Ο Δημήτρης Καρατσιώρας ενημερώνει και προειδοποιεί για την εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας

 Ο Δημήτρης Καρατσιώρας ενημερώνει και προειδοποιεί για την εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας

Πριν από λίγες μέρες πραγματοποιήθηκε στο Επιμελητήριο μια ακόμη ενημερωτική εκδήλωση για την εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας.

Την παρακολούθησαν αρκετοί, σίγουρα όχι όσοι θα έπρεπε. Η αλλαγή είναι σημαντική. Παρά το ότι υπάρχει χρόνος, οι επαγγελματίες μάλλον δεν έχουν αντιληφθεί τις συνθήκες και τις δυσκολίες της αλλαγής. Προς αυτήν την κατεύθυνση είναι η συζήτηση με το Δημήτρη Καρατσιώρα, πρόεδρο των Λογιστών Φοροτεχνικών της Καβάλας.

Η συνέντευξη

Ερ: Μιλήστε μας για τη ψηφιακή κάρτα εργασίας. Είναι μεγάλος μπελάς -τελικά- για τους εργαζόμενους; Είναι για τους εργοδότες; Είναι για όλους;

Απ: Ούτε για τους εργαζόμενους, ούτε για τους εργοδότες και κυρίως δεν είναι για μας τους λογιστές. Μάλλον είναι για τους εργοδότες να μην κρυβόμαστε. Φυσικά και είναι. Αυτοί θα είναι υπεύθυνοι για όλη τη διαδικασία. Πρέπει πρώτα απ’ όλα να προμηθευτούν ένα μέσο, έναν υπολογιστή ή ένα τάμπλετ για να βάλουν μέσα το πρόγραμμα ώστε να χτυπάνε οι εργαζόμενοι την κάρτα τους. Η αξία του προγράμματος δεν είναι πολύ ακριβή, ξεκινάει από 70 μέχρι 150 ευρώ το χρόνο. Ανάλογα με τον αριθμό των εργαζομένων.

Ερ: Ποιοι το πουλάνε αυτό το πρόγραμμα;

Απ: Οι εταιρείες πληροφορικής. Για ποιους δουλεύουμε; Δουλεύουμε για τις εταιρείες πληροφορικής και για τις τράπεζες. Η μεγαλύτερη εταιρεία πληροφορικής είναι συνεργάτης με την Εθνική Τράπεζα. Θα πληρώνουμε το πρόγραμμα myDATA, θα πληρώνουμε τη συνδρομή μας και για τη ψηφιακή κάρτα. Η ανάπτυξη έρχεται…

Ερ: Πως εφαρμόζεται στην πράξη αυτό;

Απ: Ψηφιακά κάρτα θα χρησιμοποιούν αυτοί, οι οποίοι έχουν φυσική παρουσία μέσα στη δουλειά τους. Στο γραφείο το δικό μου ας πούμε, δουλεύει κάποιος υπάλληλος για 8 ώρες από τις 8 το πρωί μέχρι τις 4 το απόγευμα. Στις 8 πρέπει να έχει χτυπήσει την κάρτα. Όχι 8 παρά 5. Ακριβώς στις 8. Κάθε εργαζόμενος παίρνει ένα QR code και το βάζει στο τηλέφωνο του ή σ’ ένα κομμάτι χαρτί, το περνάει από εκεί και το σκανάρει στο τάμπλετ της επιχείρησης. Αμέσως ειδοποιείται και καταχωρείται η προσέλευση του στο σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ». Μπορεί να τον έχω στείλει εγώ σε κάποιον πελάτη για ένα ραντεβού εξωτερικό και να έρθει στη δουλειά στις 10. Θα χτυπήσει στις 10 ότι έχει έρθει. Επειδή το συμβατικό του ωράριο ξεκινάει από τις 8, θα αρχίσει να πληρώνεται από τις 8.

Ερ: Από πότε το μέτρο είναι υποχρεωτικό;

Απ: Η υποχρέωση του αρχίζει τώρα. Μέσα στον Μάιο. Υπάρχει μια περίοδος προσαρμογής 2 μηνών και πρόστιμα μετά από ελέγχους θα μπαίνουνε από τη 1 Ιουλίου. Η συμβουλή των φοροτεχνικών της Καβάλας είναι οι επαγγελματίες να μην το αφήσουνε τελευταία στιγμή. Τα προβλήματα πρέπει να λυθούν πριν ξεκινήσει, γιατί τα πρόστιμα είναι πάρα πολλά. Φτάνουμε μέχρι και 10.500 ευρώ. Κάτι σαν ανασφάλιστος υπολογίζεται ο εργαζόμενος που δεν έχει χτυπήσει ηλεκτρονικά την κάρτα του παρότι είναι ασφαλισμένος. Παρότι κολλάμε τα ένσημα. Αλλά αν βρεθεί άνθρωπος που δεν έχει χτυπήσει την κάρτα του ενώ είναι μέσα στην επιχείρηση, τότε έρχεται το πρόστιμο. Φαίνεται ότι δεν δουλεύει. Το καλό ήταν ότι στην εκδήλωση που έγινε στο Επιμελητήριο υπήρχαν και κάποιοι επαγγελματίες. Είδα τον πρόεδρο των κομμωτών, είδα φαρμακοποιούς, είχε επαγγελματίες αλλά είχε και πολλούς συναδέλφους. Μη ξεχνάτε, τα δεινά όλων των επιχειρήσεων τα υφιστάμεθα εμείς. Εμείς κάνουμε τον ενδιάμεσο και προσπαθούμε να λύσουμε τα προβλήματα όλων των επιχειρήσεων. Δυστυχώς δεν έχουμε καταλάβει ότι τα πράγματα έχουν σοβαρέψει πάρα πολύ. Εμείς έχουμε ξεκινήσει να κάνουμε σεμινάρια στους πελάτες μας. Δεν μπορεί να πάμε με τους όρους που πηγαίναμε πριν 15 χρόνια. Έχουμε πει, έχει αρχίσει η ψηφιακή εποχή. Το κράτος δίνει ένα πρόγραμμα δωρεάν (για την ψηφιακή κάρτα) αλλά δεν έχει τις δικλείδες ασφαλείας που θέλουμε. Αν κάποιος εργαζόμενος ξεχάσει να χτυπήσει την κάρτα του, το πρόγραμμα αυτό που προμηθεύουν οι εταιρίες σ’ ένα περιθώριο 10 λεπτών, μας ειδοποιεί. Απαγορεύεται κάποιος να έχει χτυπήσει 3 λεπτά πριν την κάρτα του. Είναι λάθος. Δε σου δίνει περιθώριο πριν να χτυπήσεις την κάρτα σου. Στην πράξη νομίζω ότι δε θα σταθεί αλλά εμείς οφείλουμε να λέμε τα πράγματα όπως έχουν.  Μόνο η φυσική παρουσία μετράει.

Διαβάστε επίσης