Ο Δήμος Καβάλας καινοτομεί στην Κυκλική Οικονομία!

 Ο Δήμος Καβάλας καινοτομεί στην Κυκλική Οικονομία!

O Δήμος Καβάλας σε συνεργασία με τον Δήμο της Ουτρέχτης, συμμετέχει στο έργο με διακριτικό τίτλο «Circular Building Cities» (Πόλεις που επενδύουν στην Κυκλική Οικονομία) της κοινοτικής πρωτοβουλίας URBACT III.

Το εταιρικό σχήμα της πρότασης, αποτελείται, πέραν του Δήμου Καβάλας, από το Δήμο της Ουτρέχτης (Ολλανδία), την Διαδημοτική Ένωση του Oeste (Πορτογαλία), τη Δημοτική επιχείρηση Nigrad dd (Σλοβενία),  τον Δήμο της Riga (Λετονία), την πόλη της Γρανάδας ( Ισπανία), την πόλη της Κοπεγχάγης (Δανία), τον Δήμο του Πράτο (Ιταλία) και την πόλη του Μονάχου (Γερμανία). Η διάρκεια του έργου είναι 6 μήνες (πρώτη φάση έργου), ενώ τις επόμενες εβδομάδες θα κατατεθεί το αίτημα συνέχισης του έργου (δεύτερη φάση), το οποίο θα διαρκέσει 2 χρόνια (Μάιος 2020 – Μάιος 2022) .

Στόχος του έργου είναι ο σχεδιασμός μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής, για την εφαρμογή των αρχών της κυκλικής οικονομίας στον κατασκευαστικό τομέα. Ο Δήμος Καβάλας, μέσω του έργου URGE, θα συντάξει, κατά τη δεύτερη φάση του έργου, ένα αναλυτικό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης, για τη διαχείριση των απορριμμάτων του κατασκευαστικού τομέα, που εστιάζει στους παρακάτω 4 άξονες:

  1. Ευαισθητοποίηση Παραγωγών των Αποβλήτων.
  2. Ευαισθητοποίηση εμπλεκόμενων επαγγελματιών αναφορικά με την επιλεκτική κατεδάφιση και το διαχωρισμό των παραγόμενων αποβλήτων στην πηγή.
  3. Προκαταρκτική ανάπτυξη δικτύου ανάκτησης και επαναχρησιμοποίησης ογκωδών αποβλήτων που προκύπτουν από εργασίες ανακαίνισης.
  4. Προώθηση της χρήσης ανακτημένων υλικών από την επεξεργασία αποβλήτων εκσκαφών, κατασκευών και κατεδαφίσεων σε Δημοτικά έργα.

Η τοπική ομάδα φορέων (ULG: Urbact Local Group), που συστάθηκε έπειτα από ανοιχτό κάλεσμα του Δήμου σε  φορείς και ιδιώτες, που έχουν εμπειρία και δυναμική παρουσία στον κατασκευαστικό τομέα και στη διαχείριση των αποβλήτων του,  έχει πραγματοποιήσει δύο συναντήσεις εργασίας έως σήμερα στις 18/11/2019 & 9/1/2020 με μεγάλη συμμετοχή.

Παράλληλα, τις εργασίες της τοπικής υποστήριξε η Επικεφαλής Εμπειρογνώμονας του Προγράμματος, κα. Ελένη Φελέκη, η οποία επισκέφτηκε την πόλη της μας στις 27/11/2019, και συμπλήρωσε την εικόνα της υφιστάμενης κατάστασης στην διαχείριση των αποβλήτων κατασκευών/κατεδαφίσεων και έδωσε τις κατευθυντήριες γραμμές για το υπό εκπόνηση σχέδιο δράσης. Τα αποτελέσματα των εργασιών της τοπικής ομάδας συνοψίστηκαν και παρουσιάστηκαν με την μορφή συνοπτικής μελέτης, κατά τη διάρκεια της διακρατικής διαχειριστικής συνάντησης του έργου στην Κοπεγχάγη στις 21 – 23/1/2020.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι η πιλοτική δράση που σχεδιάζεται σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς και θα υλοποιηθεί στη δεύτερη φάση του έργου, θα αφορά στην εκπόνηση πρότυπης μελέτης – τεύχους διαγωνισμού, για τη διευκόλυνση της ενσωμάτωσης συγκεκριμένων και σαφών όρων, προϋποθέσεων και προδιαγραφών, αναφορικά με την αξιοποίηση και χρήση των ανακυκλωμένων/ ανακτημένων υλικών, που προκύπτουν από την επεξεργασία των αποβλήτων εκσκαφών, κατασκευών και κατεδαφίσεων, ως «πρώτες ύλες» σε δημοτικούς διαγωνισμούς τεχνικών έργων.

Η μελέτη αυτή θα στηρίζεται στο υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο καθώς και στις, σε ισχύ, Εθνικές Τεχνικές Προδιαγραφές. Με τον τρόπο, ο Δήμος Καβάλας θα καινοτομεί, ως προς τη διαγωνιστική διαδικασία, ενώ παράλληλα θα διασφαλίζεται και η κυκλικότητα του κλάδου.

( ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ )

Διαβάστε επίσης