Ο Αμυγδαλεώνας ζητά κατασκευή νέου Λυκείου και το δημοτικό συμβούλιο συζητά το αίτημα

 Ο Αμυγδαλεώνας ζητά κατασκευή νέου Λυκείου και το δημοτικό συμβούλιο συζητά το αίτημα

Στη σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας θα συζητηθεί ομόφωνη απόφαση που έλαβε τον περασμένο Απρίλιο το τοπικό συμβούλιο Αμυγδαλεώνα. Ζητά να κατασκευαστεί και να λειτουργήσει Γενικό Λύκειο στο χωριό, στο οικόπεδο του πρώην δημοτικού λαχανόκηπου (φωτογραφία).

Το θέμα δεν είναι απλό αφού η αρμόδια υπηρεσία διαφωνεί (εμμέσως πλην σαφώς), ακόμη και στο ενδεχόμενο το νέο σχολείο να είναι Τεχνικό Λύκειο και όχι Γενικό. Σε μια εποχή που τα παιδιά λιγοστεύουν, αν και ο Αμυγδαλεώνας αναπτύσσεται, φαίνεται δύσκολο το κράτος να στηρίξει και να χρηματοδοτήσει το σχέδιο.

Υπάρχει φυσικά και η εκκρεμότητα με τη συντήρηση του Γυμνασίου Λυκείου των Κρηνίδων. Αν κοντά στις Κρηνίδες κατασκευαστεί ένα νέο Λύκειο (ότι Λύκειο κι αν είναι) το Λύκειο των Κρηνίδων κινδυνεύει με υποβάθμιση, δεδομένης της συνεχούς μείωσης των μαθητών όλων των σχολείων.

Το τοπικό συμβούλιο του Αμυγδαλεώνα έχει επιχειρήματα για το αίτημα του αλλά στην υπόθεση εμπλέκονται κι άλλοι παράγοντες. Λέγεται ότι η Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση που πληροφορήθηκε το αίτημα είναι αρνητική.

Η συζήτηση σήμερα στο Δημοτικό Συμβούλιο δεν είναι απαραίτητο να καταλήξει σε απόφαση. Άλλωστε όποια απόφαση κι αν λάβει (εφόσον λάβει) το Δημοτικό Συμβούλιο, το θέμα άπτεται των αρμοδιοτήτων του Υπουργείου Παιδείας.

Στη συνεδρίαση του τοπικού συμβουλίου Αμυγδαλεώνα τον Απρίλιο του 2020 ο πρόεδρος Δημήτρης Πουρσαϊτίδης είχε παρουσιάσει το εξής σκεπτικό: «Αιτούμαστε την υλοποίηση του έργου αυτού στον πρώην Δημοτικό Λαχανόκηπο, ένα υγιές οικόπεδο, χωρίς ιδιοκτησιακά προβλήματα από άποψη μεγέθους, προσανατολισμού, χωροταξίας και θέμα αρχαιολογίας.

Η επιλογή του χώρου όπου ήταν ο πρώην λαχανόκηπος ,αποτελεί άριστη επιλογή, μιας και είναι χαρακτηρισμένη ως σχολική έκταση.

Γεγονός που συμβάλει στην απουσία πολεοδομικών και άλλων προβλημάτων. Και στην άμεση υλοποίηση του έργου με ελάχιστο κόστος προετοιμασίας (μελέτες, έργα αποκατάστασης χώρου, καταλληλότητα εδάφους, χωματουργικές εργασίες).

Το παραπάνω οικόπεδο άλλωστε αποτελεί περιουσιακό στοιχείο του Δημοτικού Σχολείου και η δημιουργία κτιρίου Λυκείου, δημιουργεί ένα ολοκληρωμένο Σχολικό συγκρότημα με τα Νηπιαγωγεία, το Δημοτικό και το Γυμνάσιο.

Η θέση του οικοπέδου και η δημιουργία Σχολικού κτιρίου Λυκείου, γειτνίαση με την Εθνική Οδό Καβάλας  – Δράμας, έχει τα ίδια  πλεονεκτήματα με τις υπόλοιπες Σχολικές μονάδες που βρίσκονται στον ίδιο χώρο. Εύκολη πρόσβαση και άνετο μεγάλο πάρκινγκ στο κτίριο του Λυκείου από κάθε κατεύθυνση.

Στην ίδια Σχολική έκταση υπάρχει Γυμνάσιο, δύο Νηπιαγωγεία και ένα σύγχρονο βιοκλιματικό κτίριο το Δημοτικό Σχολείο. Δημιουργείται με τον τρόπο αυτό ένα συγκρότημα Σχολείων τα οποία θα καλύπτουν όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης.

Το οποίο θα εξυπηρετεί όχι μόνο τις ανάγκες του Αμυγδαλεώνα, αλλά και της ευρύτερης περιοχής .

Παράλληλα η ύπαρξη δεν ακυρώνει το κτίριο του Λυκείου Κρηνίδων, αφού πρώτα λυθεί το ιδιοκτησιακό, θα μπορεί να εξελιχθεί σε ένα σύγχρονο Τεχνικό Επαγγελματικό Λύκειο, καλύπτοντας με τον τρόπο αυτό της ανάγκες, όχι μόνο της περιοχής του πρώην Δήμου Φιλίππων, αλλά και της ευρύτερης περιοχής στα πλαίσια ενός νέου χωροταξικά, σχεδιασμού Σχολικών μονάδων.

Λόγω της ραγδαίας αύξησης του πληθυσμού της Δημοτικής Κοινότητας Αμυγδαλεώνα και κατ’επέκταση του αριθμού των μαθητών του Γυμνασίου Αμυγδαλεώνα έγινε τα τελευταία χρόνια και επέκταση του Γυμνασίου με νέες σύγχρονες αίθουσες διδασκαλίας» .

Διαβάστε επίσης