Επίσημα πολιούχος της Ελευθερούπολης ο Άγιος Νικόλαος

 Επίσημα πολιούχος της Ελευθερούπολης ο Άγιος Νικόλαος

Μέσα από μια διαδικασία που υλοποιήθηκε τέλος Μαρτίου- αρχές Απριλίου, αποφασίστηκε στην Ελευθερούπολη να είναι επίσημα πολιούχος της πόλης ο Άγιος Νικόλαος.

Την πρόταση υποστήριξε θερμά ο Εμπορικός Σύλλογος της Ελευθερούπολης. Η Ιερά Μητρόπολη Ελευθερούπολης είχε άλλη άποψη, υπέρ του Αγίου Μηνά ενώ αρχικά γνωμοδότησε υπέρ του Αγίου Μηνά το τοπικό συμβούλιο της Ελευθερούπολης.

Ως που το θέμα απασχόλησε τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Παγγαίου. Εκεί όλα άλλαξαν. Η πρόταση του Εμπορικού Συλλόγου έγινε δεκτή, το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα πολιούχος της Ελευθερούπολης να είναι ο Άγιος Νικόλαος. Κάθε χρόνο στη γιορτή του η Ελευθερούπολη θα έχει αργία.

Η άποψη του Εμπορικού Συλλόγου

Η άποψη του Εμπορικού Συλλόγου της Ελευθερούπολης αναφέρεται στην επιστολή που εκείνο το διάστημα έστειλε στο Δήμο Παγγαίου: «Όπως σας είναι σίγουρα γνωστό οι κάτοικοι της Ελευθερούπολης και μαζί τους οι περισσότεροι από εμάς τιμούν τον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου και φυσικά τον Άγιο εδώ και τουλάχιστον 265 χρόνια εφόσον η ημερομηνία ανακαίνισής του είναι το 1759, ημερομηνία ιστορικά διαπιστωμένη από την Αρχαιολογική υπηρεσία.

Αφού μάλιστα όπως είναι γνωστό οι Τούρκοι έδιναν μόνο άδεια ανακαίνισης και όχι κατασκευής νέων Εκκλησιών μέχρι το 1834 είναι προφανές ότι η εκκλησία είναι πολύ παλαιότερη. Ο δε Άγιος Ελευθέριος κατασκευάστηκε σαν εκκλησάκι από το 1929 και σαν εκκλησία από το 1960.

Με βάση τα παραπάνω δεν θα έπρεπε καν να ρωτάτε ποια μέρα θα έπρεπε να είναι τοπική αργία. Η παράδοση η ίδια μιλά από μόνη της και χωρίς κατασκευές εκ του πονηρού. Τα μαγαζιά μας τα κλείνουμε στις 6 ∆εκεμβρίου εδώ και πάρα πολλά χρόνια γιατί ο Άγιος Νικόλαος είναι ο πολιούχος της Ελευθερούπολης.

Στο θέμα αυτό δεν υπάρχουν καθ’ ύλην αρμόδιοι. Η ιστορία και οι παραδόσεις της περιοχής πρέπει να γίνονται σεβαστές ειδικά από τους άρχοντες και από αυτούς που τους έχει ανατεθεί η υψηλή αποστολή να ποιμαίνουν τους Χριστιανούς Ορθόδοξους της περιοχής μας.

Ακατανόητη είναι η προσπάθεια δημιουργίας πολιούχου του Αγίου Μηνά. Οι προηγούμενοι επίσκοποι πριν τον κύριο Ευδόκιμο δεν γνώριζαν άραγε την ιστορία με τον Άγιο Μηνά; Ούτε οι πρόγονοί μας;

Η προσπάθεια επανεγγραφής της ιστορίας της περιοχής και των παραδόσεών μας είναι πλαστογραφία. Η μόνη τοπική αργία μπορεί να είναι μόνο η γιορτή του Αγίου Νικολάου. Ο Μητροπολιτικός ναός του Αγίου Νικολάου, αξιοθέατο της πόλης μας, πρέπει να αναδειχθεί και να τιμηθεί ακόμα περισσότερο.

Θα επιδιώξουμε διάλογο με την Ιερά Μητρόπολη πράγμα που έπρεπε να κάνει η ίδια πριν απευθυνθεί σε εσάς. Θυμίζουμε όμως σε όλους ότι όταν ενθρονίστηκε ο Σεβασμιότατος κ. Χρυσόστομος τον επισκεφτήκαμε και του θέσαμε το θέμα. Τότε είχε υποσχεθεί να δοθεί η λύση που προτείνουμε. Παρακαλούμε να εξετάσετε το θέμα με ιδιαίτερη προσοχή».

Διαβάστε επίσης