• 10 Μαΐου 2024,

Ο Αύγουστος του Σεφέρη συνεχίζεται

 Ο Αύγουστος του Σεφέρη συνεχίζεται

 

 

Η χθεσινή συνέντευξη τύπου στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημαρχείου, ήταν διπλή. Αφορούσε τις δύο προηγούμενες εκδηλώσεις του 59ου Φεστιβάλ Φιλίππων και οι δύο ενταγμένες στο μεγάλο αφιέρωμα στον ποιητή Γιώργο Σεφέρη.  «Ο Αύγουστος του Σεφέρη συνεχίζεται, οι παραστάσεις είναι μετά από δική μας παραγγελία» είπε ο καλλιτεχνικός Διευθυντής Θοδωρής Γκόνης. Δεν έκρυψε την ικανοποίησή του αφού μέχρι τώρα είπε ότι η πόλη αγκαλιάζει τις εκδηλώσεις του αφιερώματος Σεφέρη, η πόλη συμπλήρωσε πανηγυρίζει για το χορηγό αισιοδοξίας που έχει. Πρώτα δόθηκαν λεπτομέρειες για την παράσταση του Γιώργου Ανδρέου σήμερα το βράδυ στο Φρούριο. «Η Καβάλα είναι σαν πατρίδα μου», είπε ο Σερραίος στην καταγωγή, μουσικοσυνθέτης Γιώργος Ανδρέου. «Χαίρομαι – συμπλήρωσε – που έρχομαι στην Καβάλα για το Φεστιβάλ και τον Σεφέρη», προέτρεψε δε τους Έλληνες να προσεγγίσουν τους μεγάλους ανθρώπους του Ελληνισμού, καθώς όπως είπε αυτοί μπορούν να εμπνεύσουν τους σημερινούς πολίτες να προχωρήσουν προς τα εμπρός. Τη δουλειά του χαρακτήρισε ως ένα μουσικοχορευτικό δρώμενο, το οποίο στηρίζεται στο «Ημερολόγιο καταστρώματος Γ΄», έργο που ο Σεφέρης αφιέρωσε στην Κύπρο.

Εξήγησε ότι μελοποίησε αποσπάσματα ποιημάτων του Σεφέρη, ηχογράφησε τη μουσική με όργανα ορχήστρας, κλασικής καταγωγής. Η δουλειά του αυτή συμπληρώνεται με ζωντανή ερμηνεία από την τραγουδίστρια Κορίνα Λεγάκη και ζωντανό χορό, με τον Ερμή Μαρκότζη.

Ο κ. Ανδρέου είπε ότι πρόκειται για μία τριπλή προσέγγιση, στο έργο Σεφέρη. Είπε ότι ένα φεστιβάλ είναι αληθινό όταν αφήνει έργο πίσω του, εννοώντας τα γεγονότα που γίνονται κατόπιν παραγγελίας των διοργανωτών του φεστιβάλ και κατέληξε λέγοντας ότι η προσπάθειά του, με τη συγκεκριμένη δουλειά που θα παρουσιαστεί στο Φρούριο σήμερα το βράδυ, είναι μία συμβολή, προκειμένου ν΄ αναδειχθεί ο λόγος του Σεφέρη.

Η κα Κορίνα Λεγάκη ευχαρίστησε τον κ. Ανδρέου, για την εμπιστοσύνη που της έδειξε, δήλωσε συγκινημένη που συμμετέχει στην προσπάθεια, ενώ ευχαρίστησε και τον Θοδωρή Γκόνη.

Στη συνέχεια παρουσιάστηκε η δουλειά του Χρήστου Χατζηπαναγιώτη, που παρουσιάζεται στην αυλή του 7ου Δημοτικού Σχολείου της Παναγίας, την προσεχή Δευτέρα στις 7.00 το απόγευμα. Ο ηθοποιός παρουσιάζει «το ανθολόγιο» – την αλληλογραφία του Γιώργου Σεφέρη με την αγαπημένη του Μαρώ. Ο κ. Χατζηπαναγιώτης εξομολογήθηκε ότι είχε αποφασίσει να μη δουλέψει φέτος το καλοκαίρι. «Όταν – είπε  – μου έκανε την πρόταση  ο Θοδωρής Γκόνης του απάντησα αμέσως ναι. Σήμερα – συμπλήρωσε – χαίρομαι γι΄ αυτήν την απάντηση που του έδωσα». Εξήγησε ότι προετοιμάζοντας το Ανθολόγιο, ταξίδεψε στα κείμενα  του Σεφέρη. Χαρακτήρισε τον χώρο της παράστασης θαυμάσιο, είπε ότι «πλούτισε με την βουτιά στα λόγια του ποιητή». «Χαίρομαι – δήλωσε ο Γιώργος Χατζηπαναγιώτης – γιατί γίνεται μια σπουδαία προσπάθεια», εννοώντας το φεστιβάλ Φιλίππων. Συμπλήρωσε δε τα εξής: «Είναι κάτι που προσπαθεί να φωτίσει τις μαύρες μέρες που περνάμε».

Στην παράσταση συμμετέχει η ηθοποιός Ελευθερία Μπενοβία, που ευχαρίστησε τον κ. Γκόνη για τη συνεργασία. «Νόμιζα – είπε – ότι ήξερα Σεφέρη. Συνειδητοποίησα – συμπλήρωσε – ότι σήμερα είμαστε πολύ φτωχοί». Μίλησε επίσης ο βοηθός σκηνοθέτη Δημήτρης Καντάς.

Διαβάστε επίσης