• 23 Απριλίου 2024,

Ο Χάρης Τσιρκινίδης στην παρουσία του σήριαλ «Κόκκινο Ποτάμι» στη Θεσσαλονίκη

 Ο Χάρης Τσιρκινίδης στην παρουσία του σήριαλ «Κόκκινο Ποτάμι» στη Θεσσαλονίκη

Δεν… έπεφτε καρφίτσα το βράδυ της Κυριακής στο Δημοτικό Θέατρο Κήπου, εκεί όπου σύσσωμη η ποντιακή κοινότητα της Θεσσαλονίκης και όχι μόνο έδωσε το παρών στην εκδήλωση «Πόντος, Ματωμένη Γη», κατά τη διάρκεια της οποίας προβλήθηκε εκτενές αφιέρωμα στο «Το κόκκινο ποτάμι» του Open, παρουσία μάλιστα και τριών πρωταγωνιστών της σειράς.

«Το κόκκινο ποτάμι» γεννήθηκε από μια διήγηση της μάνας μου. Είναι έργον 50 χρόνων ζωής. Ήταν όνειρο. Αψήφησα οποιοδήποτε κίνδυνο. Η δικαίωση αυτής της βαρβαρότητας που έκαναν οι Τούρκοι εις βάρος του ελληνισμού της Ανατολής τουλάχιστον με αυτό τον τρόπο θα τους μπει στα μάτια», δήλωσε ο ιστορικός και συγγραφέας του βιβλίου «Το κόκκινο ποτάμι», κ. Χάρης Τσιρκινίδης καταχειροκροτούμενος από το πλήθος.

«Όλοι μαζί σήμερα μέσα από τη μουσική, το χορό και το τραγούδι θα ταξιδέψουμε στον Πόντο, εκεί στις αθάνατες πατρίδες. Χάρις στον Ιβάν Σαββίδη θα προβληθεί μέσα από τον τηλεοπτικό σταθμό Open σε λίγες ημέρες για πρώτη φορά μια σειρά «Το κόκκινο ποτάμι» του λατρευτού μας συγγραφέα Χάρη Τσιρκινίδη. Μέσα από την πλοκή και την ερωτική ιστορία θα μάθουμε αλήθειες. Και αυτό που ζητάμε είναι να γίνουνε όλοι οι Έλληνες κοινωνοί της δικής μας ιστορίας με μία εξωστρέφεια», τόνισε στην ομιλία της η πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων, κ. Χριστίνα Σαχινίδου.

Το μουσικό-χορευτικό οδοιπορικό στον αλησμόνητο πόντο, με αφορμή την συμπλήρωση των 100 χρόνων από την δεύτερη φάση, της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου,  που διοργάνωσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων, σφραγίστηκε από τους ποντιακούς χορούς και φυσικά το μαγικό άκουσμα της λύρας. Στη συνέχεια ο ηθοποιός, Ιωάννης Παπαζήσης έδωσε το σύνθημα λέγοντας «το ποτάμι κοκκίνισε». Στη συνέχεια οι θεατές πήραν μια πρώτη γεύση από τα γυρίσματα της σειράς «Το κόκκινο ποτάμι» που κάνει πρεμιέρα την Κυριακή 6 Οκτωβρίου στις 21.00 από το Open.

Παρούσα στην εκδήλωση και εμφανώς συγκινημένη ήταν και η Αναστασία Παντούση, η Ιφιγένεια της δραματικής σειράς του Μανούσου Μανουσάκη, η οποία διάβασε αποσπάσματα από το βιβλίο «Το κόκκινο ποτάμι», όπως και ο Τάκης Βαμβακίδης ο οποίος συνοδεία της λύρας διάβασε ποιήματα στα Ποντιακά, εισπράττοντας το θερμό χειροκρότημα του κοινού.

Να σημειωθεί ότι λίγο πριν την έναρξη της εκδήλωσης οι διοργανωτές ζήτησαν από τους θεατές να κρατήσουν ενός λεπτού σιγή, στη μνήμη του Ολυμπιονίκη και Επίτιμου μέλους του Σωματείου «Εύξεινος Λέσχη Ποντίων Νάουσας», Γιώργου Ποζίδη, που έφυγε από τη ζωή το καλοκαίρι σε ηλικία 63 ετών.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Μητροπολίτης Δράμας, κ.κ. Παύλος, ο αρχιμανδρίτης πατήρ Αντώνιος, ο εκπρόσωπος του περιφερειάρχη Θεσσαλονίκης και αντιπεριφερειάρχης, Στάθης Αβραμίδης, οι αντιδήμαρχοι Κοινωνικής Πολιτικής και Πολιτισμού, Χάρης Αηδονόπουλος και Στεφανία Τανιμανίδου, ο Γεώργιος Τανιμανίδης, πρόεδρος του Σωματείου «Παναγία Σουμελά» και ο Στέφανος Τανιμανίδης, επίτιμος πρόεδρος πανελλήνιας ομοσπονδίας Ποντιακών σωματείων. Ρόλο αφηγητή στην ιδιαίτερα συγκινητική αυτή βραδιά ανέλαβε ο ηθοποιός, Πασχάλης Τσαρούχας, ενώ συμμετείχαν οι τραγουδιστές: Mπάμπης Ιορδανίδης, Θεόδωρος Κωτίδης, Χριστίνα Λαχανά, Αννέτα Μαρμαρίνου, Γιώργος Μωυσιάδης, Δημήτρης Ξενιτόπουλος, Αγγελική Παμπουκίδου, Αλέξης Παρχαρίδης, Στάθης Παυλίδης, Θεόφιλος Πουταχίδης, Γιάννης Σανίδης και Δέσποινα Φιλίππου. Επίσης, το δυνατό χειροκρότημα των παρισταμένων έλαβαν ο Κώστας Ζώης στο νταούλι με την 20μελή ομάδα του και ο Κλεάνθης Σιαμλίδης, όπως και οι μικροί λυράρηδες της σχολής ΕΠΩΦ. Παράλληλα, προβλήθηκε και το ντοκιμαντέρ «Το Φροντιστήριο της Τραπεζούντας».

Η βραδιά έκλεισε με μια εικαστική πινελιά δια χειρός της ζωγράφου Σοφίας Αμπερίδου, η οποία αποτύπωσε με αφορμή το σίριαλ τη ματωμένη γη του Πόντου και το κόκκινο ποτάμι σ’ ένα υπέροχο έργο που δόθηκε στους συντελεστές της σειράς από την ίδια την καλλιτέχνη.  Πηγή: Έθνος

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης