Ο Δήμος Δοξάτου προσέφυγε (και) στη δικαιοσύνη για να σταματήσει το έργο της ΔΕΥΑΚ!

 Ο Δήμος Δοξάτου προσέφυγε (και) στη δικαιοσύνη για να σταματήσει το έργο της ΔΕΥΑΚ!

Ακόμη κι αν θεωρήσουμε την γενικότερη δράση ως προεκλογική, που είναι και προεκλογική, προξενεί εντύπωση γιατί απλά δεν έχει προηγούμενο.

Ένας Δήμος να κάνει ότι μπορεί προκειμένου να σταματήσει σημαντικό έργο (έργο ύδρευσης μάλιστα) όμορου του Δήμου. Αυτό έγινε και συνεχίζεται από το Δήμο Δοξάτου σχετικά με το γνωστό έργο της ΔΕΥΑΚ (δηλαδή του Δήμου Καβάλας) για την ύδρευση της Δημοτικής Ενότητας Φιλίππων από τις πηγές Βοϊράνης (πηγές Κεφαλαρίου Δράμας).

Ο Δήμος Δοξάτου προσέφυγε κατά του έργου στην Αποκεντρωμένη και στην υπερκείμενη αυτής, την επιτροπή του άρθρου 152. Οι προσφυγές όπως ήταν φυσικό απορρίφθηκαν. Παρόλα αυτά ο Δήμος Δοξάτου δεν πτοείται. Συνεχίζει να προσπαθεί να σταματήσει ένα έργο, έργο απαραίτητο για αρκετούς ανθρώπους.

Ίσως γιατί φοβάται ότι το νερό δεν επαρκεί για επιπλέον κατοικίες και επαγγελματικούς χώρους. Ίσως γιατί θεωρεί ιδιοκτησία του τις πηγές Βοϊράνης. Κι έτσι προσπαθεί να έχει οικονομικά ανταλλάγματα. Από αυτές τις πηγές ξεκινά η ύδρευση της πόλης Καβάλας. Εδώ και δεκαετίες. Από τις ίδιες θα πάρουν νερό μέσω του έργου όλοι οι κάτοικοι της Δημοτικής Ενότητας Φιλίππων.

Την προσεχή Πέμπτη 27 Απριλίου στο Ειρηνοδικείο της Δράμας συζητείται αγωγή του Δήμου Δοξάτου κατά της ΔΕΥΑ Καβάλας. Εμμέσως και κατά του έργου. Ο Δήμος Δοξάτου ζητά αποζημίωση 6.000 ευρώ και φυλάκιση(!) του προέδρου της ΔΕΥΑΚ επειδή προ μηνών στις πηγές Βοϊράνης έγινε περίφραξη των πηγών που η ΔΕΥΑΚ θεωρεί δικές της (φωτογραφία).

Με την αγωγή του ο Δήμος Δοξάτου ζητά επίσης η περίφραξη να ξηλωθεί και να απομακρυνθεί. Το ιδιοκτησιακό των πηγών Βοϊράνης ρυθμίστηκε επί Χούντας, ανάμεσα στον τότε Δήμαρχο Καβάλας Ευάγγελο Ευαγγελίου και τον πρόεδρο της κοινότητας της περιοχής.

Εκείνη τη συμφωνία αμφισβητεί ο Δήμος Δοξάτου μπας και με αυτόν τον τρόπο σταματήσει το έργο. Αυτό άλλωστε τον ενδιαφέρει. Να μην πάρουν το συγκεκριμένο νερό οι κάτοικοι της Δ.Ε. Φιλίππων.

Ένα άλλο στοιχείο που έχει ενδιαφέρον, επιβεβαιώνει τις προθέσεις του Δήμου Δοξάτου, αφορά την έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων του έργου. Την λεγόμενη ΑΕΠΟ του Υπουργείου Περιβάλλοντος. Μια πρόσφατη απόφαση, καθοριστική καθώς μέσω αυτής το έργο θα λάβει χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ.

Η απόφαση έγινε γνωστή στο Δήμο Δοξάτου που ετοιμάζεται να την αμφισβητήσει. Πάλι με προσφυγή. Αυτή η προσφυγή μάλλον δεν κατατέθηκε ακόμη. Θα κατατεθεί το επόμενο διάστημα. Σημειώνουμε ότι η ΑΕΠΟ έλαβε υπόψη της τις αντιρρήσεις του Δήμου Δοξάτου. Παρά ταύτα υπήρξε και είναι ισχυρή.

Τόσο ο Δήμος Καβάλας όσο και η ΔΕΥΑΚ δεν ανησυχούν. Το νερό είναι για όλους, ισχυρίζονται. Επιμένουν ότι υπάρχουν δικαιώματα τους στις πηγές Βοϊράνης. Δικαιώματα και ιδιοκτησία του Δήμου Καβάλας. Έτσι ετοιμάζονται όλα τα επόμενα βήματα του έργου ώστε αυτό να δημοπρατηθεί το επόμενο διάστημα.

Κεντρικά δεν δίδεται και μεγάλη σημασία στους ισχυρισμούς του Δήμου Δοξάτου. Εξ αυτού του λόγου άλλωστε εκδόθηκε και η ΑΕΠΟ. Ωστόσο είναι παράξενο να βλέπουμε όλα όσα έγιναν και θα γίνουν αφού το νερό των συγκεκριμένων πηγών είναι αρκετό και δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας.

Αυτό άλλωστε επιβεβαιώνουν οι μελέτες που υπάρχουν. Είναι λοιπόν θέμα βασικά προεκλογικό; Πολύ πιθανό. Στο Δήμο Δοξάτου και με τον προηγούμενο Δήμαρχο και με τον σημερινό υπάρχει αυτή η συζήτηση. Ακόμη κι αν όλες οι ενέργειες γίνονται προς «εσωτερική κατανάλωση», είναι δύσκολο να τις κατανοήσουμε αφού όπως ήδη σημειώσαμε αφορούν το νερό. Και τίποτα άλλο.

Διαβάστε επίσης