Αρχές του 2026 ο Αλέξης Πολίτης θα ανακοινώσει τον επόμενο στόχο του.
Μένει στην αυτοδιοίκηση κι όπως όλα αναφέρουν, θα ανακοινώσει την υποψηφιότητα του στο Δήμο Καβάλας. Ο ίδιος αποφεύγει να είναι συγκεκριμένος. Τουλάχιστον ως τώρα. Επί των εκλογών και των αλλαγών στην αυτοδιοίκηση, είναι σύμφωνος.
Η συνέντευξη
Ερ: Πείτε μας την άποψη σας για τις αλλαγές οι οποίες προέκυψαν στην τοπική Αυτοδιοίκηση;
Απ: Γενικότερα οι αλλαγές οι οποίες ανακοινώθηκαν και προφανώς θα αποτελέσουν νόμο του κράτους κάποια στιγμή, δεν νομίζω ότι μπορεί ανατραπεί αυτό παρά της αντιθέσεις που ενδεχομένως υπάρχουν, νομίζω ότι είναι σε καλή κατεύθυνση. Απαντούν σε ουσιαστικά προβλήματα θα έλεγα. Ας μιλήσουμε για τη δεύτερη Κυριακή όπου οι παρατάξεις τόσο οι Δημοτικές όσο και οι Περιφερειακές μπαίνουν σε μια λογική αν θέλετε υποσχέσεων. Δοσοληψιών, που δεν υπηρετεί και δεν εξυπηρετεί κανέναν και δεν υπηρετεί σίγουρα τη δημοκρατία αυτό το πράγμα. Νομίζω ότι είναι πιο ουσιαστικό και πιο σωστό ο Δήμαρχος ή ο Περιφερειάρχης να εκλέγεται είτε με το 42% συν 1. Αλλιώς με τη δεύτερη ψήφο η οποία θα επανακαταμετρηθεί κατά τη διαδικασία της μη επίτευξης του στόχου του 42% που ίσως να είναι και δύσκολο. Οπότε θα υπάρχουν πολλές τέτοιες μετρήσεις αλλά είναι καλό και νομίζω ότι πρεσβεύει τα δημοκρατικά ιδεώδη. Είναι μια σωστή διαδικασία (η κατάργηση της Δεύτερης Κυριακής).
Ερ: Πότε να περιμένουμε να ανοίξει τα χαρτιά του ο Αλέξης Πολίτης;
Απ: Δεν θα το κάνουμε «γκραν γκινιόλ», ούτε θα κουράσουμε κανέναν… Όταν θα έρθει η ώρα θα υπάρξουν ανακοινώσεις. Φαντάζομαι ότι το 2026 είναι μια χρονιά ουσιαστικών πολιτικών παρεμβάσεων. Το 2026 θα φέρει όχι μόνο από την πλευρά τη δική μου αλλά και πολλών άλλων που θέλουν να ασχοληθούν με την αυτοδιοίκηση σε οποιαδήποτε βαθμίδα διοίκησης, θα φέρει αλλαγές και ενδεχομένως ειδήσεις. Οι αλλαγές του εκλογικού νόμου πέραν του 42% ή της κατάργησης της δεύτερης Κυριακής, επιφέρουν και άλλα πράγματα που για μένα είναι σε πολύ καλή κατεύθυνση. Υπάρχει ο ορισμός εκλογής των συμβούλων χωρίς σταυρό. Αυτό που λέμε ψηφοδέλτιο Επικρατείας στις βουλευτικές. Τώρα θα το έχουμε και στις Δημοτικές και Περιφερειακές εκλογές. Άνθρωποι που έχουν ένα κύρος και μια προσωπικότητα και δεν φαίνονται, θα τους δοθεί τώρα η ευκαιρία στο ψηφοδέλτιο κάθε υποψηφίου Δημάρχου ή κάθε υποψηφίου Περιφερειάρχη να κατέλθουν στην πολιτικό στίβο. Και κάποιοι από αυτούς θα εκλεγούν χωρίς σταυρό. Παράλληλα, εισάγεται και μια νέα καινοτομία που θα είναι τα Συμβούλια των Νέων, αναβαθμίζοντας έτσι τον σημερινό θεσμό των Τοπικών Συμβουλίων Νέων.

