Στενή σχέση εσωκομματικών εκλογών και επόμενου βουλευτικού ψηφοδελτίου

 Στενή σχέση εσωκομματικών εκλογών και επόμενου βουλευτικού ψηφοδελτίου

Η αυλαία της πρώτης πράξης για τις εσωκομματικές εκλογές στη ΝΔ Καβάλας «έπεσε» το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής. Έληξε δηλαδή η προθεσμία για την κατάθεση των υποψηφιοτήτων, όσον αφορά την εκλογή:  προέδρου ΝΟΔΕ- μελών ΝΟΔΕ- προέδρων ΔΗΜΤΟ- μελών ΔΗΜΤΟ και συνέδρων (για το προσεχές συνέδριο του κόμματος). Το πρώτο συμπέρασμα όσον αφορά τους ενδιαφερόμενους- υποψηφίους είναι ότι όλα εξελίχθηκαν φυσιολογικά. Με εξαίρεση τη μη προβλεπόμενη υποψηφιότητα (για τη θέση του προέδρου της ΝΟΔΕ) της κ. Μαρίας Παραντινού. Όλα τα άλλα ήταν τα αναμενόμενα, το ενδιαφέρον σε γενικές γραμμές αποδείχθηκε μικρό κι οι υποψήφιοι είναι στις περισσότερες περιπτώσεις οι «ίδιοι και οι ίδιοι».

Καταλαβαίνουμε ότι οι εσωκομματικές εκλογές στη ΝΔ Καβάλας στα μέσα Μάη έχουν στενή σχέση με το βασικό μας θέμα, τη σύνθεση του επόμενου βουλευτικού ψηφοδελτίου. Κι αυτό ωστόσο είναι αναμενόμενο μιας και το μεγάλο «ντέρμπι» ήταν και παραμένει  το ποιοι θα είναι υποψήφιοι βουλευτές και όχι ποιοι θα εκλεγούν στα κομματικά όργανα. Η ΝΔ Καβάλας είναι «ζωντανή» οργάνωση, έχει τις απώλειες της λόγω των ειδικών συνθηκών που επικρατούν στην κοινωνία ( ο κόσμος δεν εμπιστεύεται όσο στο παρελθόν τα κόμματα), ετοιμάζεται για τα ζητήματα που θα ανακύψουν την ώρα των εκλογών αφού όσοι θέλουν να είναι υποψήφιοι βουλευτές δεν χωρούν όλοι στις 5 θέσεις του ψηφοδελτίου (η 6η είναι του Νίκου Παναγιωτόπουλου).

Δεν ήταν αστείο

Η Μαρία Παραντινού συγκέντρωσε εύκολα τις 30 απαραίτητες υπογραφές μελών κι είναι υποψήφια πρόεδρος της ΝΟΔΕ. Η κινητοποίηση της δεν ήταν αστείο, όπως κάποιοι αρχικά πίστεψαν. Ήταν μια συνειδητή της πρωτοβουλία για να θυμίσει τις αντιθέσεις της με τον Μπάμπη Δράκο (υπήρχαν και στις προηγούμενες εσωκομματικές εκλογές) αλλά και την απόφαση της να απομακρυνθεί πολιτικά από τον κουμπάρο της Γιώργο Καλαντζή. Ένας άλλος κουμπάρος του Γιώργου Καλαντζή, ο Χρήστος Χριστακάκης, ήταν από τους πρώτους που την στήριξαν. Πολλοί είναι αυτοί που δεν πιστεύουν ότι η κ. Παραντινού απομακρύνθηκε από τον πρώην υπουργό. Σήμερα κάτι τέτοιο ισχύει. Ο κ. Καλαντζής φέρεται να δήλωσε την διαφωνία του με την υποψηφιότητα της, όσο είχε την δυνατότητα την εμπόδισε. Όμως η κ. Παραντινού άλλοτε μόνη της κι άλλοτε στηριγμένη στις γνωριμίες που απέκτησε ως συνεργάτιδα του κ. Καλαντζή πέτυχε άνετα τον στόχο της υποψηφιότητας της. Επειδή ο Μπάμπης Δράκος θα την κερδίσει εύκολα, όλοι παραδέχονται αυτό το γεγονός, το ενδιαφέρον αφορά τις επόμενες της κινήσεις. Ήδη λέγεται ότι την προσέγγισε ο Μακάριος Λαζαρίδης. Ο οποίος τέτοιες ευκαιρίες δεν τις αφήνει. Υπέρ του κ. Λαζαρίδη λέγεται ότι κινείται και ο Χ. Χριστακάκης.

Στη ΔΗΜΤΟ Καβάλας νέος πρόεδρος θα εκλεγεί ο μοναδικός υποψήφιος κ. Χάϊτας. Στη ΔΗΜΤΟ Παγγαίου υπάρχουν δύο υποψήφιοι πρόεδροι, άρα ενδιαφέρουσα διαδικασία. Ο Παναγιώτης Επίτροπος επιθυμεί να επανεκλεγεί κι ο Μπάμπης Σαράντος θέλει να τον κερδίσει. Τα στελέχη του κόμματος ήδη μοιράζονται ανάμεσα στους δύο. Σε Θάσο και Νέστο οι υποψήφιοι είναι μοναδικοί. Ένας σε κάθε ΔΗΜΤΟ. Όπου υπάρχει ένας υποψήφιος πρόεδρος ΔΗΜΤΟ ίσως να μην γίνει καθόλου ψηφοφορία.

Για να εκλεγούν μέλη της ΝΟΔΕ Καβάλας υποψήφιοι είναι οι Ιωσηφίδης Αλέκος (εκπαιδευτικός), Παπαδόπουλος Σωτήρης (από την περιοχή της Χρυσούπολης), Κλειτσιώτης Δημήτρης (από το Παγγαίο), Τσάμαρης Σταμάτης, Φρατζεσκάκης Μανώλης, Μπακιρτζής Σταύρος, Παπαευθυμίου Σταύρος, Χριστακάκης Χρήστος, Μουρελάτος, Πάσχου Θανάσης (πρώην πρόεδρος ΔΕΥΑΚ), Γιώργος  Σαββίδης, Νίκος Μωϋσογλου (από τον Αμυγδαλεώνα), ο δημοτικός σύμβουλος Χάρης Τριανταφυλλίδης, ο Ιορδάνης Παπαντίδης, Στέλλα Παπαδοπούλου. Δεν είναι υποψήφιοι ο περιφερειακός σύμβουλος Σωτήρης Παπαδόπουλος και ο Θανάσης Μήττας. Σύμφωνα με τις πρώτες προβλέψεις, οι παλιοί έχουν μεγάλο προβάδισμα στο να επανεκλεγούν.

Οι επόμενες ημερομηνίες της ίδιας διαδικασίας είναι: 4 Μάη λήξη προθεσμίας για εξόφληση συνδρομής μελών ηλεκτρονικά, 13 Μάη διεξαγωγή των ψηφοφοριών.

 

Διαβάστε επίσης