• 7 Μαΐου 2024,

Ένα υπαίθριο ουρητήριο με έντονη δυσοσμία

 Ένα υπαίθριο ουρητήριο με έντονη δυσοσμία

Οι δύο χώροι στάθμευσης (παρκίδες) στο δρόμο μετά την Καβάλα και προς τον Άγιο Σίλα, παρουσιάζουν αυξημένη κίνηση λόγω του ότι εκεί συχνά σταματούν οδηγοί αυτοκινήτων.

Πάσης φύσεως αλλά συχνότερα επιβατικών. Το γεγονός έχει τη σημασία του. Πέρα από τα σκουπίδια που και οι δύο παρκίδες είναι γεμάτες, ειδικά στη δεύτερη (λίγο πριν τον κόμβο για το Νοσοκομείο) υπάρχει έντονη δυσοσμία. Απόδειξη ότι στο σημείο κατουρούν ή και αφοδεύουν οι περαστικοί.

Στο ίδιο σημείο υπάρχει και πάγκος για ανάπαυση. Πλησίον του οποίου συναντάς αποφάγια. Το βασικό ωστόσο πρόβλημα είναι η δυσοσμία. Δεν μπορείς να σταθείς! Η αρμοδιότητα των συγκεκριμένων χώρων είναι μια μπερδεμένη ιστορία. Για το δρόμο (προς τον Άγιο Σίλα) αρμόδια είναι η ΠΕ Καβάλας. Για τον καθαρισμό των παρκίδων, άγνωστο.

Στο παρελθόν υπήρχε οδοκαθαριστής που το Καλοκαίρι βάδιζε κατά μήκος του δρόμου και καθάριζε. Ήταν εργάτης του Δήμου μέσω του προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας. Δυστυχώς κι ενώ ήταν απαραίτητος, το πρόγραμμα τέλειωσε. Αποχώρησε και δεν αντικαταστάθηκε. Κι ούτε προβλέπεται. Αλλά άραγε, είναι θέμα μόνο καθαριότητας;

Είναι θέμα διαθέσιμου προσωπικού; Κυρίως είναι θέμα συμπεριφοράς, νοοτροπίας. Όταν όλοι κατουράνε στο ίδιο σημείο δεν είναι λογικό κάποια στιγμή η περιοχή να θυμίζει χαβούζα; Υπάρχει τρόπος να απαγορευτεί το κατούρημα; Μόνο αν υπάρξει φύλαξη. Πράγμα απίθανο και για την περιοχή και για την εποχή.

Ειδικά αυτήν την περίοδο στις συγκεκριμένες παρκίδες σταματούν και διερχόμενοι τουρίστες. Μάλλον για τις σωματικές τους ανάγκες. Αντίθετα δύο άλλα σημεία στον ίδιο δρόμο αλλά στο αντίθετο ρεύμα, δεν έχουν αυτά τα χάλια. Εννοούμε παρκίδα με θέα την Καβάλα (εκεί που είναι το κιόσκι) και το χώρο στάθμευσης λίγο πριν την είσοδο της πόλης.

Συμπερασματικά, κάποιος πρέπει να μιλήσει στους οδηγούς για τις δασικές περιοχές. Δεν είναι υπαίθρια ουρητήρια. Δεν είναι σκουπιδότοποι. Είναι κάποια λίγα τετραγωνικά μέτρα στην άκρη του δρόμου που πρέπει να τα διατηρούμε καθαρά ώστε να μας εξυπηρετούν. Στην αντίθετη περίπτωση είμαστε υποχρεωμένοι να ανεχόμαστε τα χάλια μας. Γιατί αν συνεχιστεί η συγκεκριμένη συμπεριφορά, κανείς δεν θα σταματά σε μια περιοχή τόσο βρώμικη!

Διαβάστε επίσης