Ο 32χρονος Ταλίμ Χαν Μπατζίκ από τα Ιμαλάϊα στην Καβάλα λόγω εκδήλωσης!

 Ο 32χρονος Ταλίμ Χαν Μπατζίκ από τα Ιμαλάϊα στην Καβάλα λόγω εκδήλωσης!

Το διαφορετικό στην εκδήλωση του Ομίλου Καβάλας για τη Διάδοση της Ελληνικής Γλώσσας (έγινε το απόγευμα του Σαββάτου στη Δ. Βιβλιοθήκη), οφείλεται στο θέμα της και στην παρουσία σε αυτήν του 32χρονου Ταλίμ Χαν Μπατζίκ. Ενός νέου ανθρώπου προερχόμενου από τα Ιμαλάϊα. Στην εκδήλωση δεν υπήρξε ούτε ένας επίσημος! Η αίθουσα παρά ταύτα είχε αρκετό κόσμο, απλούς ανθρώπους που η περιέργεια τους «έσπρωξε» στο να παραστούν σε μια ομιλία για τους Καλάς των Ιμαλαϊών. Ο Ταλίμ Χαν Μπατζίκ είναι ένας από αυτούς, αν και τελευταία βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη. Μετά από πρόσκληση της Ελισάβετ Μελά Αθανασοπούλου (αν. καθηγήτρια γλωσσολογίας στο ΑΠΘ). Η κ. Μελά Αθανασοπούλου ήταν η ομιλήτρια στην εκδήλωση. Αναφέρθηκε στους Καλάς και στη διάλεκτο τους, σημειώνοντας ότι η γλώσσα αυτή είναι υποψήφια προς εξαφάνιση. Χαρούμενος ο πρόεδρος του Ο.Δ.Ε.Γ. κ. Κόντος, είπε προ της έναρξης της εκδήλωσης: « Ακόμη και η Αθήνα έχει στραμμένη την προσοχή της στην εκδήλωση μας».

Στην υποδοχή του κοινού και στην πρώτη εικόνα της αίθουσας κοπέλα , εκπρόσωπος του συλλόγου, ντυμένη με τα ρούχα των Καλάς ενώ ο Ταλίμ Χαν Μπατζίκ φορούσε καπέλο προερχόμενο από τον τόπο του. «Πέρα από τις αεροπορικές πτήσεις, για να φθάσεις στα Ιμαλάϊα χρειάζεται να ταξιδέψεις οδικώς (με τζιπ) 12 συνεχόμενες ώρες» μας είπε η κ. Ελισάβετ Μελά Αθανασοπούλου. Ο δε Ταλίμ Χαν Μπατζίκ που φυσικά ήρθε πρώτη φορά στην πόλη μας, την χαρακτήρισε πολύ όμορφη. Βρήκε αρκετές ομοιότητες με τη Θεσσαλονίκη. Εντύπωση του έκαναν τα φαρδιά πεζοδρόμια δίπλα στη θάλασσα. Ωραίες διαδρομές για περπάτημα, σχολίασε.

Η ομιλία της αναπληρώτριας καθηγήτριας (παρουσίασε δύο εισηγήσεις) ήταν απλή, κατάλληλη για το ευρύ κοινό. Όσο για τον καιρό αυτήν την εποχή στα Ιμαλάϊα, ο Ταλίμ Χαν Μπατζίκ είπε ότι είναι ίδιος με τον καιρό στην κορυφή του Ολύμπου! Η κ. Ελισάβετ Μελά Αθανασοπούλου χάρισε τρία βιβλία της στη Δ. Βιβλιοθήκη, ο Ταλίμ Χαν Μπατζίκ χειροκροτήθηκε θερμά από το κοινό κι η συζήτηση που επακολούθησε κράτησε αρκετή ώρα. Ενδεικτική του ενδιαφέροντος που υπήρχε μεταξύ των συμμετεχόντων σε αυτήν.

Διαβάστε επίσης