Ο Άλκης Ζοπόγλου για το φεστιβάλ που αρχίζει την Τρίτη: «Ένα Cosmopolis με πάρα πολλές συναυλίες»

 Ο Άλκης Ζοπόγλου για το φεστιβάλ που αρχίζει την Τρίτη: «Ένα Cosmopolis με πάρα πολλές συναυλίες»

Η πρώτη εκδήλωση του φετινού Cosmopolis είναι προγραμματισμένη για την ερχόμενη Τρίτη.

Η πρώτη εκδήλωση του φετινού και πολλά υποσχόμενου φεστιβάλ. Πρώτη φορά επί Ζοπόγλου χωρίς κορωνοϊό, χωρίς μέτρα και απαγορεύσεις. Το γεγονός βοήθησε ώστε να σχεδιαστεί αυτό που εξ αρχής ήταν η σκέψη, η πρόταση του συμπολίτη καλλιτεχνικού διευθυντή της διοργάνωσης.

Η συνέντευξη

Ερ: Αρχίζει την προσεχή Τρίτη το Cosmopolis του 2022.  Είναι όλα έτοιμα για την πρώτη εκδήλωση, για τα πρώτα γεγονότα;

Απ: Μας πως δεν είμαστε έτοιμοι; Έχουμε ένα χρόνο που προετοιμαζόμαστε και οφείλουμε να είμαστε έτοιμοι. Η πρώτη εκδήλωση θα είναι ένα αφιέρωμα στη Μικρασιατική καταστροφή. Θα γίνει στο Κάστρο. Είναι μια 50μελής ορχήστρα η Terpsis Orchestra, η οποία είναι αυτή που ουσιαστικά θα ανοίξει την αυλαία του Cosmopolis για φέτος.

Ερ: Στη συνέχεια να πούμε τις πρώτες εκδηλώσεις;

Απ: Να δώσουμε μια συνολική εικόνα στον κόσμο. Το φετινό Cosmopolis έχει χωριστεί σε τρία τετραήμερα. Το πρώτο θα τρέξει 7 με 10 Ιουλίου, το οποίο θα είναι ένα αφιέρωμα στην κιθάρα με πολύ διάσημους βιρτουόζους κιθαρίστες που θα κάνουν και σεμινάρια αλλά και συναυλίες στο Φάρο της Παναγίας. Το δεύτερο τετραήμερο είναι στις 28 με 31 Ιουλίου, όπου θα εξελιχθεί το Cosmopolis όπως περίπου το ξέραμε πάνω στην Παναγία με φιλοξενούμενες χώρες από το Μπενίν της Αφρικής, την Ουγγαρία, από το Ισραήλ και τη Μογγολία. Επίσης θα υπάρχει μια ακόμη μουσική σκηνή με πιο νεανικό χαρακτήρα στο Πάρκο Φαλήρου με πολύ διάσημους μουσικούς της Ρέγκε κυρίως από τη Γαλλία και την Τζαμάικα. Επίσης και από τη Βοσνία/ Ερζεγοβίνη, ένα πολύ ωραίο μουσικό σχήμα με εκρηκτική ύφος και στυλ πάνω στη σκηνή. Το τρίτο τετραήμερο θα είναι 18 με 21 Αυγούστου με το οικολογικό πάρκο. Οι συναυλίες θα γίνονται μπροστά από τις Καμάρες και το COSMOLIGHTS το οποίο θα προβάλλεται στο κτίριο του Επιμελητηρίου. Η κορύφωση είναι βέβαια 28 με 31 Ιουλίου, το μεσαίο δηλαδή τετραήμερο,  όπου γίνονται οι περισσότερες δράσεις.

Ερ: Υπάρχει μια σιγουριά και μια αισιοδοξία χωρίς το άγχος της πανδημίας.

Απ: Θα πρέπει και εμείς κάποια στιγμή να απομακρύνουμε αυτό το άγχος το οποίο υπήρχε τα δυο προηγούμενα χρόνια και έπαιξε πολύ καθοριστικό ρόλο. Νομίζω ότι αυτό το καλοκαίρι τα πράγματα θα είναι πολύ καλύτερα. Προσκαλούμε τον κόσμο να διασκεδάσει σε ένα Cosmopolis που θα έχει πάρα πολλές συναυλίες. Περίπου 30 συναυλίες μέσα σε δυο μήνες, μέσα στην πόλη, μέσα στον αστικό ιστό της πόλης της Καβάλας. Ταυτόχρονα πάρα πολλές μουσικές και όχι μόνο δράσεις. Πολλοί καλλιτέχνες, περίπου 200, θα συμμετέχουν σε αυτές τις δράσεις του Cosmopolis festival.

Ερ: Επίσης υπάρχει η δυνατότητα των ηλεκτρονικών εισιτηρίων  και εδώ παίζει ρόλο η ιστοσελίδα του Cosmopolis.

Απ: Ναι κάναμε μια πάρα πολύ σοβαρή δουλειά σε αυτό το κομμάτι. Η ιστοσελίδα του Cosmopolis είναι εκεί. Έχει όλες τις συναυλίες μέσα και κάποιος μπορεί να ενημερωθεί. Αλλά και κάποιες που υπάρχει εισιτήριο και είναι κυρίως η σκηνή του Φάρου, τα σεμινάρια της κιθάρας, η σκηνή του Πάρκου Φαλήρου και του Μοχάμεντ Άλι, είναι σκηνές που φιλοξενούμε σχήματα από το εξωτερικό και έχουνε ένα μικρό εισιτήριο των 12 ευρώ. Μπορεί από εκεί ο καθένας από μας να το προμηθευτεί. Θα ήθελα να επισημάνω ότι είναι καλό κάποιος να προμηθευτεί τα εισιτήρια από την ιστοσελίδα ή το περίπτερο του ΕΟΤ, γιατί στην είσοδο θα είναι κατά 2 ευρώ λίγο πιο ακριβό.

Ερ: Η πρώτη παρουσίαση των σχεδίων του Άλκη Ζοπόγλου στη Δημοτική Καπναποθήκη το Φθινόπωρο του 2019. Εκείνα που μας είπατε τότε, αυτά παρουσιάζετε τώρα στο πρόγραμμα, χωρίς βέβαια να είχατε τότε στο μυαλό τον κορωνοϊό.

Απ: Είναι ένα όραμα το οποίο είχε δημιουργηθεί από την αρχή. Δεν μπορέσαμε να το υλοποιήσουμε. Θεωρώ όμως ότι σε κάθε περίπτωση όμως  είχαμε τη δυνατότητα να εκμεταλλευτούμε πάρα πολύ καλά το πρόβλημα του κορωνοϊού και να το μετατρέψουμε σε ένα τρομερό προτέρημα για το φεστιβάλ τη στιγμή που όλα τα φεστιβάλ ήταν ακινητοποιημένα και κανένας δεν έκανε εκδηλώσεις, εμείς ήμασταν μπροστά και παρουσιάζαμε το πρόγραμμα μας και έτσι μπορέσαμε να αποκτήσουμε μια τρομερή εξωστρέφεια και αυτή τη στιγμή το φεστιβάλ να συζητιέται στην Ελλάδα και όχι μόνο. Ήμασταν από τα λίγα φεστιβάλ που πραγματοποιούταν. Μετρημένα στα δάκτυλα τους ενός χεριού.

(Πηγή φωτογραφίας facebook Δήμου Καβάλας)

Διαβάστε επίσης