• 20 Απριλίου 2024,

Ο Αντιπρόεδρος του ΕΛΓΑ φαίνεται να είπε την αλήθεια στους αγρότες του Δήμου Παγγαίου

 Ο Αντιπρόεδρος του ΕΛΓΑ φαίνεται να είπε την αλήθεια στους αγρότες του Δήμου Παγγαίου

Ο αντιπρόεδρος του ΕΛΓΑ κ. Νίκος Δούκας πραγματοποίησε επίσκεψη στο Νομό Καβάλας την Τετάρτη 21 Σεπτέμβρη.

Η επίσκεψη και περιοδεία του στους Δήμους Νέστου και Παγγαίου αλλά και η συνάντησή του με τον αντιπεριφερειάρχη Αλέξη Πολίτη, ήταν και λίγο αιφνιδιαστική. Υπό την έννοια ότι δεν είχε προαναγγελθεί και δεν την περίμεναν κυρίως οι αγρότες τους οποίους αφορούσε.

Το γενικό συμπέρασμα είναι ότι ο αντιπρόεδρος του ΕΛΓΑ ενημέρωσε συγκεκριμένα για τις αποζημιώσεις των καταστροφών των καλλιεργειών από την κακοκαιρία στο τέλος του περασμένου Ιουνίου. Έβαλε τα πράγματα στη θέση τους, μίλησε για συγκεκριμένες διαδικασίες που καταλήγουν στο τέλος Οκτώβρη.

Τότε υποσχέθηκε πληρωμή προκαταβολών αποζημιώσεων στους παραγωγούς σταφυλιού ενώ αντίστοιχα προκαταβολές αποζημίωσης θα υπάρξουν τέλος Δεκέμβρη για τους παραγωγούς ελιάς, αμυγδάλων και άλλων καλλιεργειών.

Τούτη τη φορά ο εκπρόσωπος του ΕΛΓΑ φέρεται να είπε όλη την αλήθεια στους παραγωγούς, εξηγώντας ότι οποιαδήποτε άλλη διαδικασία –γρηγορότερη- δεν ήταν εφικτή εξαιτίας απαραίτητων γραφειοκρατικών διαδικασιών. Που συνεχίζονται ακόμη και σήμερα.

Από τον ΕΛΓΑ οι εξοφλήσεις των αποζημιώσεων όλων των παραγώγων και πάντα για την κακοκαιρία στο τέλος Ιουνίου, αναμένονται την Άνοιξη. Όλα αυτά γίνονται αρκετά γρήγορα αν σκεφτεί κανείς τα δεδομένα του ΕΛΓΑ. Από την άλλη δεν γίνονται τόσο γρήγορα όσο τα είχαν υποσχεθεί αμέσως μετά την κακοκαιρία του Ιουνίου τοπικοί και άλλοι παράγοντες.

Οι αγρότες που είχαν λάβει εκείνες τις υποσχέσεις, εν τω μεταξύ είχαν καταλάβει ότι δεν θα τηρηθούν! Για αυτό και όσα τους είπε ο κ.Νίκος Δούκας ήταν πράγματα που πάνω-κάτω περίμεναν. Η απογοήτευση τους ήταν φανερή αλλά και αναμενόμενη ταυτόχρονα.

Ο Κώστας Παπαμερής που μίλησε στην Πρωινή για αυτά που ανακοινώθηκαν από τον κ. Δούκα είπε μεταξύ άλλων: «Στη συνάντηση που έγινε στο Δημαρχείο της Ελευθερούπολης ο αντιπρόεδρος του ΕΛΓΑ ανέλυσε το πώς λειτουργεί ο ΕΛΓΑ.

Δηλαδή το τι πρέπει να μεσολαβήσει μέχρι την καταβολή των προκαταβολών των αποζημιώσεων. Κάποιοι πολιτικοί θέλουν να εκμεταλλευτούν το θέμα και δίνουν λάθος πληροφορίες. Όσον αφορά την άλλη μας διεκδίκηση αποζημίωσης και από άλλες πηγές, όπως για παράδειγμα με χρήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επί αυτού του θέματος δεν υπάρχουν νεότερα.

Υπάρχει πάντα η προοπτική και η ιδέα να ασκηθεί προς αυτή την κατεύθυνση πίεση από το Δήμο Παγγαίου. Αλλά όπως έχω πει αυτό θα γίνει μόνο αν αποφασιστεί ταξίδι μας στην Αθήνα και συνάντηση με τον αρμόδιο Υπουργό».

Στο τέλος της παρουσίας του στο Νομό Καβάλας πάντα την Τετάρτη 21 Σεπτέμβρη, ο κ. Δούκας είχε συνάντηση και στο Δημαρχείο της Χρυσούπολης. Για αυτή τη συνάντηση ο Δήμος Νέστου εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

«Επίσκεψη στο Δήμο Νέστου και συνάντηση σήμερα το απόγευμα του δημάρχου κ. Μιχαηλίδη στο δημοτικό κατάστημα με τον Αντιπροέδρου του ΕΛΓΑ κ. Δούκα και την Δ/τρια του τοπικού γραφείου Καβάλας κ. Κατσικέρη.

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο πρόεδρος των αγροτών κ. Αργυράκης ο πρόεδρος της ΕΑΣ Καβάλας κ. Λεπίδας αλλά και οι θεσμικοί εκπρόσωποι των αγροτών της επαρχίας Νέστου, πρόεδροι συσκευαστηρίων κλπ.

Στη συζήτηση που ακολούθησε τέθηκαν όλα τα θέματα που αφορούν την λειτουργία του τοπικού γραφείου σε σχέση πάντοτε με τις διαδικασίες των αποζημιώσεων από διάφορες καταστροφές, αλλά και για τα περιθώρια βελτίωσης τους αφού οι αγρότες του Νέστου θεωρούν ότι τυγχάνουν άνισης αντιμετώπισης με άλλες περιοχές.

Επίσης τέθηκε ξανά το θέμα της αντιχαλαζικής προστασίας. Επί των θεμάτων απάντησε τόσο ο κ. Δούκας όσο και η κ. Κατσικάρη και η συνάντηση ολοκληρώθηκε με τις εκατέρωθεν εξηγήσεις σε μια προσπάθεια βελτίωσης των εντυπώσεων στο μέλλον. Ευχαριστούμε τον κ. Δούκα και την κ. Κατσικέρη για την επίσκεψη».

Φωτογραφία: Center TV

Διαβάστε επίσης