήλιος και Πέτρα» να αποτελεί ένα μικρό κομμάτι του προγράμματος των υπολοίπων εκδηλώσεων.

«Αυτό μπορεί να μην είναι κακό, αλλά στη δίνη των καιρών δε θα πρέπει να ξεχνούμε τις κύριες παραστάσεις όπως εκείνη που θα φιλοξενηθεί στο ΑΚΟΝΤΙΣΜΑ. Η πηγαία έκφραση και το ομαδικό πνεύμα των λαών, των χορευτών, των νέων ανθρώπων από όλη τη γη εκφράζεται απόλυτα κι αποκλειστικά στο ΑΚΟΝΤΙΣΜΑ. Αυτό είναι δεδομένο.

Άρα, άλλο είναι η μεγάλη γιορτή της πόλης που της αξίζει και πρέπει να διοργανώνεται κι άλλο είναι το λαογραφικό κομμάτι που εκφράζεται μέσω των ξένων συγκροτημάτων στο ΑΚΟΝΤΙΣΜΑ. Έτσι λοιπόν κι όπως συνηθίζεται, το βράδυ της Παρασκευής θα υποδεχθούμε στην πλατεία της Νέας Καρβάλης τις ξένες αποστολές αλλά και τον κόσμο, προκειμένου όλοι να χαρούν και να γνωριστούν μεταξύ τους. Οι γυναίκες της Νέας Καρβάλης ετοίμασαν εβδομήντα και πλέον πίτες για να προσφερθούν στον κόσμο. Η ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ θα μας προμηθεύσει με κρασί. Οι ηχητικές εγκαταστάσεις είναι έτοιμες για μουσική και χορό.

Στις 9:00 το βράδυ του Σαββάτου στο θέατρο του ΑΚΟΝΤΙΣΜΑΤΟΣ με ελεύθερη είσοδο θα εμφανιστούν όλες οι χώρες μαζί με το χορευτικό συγκρότημα της Στέγης Πολιτισμού Νέας Καρβάλης», σημείωσε ο Καπλάνης Ιωσηφίδης, που προέβλεψε ότι το φετινό ενδιαφέρον του κόσμου θα προσελκύσουν οι αποστολές από το Περού και τη Βουλγαρία.

Διαβάστε επίσης